{ "title": "Tenisçi Dirseği Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Tenisci-Dirsegi-Tedavisi-29.jpg", "date": "22.01.2024 01:26:08", "author": "zülfü çakmak", "article": [ { "article": "
Tenisçi Dirseği Tedavisi, Toplum arasında Tenisçi Dirseği olarak bilinen Lateral Epikondilit aslında ender olarak tenisçilerde görülmektedir. Daha çok masa başı işler olan marangozluk veya makine işi benzer kol kaslarını zorlayan meslek gruplarında müteammim görülen bir hastalık türüdür. El ve el bileğinin aşırı kullanımı zorlanması sonucunda ön kol kaslarının gerilimi ile meydana gelmektedir.

Tenisçi dirseği tedavisinde ev yöntemleri nelerdir?

Bilek Hareketiniz için: Omuz ve dirsek ve el bileği aynı hizada olmalı el bilekten doksan derece yukarıda duracak şekilde sert bir alana bastırılır. Bu hareket on kere tekrarlanır. Üç set şeklinde yapılır.

Ön Kol Hareketiniz için: Dirseğiniz doksan derece bükülü olmalı ve yanda iken, avuç içinizi yukarı çevriniz ve beş saniye aynı şekilde tutulur ve sonra tekrar aşağıya çevirip beş saniye daha tutunuz. On kere tekrar yapınız. Üç set daha uygulayınız.

Dirsek Hareketiniz için: Dirsek fleksiyonu yapınız, avuç içinizi omzunuza değecek biçim de hareket ettiriniz. Daha sonra eski pozisyonuna getiriniz. On set tekrar yapınız. Üç set uygulayınız.

Bütün bu tedavi yöntemlerine rağmen şikâyetleri devam eden hastalarda cerrahi yöntemlere de başvurulmaktadır. Cerrahi yöntem olarak kamera ile eklem içinin görüntülendiği ‘artroskopi yöntemi' uygulanabilmektedir. Bu yöntemle tenisçi dirseği rahatsızlığına sebep olan yangı dokusu da denilen ‘granülasyon' dokusu çıkarılmaktadır. Adalenin kemiğe yapıştığı yerde yangı dokusu temizlenip veya iki yüzeyin birbirine tekrar yapışması için bu yüzey tazelenmektedir.

Hastalıklı kişi böylelikle kısa sürede sağlığına kavuşup, çalışma ve sosyal yaşamına geri dönmektedir. Ameliyattan sonra ağrı geçinceye kadar her üç ya da dört saatte bir, yirmi otuz dakika dirseğinize buz uygulaması yapılmalıdır. Tedavi boyunca fizyoterapistin öngördüğü egzersizleri disiplinli olarak uygulayınız. Bu dönemde kol egzersizleri kadar kolunuzun dinlenmesi de çok önem araz etmektedir. Tedavi boyunca gereksiz yere kol kaslarınızı yormamak adına tenisçi dirseği ortezi epikondilit ortezi kullanmanız gerekir.

Tenisçi Dirseği Tedavisi ameliyatı nasıl yapılır?

İğne ile yağmurlama tedavisi: Kortizon ve içerideki yangıyı azaltıcı özelliğe sahip olduğundan diğer metotların işe yaramadığı durumlarda kullanılabilmektedir. Bu gibi yöntemde dirsek sınırlı uyuşturma ile uyuşturulduktan sonra ince bir iğneyle kemiğin dış zarına delikler açılmaktadır ve burada yeni bir yara oluşturularak iyileşmesini tetikleyen sistem harekete geçirilmektedir.

PRP uygulamasının tedavisi: Kas ve tendon yaralanmalarının tedavisinde son yıllarda yaygın olarak kullanılan bu uygulama, tenisçi dirseği hastalığının tedavisinde de kullanılabilmektedir. PRP uygulamasında ve kandaki onarıcı olduğu düşünen hücreler trombositler ayrıştırılarak ağrılı bölgeye iğne ile uygulaması yapılmaktadır.

Radyo frekans yöntemi ile fizik tedavisinin yöntemleri: Dirsek kenarına gönderilen dalgalar sayesinde acı olan bölgede kanlanma artırılarak, iyileşmenin hızlanması ve ağrının ortadan kalkmasını sağlayacaktır. Bu yöntemleri uyguladığınız takdirde düzenli olarak tenisçi dirseği hastalığından kurtulmanızı sağlayacaktır.

" } ] }