{ "title": "Tiroid Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Tiroid-Tedavisi-57.jpg", "date": "19.01.2024 15:15:35", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Tiroit tedavisi, tiroid, insan vücudunda yer alan bezlerden bir tanesidir ve tiroit bezleri gırtlağın altında boyun kısmının ön ortasında bulunur. 2 kısımdan oluşur. Tiroit bezi insan vücudu için hayati öneme sahip hormonları salgılar ve pek çok organın işlevine etkisi vardır. Tiroit bezinin bu işlevini yerine getirebilmesi için iyota ihtiyaç duyar. Tiroit tedavisi, tiroit bezinin salgıladığı hormon miktarına göre değişiklik göstermektedir.

Tiroit çeşitleri ve tedavisi nasıl yapılır?

Vücudumuzda, tiroit hormonunun etkisi altında olmayan bir organ yoktur demek abartı olmaz. Tiroit hormonu kolesterol düzeyini, zihni aktiviteleri, kemik yapısını, bağırsak hareketlerini, cildi, büyümeyi ve daha pek çok vücut fonksiyonunu düzenler. Bu nedenle hamilelik döneminde ve çocukların gelişiminde büyük öneme sahiptir. Tiroit hormonlarının düzenli ve yeterli miktarda salgılanıp salgılanmadığı yapılacak kan sayımları ile ölçülebilir. Ayrıca ultrason, sintigrafi ve ilerleyen aşamalarda biyopsi ile teşhis konulur. Ortaya çıkan bulgulara ve belirtiler göre hastalık tanısı yapılır ve tedavi sürecine geçilir. Bu nedenle tiroit türleri önem arz etmektedir.
Tiroidin yapısından kaynaklanan çeşitli hastalıklarda bulunmaktadır. Bunlar kanser, tiroit nodulü ve iltihaplı tiroiddir. Noduller, ultrason ve sintigrafi ile görüntülenir. Gerektiğinde biyopsi yapılarak sonucuna göre cerrahi müdahale, kemoterapi gibi yöntemlere başvurularak tiroid tedavisi gerçekleştirilir.

" } ] }