{ "title": "Tendinit Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/tendinit-tedavisi-8778.jpg", "date": "21.01.2024 04:39:20", "author": "Hanife GEZER", "article": [ { "article": "
Tendinit Tedavisi, Tendon, kaslar ve kemikleri birbirine bağlayan lifli yapıdır. Tendinit (Tendon iltihabı) kuvvetli lifli yapının zarar görüp iltihaplanması ve şişme meydana gelmesi durumudur. Çalışan gençler ve yaşlılarda kol ve omuz bölgesini zorladığında rastlanır. Kırk yaş üstü insanlarda ve beklenmedik yaralanmalar tendinit rahatsızlığına sebep olur. Yaş ilerledikçe tendonların kuvvete karşı direnci azalır. Tendinit şiddetli bir ağrıya ve duyarlılığa sebep olur. Tendinit vücudumuzun eklem bölümlerinde oluşur. Genellikle topuk, diz, bilek, dirsek ve omuz bölgesini etkiler. Doktorlar bu durumu yüzücü omuzu, koşucu dizi, tenisçi dirseği, golfçü dirseği, beyzbolcu omuzu diye adlandırdıkları bilinir. Devamlı süre boyunca tekrar edilen aynı hareketlerin mevcut olduğu çalışmak tendinit olasılığı yükseltir. Bilgisayar başında uzun süre çalışarak zaman geçirdi iseniz tendinit hastalığına yakalanma ihtimaliniz yüksektir. Yanlış olarak yapılan hareket ve teknikler tendon üzerine çok baskı yaparak tendinite neden olur. Görünen belirtileri farklılık gösterir. Omuz kısmında manşet kaslarının iltihabı sonucunda göğüs ve omuzun üst kısımlarını etkileyen ağrı oluşur. Bu ağrılar gece şiddetli halde ağrı yapar. Bu ağrıya donuk omuz denir. Dirseğin dış kısmında ağrı varsa bu tenisçi dirseği olarak adlandırılır. Ağrı ön kol ve bilekte hissedilir. Dirseklerin ya da dirseğin iç tarafında şiddetli ağrı varsa golfcü dirseği hastalığın başlangıcı olabilir. Diz kapakların alt kısmında görülen ağrı koşucu dizi rahatsızlığına işarettir. Topukların arka kısmında oluşan ağrı asil kirişi iltihabı habercisidir. Bel soğukluğu hastalığında tendinite sebep olduğu bilinir. Bel soğukluğun sebep olduğu zamanlar hastada ateş erkek ve kadınların cinsel üreme organlarında akıntı ve deride döküntü oluşabilir. Ağrı şikâyetleriniz uzun zaman devam edip geceleri yatağınızda gündüzleri de günlük hareketlerinizi etkiliyorsa doktora başvurulur. Doktor tendinitin oluştuğu yere göre teşhis koyar.

Tendinit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Doktorunuzun verdiği ilaçları düzenli kullanınız. Aspirin ve ağrı kesici ilaçlar alabilirsiniz. Bu ilaçları içmek, uygulamak ağrıya son vermez. İlaç kullanımı zamanında geçici etki eder. Doktorlar bazı durumlarda kortizon adı verilen sıvıyı iğne ile ağrıyan bölgeye salarlar. İğne sonrası bölgede rahatlama sağlar. Tendinitin oluştuğu bölgeyi dinlendirerek ve egzersizler yaparak kesin iyileşme oluşturulabilir. Soğuk veya sıcak kompres uygulayarak iltihabı azaltabilirsiniz. Tendiniti tedavi için fizik tedavisinden de yararlanılabilir. Fizik tedavisi tendonun işlevini ve hareket ettirmesini sağlar. Fizik tedavisi ile kaslar ve tendonlar güçlendirilir. Fizik tedavisi sonucu iyileşme ve tekrar oluşabilecek ağrıları önler. Kalsiyum tendonu etrafında birikmişse şok dalgası yapılır. Büyük hasarlı durumlarda ameliyat olunabilir. Ameliyatta iltihaplı doku alınır ağrının azalması için yapılır.
" } ] }