{ "title": "Tsh Yüksekliği Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Tsh-Yuksekligi-Tedavisi-56.jpg", "date": "19.01.2024 02:14:56", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Tsh yüksekliği tedavisi: Tiroit hormonunun salgılanmasını sağlayan Tsh hormonudur. Bireyin sağlık durumunun belirlenmesinde Tsh yüksekliği tek başına yeterli delil değildir. Sağlıklı sonuç alınabilmesi için tiroit hormon düzeyi gibi diğer kontrol sonuçları da yapılmalıdır. Tsh hormonunda salgılanma fazlalaşınca sağlık sorunları meydana çıkmaktadır. Tsh yüksekliği işaretleri ortaya çıkınca yaşam kalitesinde de aynı oranda düşüşler ortaya çıktığından dolayı Tsh yüksekliği tedavisi yapılması kaçınılmaz bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Tsh hormonunun vazifesi kan yoluyla tiroit bezine gitmek ve tiroit hormonunun salgılanmasını sağlamaktır.

Bireyde seste kalınlaşmaların olması, aşırı yorgunluk hissetmesi, adet düzensizliklerinin yaşanması, saçlarda birdenbire yüksek oranda dökülmelerin olması, cinsel isteksizliklerin ortaya çıkması, kaslarda ağrıların meydana gelmesi, cilt kuruluğunun ortaya çıkması ve unutkanlık yaşanması en çok gözlemlenen Tsh yüksekliği kaynaklı belirtiler arasında kabul edilmektedir. Vücutta ortaya çıkan çeşitli tümörler, graves hastalığı, hipofiz bezinde meydana gelen sorunlar ve hipotiroidi tedavisinde kullanılan ilaçlar Tsh yüksekliği sorununun ortaya çıkmasına sebep olur. Tsh yüksekliği, yapılan çeşitli kan değerlerinin ölçümleri sonrasında tespit edilebilmektedir. Hastalığın teşhisi konulduktan sonra muhtelif ilaç tedavileri ile Tsh değerleri normale döndürülmeye çalışılır.

Çoğunlukla Tsh yüksekliği sorunu olan bireylere hipertiroidii tedavisinin uygulandığı biliniyor

Tiroit yetmezliğinin önemli sebeplerinden birisi iyot yetmezliğidir. İyotlu tuz tüketerek yeteri kadar iyot alınır ve böylece doğum kaynaklı hipotiroidi önlenebilir. Hipotirodinin kalıcı hasar yapmaması için doğan bebeklerde hipotiroidi taraması yapılarak hastalığın belirtileri varsa hemen tedaviye başlanmalıdır.

Tsh yüksekliği bağışıklık sistemindeki bozukluktan, yani hashimoto hastalığından dolayı ortaya çıkmışsa bu tür hastaların kimilerinde hipotiroidi kendiliğinden düzelebileceğinden bir iki yıllık bir tedaviden sonra kullanılan tiroit ilacının dozunu yarıya düşürüp Tsh değerlerine bakmak gerekir. Eğer Tsh değerleri yine yüksek ise hastalıkta bir iyileşme yok demektir; ilaç tedavisine önceden alınan dozda devam edilir.

İyot alımının artması ya da yüksek derecede iyot almak bazen tiroit bezi yetmezliğine sebep olmaktadır. Bu hastalarda iyot alımını düşürmek Tsh düzeylerinde düşmeye, yani tiroit bezi yetmezliğinde düzelmeye sebep olmaktadır. Japonya'da yapılan bir çalışmada iyot alımı düşürülen tiroit bezi yetmezliği bulunan hastaların %33'ünde Tsh normal seviyelere gelmiş, %50'sinde ise Tsh'de azalma görülmüştür.

Cerrahi operasyonla tiroit bezinin tamamı ya da çoğunun alındığı bireylerde ya da radyoaktif iyot tedavisi almış bireylerde tiroit yetmezliğinin düzelmesi beklenemez.

" } ] }