{ "title": "Topuk Dikeni Bitkisel Tedavi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Topuk-Dikeni-Bitkisel-Tedavi-67.jpg", "date": "21.01.2024 17:51:30", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Topuk dikeni bitkisel tedavi, topuk dikeni, topuk kemiğinin alt kısmında zamanla çıkıntı meydana gelmesi olarak tanımlanabilir. Topuk altındaki kemikte zamanla kalsiyum ya da iltihap birikiminin kemikleşmesidir. Yürümek dahil birçok fiziksel aktiviteyi engelleyebilen ve şiddetli ağrıya yol açan bir sorundur. Tıp camiasında palantar fasciit olarak tanımlanır.

Topuk dikeni iltihap haricinde bazı hastalıkların tetiklemesi nedeniyle de oluşabilir. Tüm yaş grubunu etkileyebilen topuk dikeni daha çok orta yaş grubunda görülür. Topuk dikeni, bir anda meydana gelmez. Bölgeye zamanla iltihap birikmesi yıllar içinde kemikleşmeye neden olabilir. Erken teşhis edildiğinde tedavi şansı daha kolay ve tedavisi daha başarılı olur. Topuk dikeni nedenleri, zorlayıcı fiziksel aktiviteler, yaşın ilerlemesi, diyabet hastalığı, yanlış ayakkabı seçimi, aşırı kilo, devamlı aynı ayağa yüklenme, topuk üzerine devamlı baskı uygulama olarak sıralanabilir. Başlangıç aşamasında yalnızca fiziksel aktivite anında ağrı yapan topuk dikeni, tedavi edilmediğinde yürürken ya da basit hareketler anında şiddetli ağrılara yol açabilir. Topuk dikeni teşhisi konulduktan sonra doktor gerekli tedaviye başlayarak şikâyetlerin giderilmesini sağlar. Etkilenen ayağı dinlendirmek etkili bir tedavi yöntemidir. Bunun haricinde başka tedaviler de uygulanır. Tıbbi tedavinin yanı sıra bazı bitkisel yöntemlerden de yararlanılabilir.

Topuk dikeni bitkisel tedavi nasıl yapılır?

Kekik: 5 litre kadar suyun içine yarım su bardağı kekik ilave edilir Elde edilen karışıma ayaklar sokularak bir saat boyunca masaj yapılır. Kekik suyu kasların gevşemesini, ağrıların hafiflemesini sağlar.

Zeytinyağı ve biber: 1 tatlı kaşığı zeytinyağının içine yarım tatlı kaşığı pul biber eklenir. Malzemeler karıştırılarak bir beze alınır ve topuk dikeninin bulunduğu alana yerleştirilir. Zeytinyağı ve biber dikenin yumuşamasını, ağrının hafiflemesini sağlar.

Bal ve un: Etkili antibiyotiklerden biri olan bal topuk dikenine karşı kullanılabilir. 1 yemek kaşığı balın içine krem kıvamı alana kadar un eklenir. Elde edilen karışım bir beze alınarak topuk dikeni üzerine sarılır. Eğer topuk dikeni iltihap sebebiyle oluşmuşsa uygulama oldukça faydalı olur. İşleme 20 gün boyunca düzenli tekrarlanmalıdır.

Elma kabuğu: 4 adet elmanın kabuğu soyularak elde edilen kabuklar 1 litre suyun içine atılır. Su ocağa alınarak kaynatılır. Kaynayan su 30 dakika kadar dinlendirildikten sonra elma kabukları içinden alınır ve günde 2 kere içilir. Elma kabuğu suyu topuk dikeni bitkisel tedavisi için oldukça faydalıdır.

Nane ve kekik yağı: 2 yemek kaşığı nane yağı ve 2 yemek kaşığı kekik yağı bir kabın içinde harmanlanır. Elde edilen karışım topuk dikenine sürüldüğünde yaşanan ağrıların hafiflemesini sağlar. Haftada 2 defa tekrarlanabilir.

Bal ve vicks: 5 su bardağı su el yakmayacak şekilde ılıtılır. Ilıyan su bir kovanın içine alınarak ayaklar ılık suda yarım saat bekletilir. Ardından ayaklar kurulanır. 1 yemek kaşığı vicks ve 1 şeker kaşığı bal karıştırılarak topuk dikeninin üzerine sürülür. Ayağa bir poşet geçirilerek bir gece bu şekilde bekletilir. Sabah kalkıldığında karışım ayaktan silinerek temizlenir.

Siyah kuru üzüm: 3 çorba kaşığı çekirdekli kuru üzüm havanda iyice dövülür. Dövülen üzüm temiz bir tülbentte alınıp, topuk dikeni üzerine sarılır. Üzüm sabaha kadar ayakta beklenir ve 3 gün boyunca düzenli uygulanır. Ağrının hafiflemesini sağlar.

Elma sirkesi: Topuk dikeni bitkisel tedavi için sıkça kullanılan bir tedavi seçeneğidir. Bir parça havlu elma sirkesine batırılarak sıkılır. Havlu dikenin bulunduğu alana sarılıp bekletilir. Ayrıca ufak bir parça havlu yine elma sirkesine batırılarak ayakkabı içine yerleştirilebilir.

" } ] }