{ "title": "Taşikardi Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Tasikardi-Tedavisi-82.jpeg", "date": "21.01.2024 10:35:14", "author": "Rabia Nurdan Özen", "article": [ { "article": "
Taşikardi Tedavisi, Taşikardi teşhisinin koyulması ile taşikardi tedavisinde yapılması amaçlanan asıl tedavi hızlı bir şekilde atmaya başlayan kalbin mümkün olduğunca yavaşlamasını sağlamak, gelecekte oluşması muhtemel olan taşikardi ataklarını önlemek ve oluşabilecek komplikasyonları en aza indirmektir.

Taşikardi Tedavisi Hangi Yöntemler ile Sağlanır?

Taşikardi atakları kendiliğinden düzeleceği gibi bazı basit fiziksel hareketler ile de yavaşlayabilmektedir. Taşikardi tedavisi için ilaç kullanılabilir veya farklı tıbbi tedaviler de uygulanılabilir. Taşikardi tedavisi için kullanılan yöntemler şunlardır:

Vagal Manevra: Uzman doktor veya kardiyologunuz taşikardi durumunuzun oluşumunda, kalp atışlarınızın hızını yavaşlatmak amacıyla vagal manevralar yapmanızı isteyebilir. Vagal manevralar, kalp atım hızını düzenleyen vagus sinirlerini etkilemektedir. Vagal manevralar, dışkılama veya öksürme sırasında ıkınma ve yüze buz koyma şeklinde olmaktadır.

Taşikardi tedavisinde kullanılan ilaçlar: Eğer ki vagal manevralar hızlı kalp atımlarınız yani taşikardiniz için yeterli gelmiyor ise kalp atış hızını normale döndürmek amacıyla anti-aritmik veya bradikardik ilaçların bedeninize enjekte edilmesi gerekebilir. Bu çeşit ilaçların enjeksiyon edilmesi mutlaka hastane koşullarında olmalıdır. Taşikardik ataklar esnasında vagal manevralar işe yaramıyor ise hap veya tablet şekilde alınabilen“flekainid” veya“propafenon” etken maddesi içerikli anti aritmik ilaçlar kullanılabilir. Anti aritmik ilaçlar düzenli bir şekilde kullanıldığı zaman taşikardi tedavisi olumlu bir şekilde ilerleyebilir. Buna ek olarak ya da anti aritmik ilaçlar ile bir arada kullanılabilecek biçimde reçete edilmiş“diltiazem” ve“verapamil” etken maddeli kalsiyum kanal blokerleri ya da“metoprolol” ve“esmelol” isimli etken maddeye sahip beta blokerlar da taşikardi tedavisinde etkili olmaktadır.

Kalp pili: Kalp pili cerrahi müdahale ile cilt altına yerleştirilen küçük bir kalp cihazıdır. Kalp içerisinde anormal ritimler oluştuğu esnada, bu kalp cihazı normal ritmi yakalayabilmek amacıyla kalbe yardım eder ve elektrik sinyalleri yaymaya başlar. Gayet etkili bir taşikardi tedavisidir.

Kardiyoversiyon: Aritmi veya taşikardi hastalığına sahip olan kişilerde, kalp atış hızını normal düzene sokmak amacıyla uygulanan bir taşikardi tedavisidir. Kardiyoversiyon genellikle göğüs alanına yerleştirilmiş olan elektrotlar yardımı ile kalbe elektrik şoku gönderilerek uygulanmaktadır.

Katater ablasyonu: bu işlem en fazla olarak, çoktan elektrik iletim yolu olan kalp üzerinde kullanılır. İşlem esnasında katater sayesinde damarlar içerisinden ilerlenerek kalbe ulaşılır. Kataterin uç kısmındaki elektrotlarda fazladan soğuk, sıcak enerji ya da radyo frekans enerji kullanılarak zaten fazla olan elektriksel yolun zarar görmesi engellenir. Bu uygulama özellikle supraventriküler taşikardi tedavisinde oldukça etkilidir. Katater ablasyonu ayriyeten atriyal fibrilasyon ve atriyal çarpıntı tedavilerinde de kullanılmaktadır.

İmplante edilebilir kardiyoverter defibrilatör: Eğer taşikardi hastalığınız hayatınızı ciddi derecede tehdit edici bir durumda ise Uzman doktorunuz kardiyoverter-defibrilatör kullanmanızı isteyebilir. Kardiyoverter defibrilatör cihazı küçük bir cep telefonu büyüklüğündedir ve cerrahi işlemler ile göğüs bölgenize yerleştirilir. Bu kardiyoverter defibrilatör cihazı devamlı olarak kalp atım hızınızı gözlemler ve herhangi bir kalp atım hızındaki anormalliği tespit ederek normale dönebilmek amacıyla kalibre edilmiş bir elektrik şoku yollar.

Ameliyat: Kalpteki fazla olan elektriksel iletim kanallarını yok edebilmek amacıyla bazı kimselerde açık kalp ameliyatı yapılması gerekebilmektedir. Taşikardi tedavisi amacıyla ameliyat yapılması çoğunlukla diğer yöntemlerin yetersiz kalması sonucunda yapılmaktadır.

Kan pıhtılarının önlenmesi: Taşikardi hastalığı olan insanlarda bazen kalp krizlerine veya inmeye sebep olabilecek biçimde kan pıhtıları oluşabilmektedir. Bu riskin düşürülmesi amacıyla hastaya“dabigatran” veya“warfarin” etken maddesi içeren kan inceltici ilaçlar reçete edilebilmektedir.

Altta yatan rahatsızlıkların tedavi edilmesi: Taşikardi tedavisi yapabilmek amacıyla ilk önce altta taşikardiye neden olan bir hastalığın var olup olmadığı araştırılmalıdır. Taşikardiye neden olabilecek bazı kalp hastalıkları veya hipertiroidiiiii gibi hastalıkların tedavi edilmesi taşikardi ataklarını mümkün olduğunca en az risk oranına düşürmek için yeterli bir tedbir olacaktır.
" } ] }