{ "title": "Tiroid Kanseri Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Tiroid-Kanseri-Tedavisi-79.jpg", "date": "21.01.2024 07:26:57", "author": "Hikmet Onur ÖNDER", "article": [ { "article": "
Tiroit Kanseri tedavisi; Tiroit bezinde bulunan hücrelerin kansere dönüşmesiyle oluşan bir kanser çeşididir. Tiroit kanserleri genelde boynumuzda bir kist ya da tiroit bezi içerisinde bulunan bir parazit şeklinde meydana gelir. Tiroit kanserlerinin tedavileri çoğunlukla mümkündür. Tiroit kanserleri dört ana grupta sınıflandırılmaktadır. Tiroit kanseri tedavisinde kişi hayatında yaşam süresini kısaltmaz.

Papiller tiroit kanseri tedavisi; bu kanser çeşidinde ya da şüphe duyulduğunda temel gereken tedavi cerrahidir. İnce iğne biyopsisinin ardından tiroit bezinin içinde bulunan papiller tiroit kanseri şüphesine ya da olduğuna varıldığı zaman tiroit bezinin tümör içeren kısmının veya hepsinin ameliyat yoluyla dışarı çıkarılması çoğunlukla klasik tedavi yoludur. Temel tedavi yine cerrahidir. Yapılacak cerrahi müdahalenin detayı örneğin; tiroit bezinin hepsinin mi yoksa yarısının mı çıkarılacağını, boyunda bulunan lenf bezlerinin temizleme yapılıp yapılmayacağının kararını, tedaviyi yürüten Uzman doktorlar vasıtasıyla hasta olan kişinin ve hasta olan kişinin hastalığının birden çok özelliğine göre verilir. Önemli olan tiroit bezinin tek ya da çift olarak hepsinin çıkarılmasıdır. Bu duruma bakılarak patoloji inceleme sonuçlarına göre yine bir ameliyat ihtiyacı azalmakta, istendiği takdirde ise iş daha basit ve daha sağlıklı olmaktadır. Uzman doktorun ve sonrasında tedaviye dahil olabilecek endokrinoloji ve nükleer tıp uzmanı doktorların işini daha da basitleştirecektir. Bu hastalıkta tedaviyi yönlendiricek olan Uzman doktorların isteğine göre radyoaktif iyot tedavisi, cerrahi tedavinin sağlamlığını artırmak için uygulanabilmektedir.

Foliküller tiroit kanseri tedavisi; bu kanser çeşidinde ya da şüphe duyulduğunda yine gereken temel tedavi cerrahidir. İnce iğne biyopsisinin ardından tiroit bezinin içinde bulunan foliküller tiroit kanseri teşhisine varıldığı zaman, tiroit bezinden alınan örnek parazit içeren lobu ya da hepsini cerrahi müdahaleyle çıkartılması çoğu kez klasik tedavi yöntemlerindendir. Uygulanan bu işlem bazen foliküller kanserinin ön tanısında doğrulanması için önemli rol oynamaktadır. Tiroit bezinin yarısının mı yoksa hepsinin mi alınacağı Uzman hekimler tarafından kontrol edilir. Bu hastalıkta boyunda bulunan lenf bezlerine sıçrama papiller tiroit kanserine kıyasla daha az olduğundan boyun lenf bezlerinin ameliyat yoluyla çıkarılması işlemi nadiren gerekir. Önemli olan şey tiroit bezinin yarısının mı yoksa hepsinin mi alınacağıdır. Patoloji incelemesinden sonra yine bir ameliyat olasılığı azalmaktadır. Ama ameliyat tekrar gerekirse yapılacak iş basit ve sağlıklı olacaktır. Bu kanser türünde de Uzman doktorların tercihine göre radyoaktif iyot tedavisi etkinliği artırmak için kullanılabilmektedir.

Medüller tiroit kanseri tedavisi; Medüller tiroit kanserinde tedavi cerrahidir. Tiroit bezinin hepsinin çıkartılması, boyun orta hatta, iman tahtası denilen göğüs kemiğinin arka kısmında bulunan lenf bezlerinin çıkartılması, bazen de boyun yan taraflarında bulunan lenf bezlerinin temizlenmesi uygulanan cerrahi girişimlerdir. Cerrahi uygulanan hasta kişilerde, ameliyattan sonraki dönemlerde ışın tedavisi de hasta olan kişilerin önemli birçoğuna uygulanmaktadır. Bu kanser tedavisinde radyoaktif iyot uygulamasının hemen hiçbir zaman ne yararı ne de yeri yoktur. Hasta ve hastalık için en faydalı tedaviyi seçmek için ciddi bir tecrübe ve çok iyi bir tıbbi bilgi gereklidir.

Anaplastik tiroit kanseri tedavisi; Diğer kanserlerde bulunan tümörlere göre çok daha hızlı seyreden bu tümör, çoğunlukla ileri yaşlarda rastlanmaktadır. Görülme olasılığı çok azdır. Çok az rastlanan bu kanser çeşidi diğer kanser türlerine göre çok daha hızlı yayılmaktadır. Ameliyatla ya da diğer tedavi yöntemleriyle bulunan tümörü yok etmek oldukça imkânsızdır.
" } ] }