{ "title": "Talasemi Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Talasemi-Tedavisi-56.jpg", "date": "22.01.2024 00:59:30", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Talasemi Tedavisi: bu hastalığın tedavi yöntemi hastalığın derecesine bağlıdır. Alfa ya da beta talasemi taşıyıcısı olan hastalarda genellikle tedaviye dahi gerek duyulmaz. Ancak orta ve ağır dereceli anemiler de ise kesinlikle tedavi gerekir. Bu tedavinin üç standardı vardır. Bunlar;
Yeni tedavi olanakları konusunda çalışmalar sürmektedir. Ancak bunların çoğu test aşamasında olup, çok az kullanılırlar.

Kan Transfüzyonu: Kırmızı kan hücrelerinin transfüzyonu orta veya şiddetli talasemili hastalarda ana tedavidir. Bu tedavi yönteminin gayesi hastalara normal hemoglobin ve sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin verilmesi amaçlanır. Kan nakil işlemi sırasında, kanın verilebilmesi için damara iğne batırılır. (İntravenöz-İV). Kan verilme süresi genelde 1-4 saat sürer.

Kırmızı kan hücreleri yaklaşık olarak yalnızca 120 gün yaşar. Bu sebeple sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin düzeyini korumak için transfüzyon gerekebilir. Şayet hemoglobin H hastalığı veya beta talasemi intermedia mevcutsa, her zaman olmasa da ihtiyaç duyulduğu zaman kan nakli gerekebilir. Mesela, yorgunluğa neden olacak şiddetli kansızlık veya enfeksiyon durumlarında kan gerekebilir.

Talasemi Majorun olan hastaları ise derli toplu kan transfüzyonuna ihtiyaçları vardır (Genelde her 2 4 hafta). Bu nakiller normal hemoglobin ve kırmızı kan hücre seviyesinin korunmasına yardım eder. Kan nakli hastaların kendisini daha iyi hissetmesine, normal etkinliklerden mutlu olmasına ve erişkinlik haline ulaşmalarına yardım eder. Bu tedavi türü yaşamsal bir öneme sahiptir. Fakat transfüzyonla bulaşan enfeksiyonlar (Sifiliz, Hepatit, AIDS) açısından büyük tehlike taşırlar. Bununla beraber kan bankalarında bu testler çok büyük bir dikkatle yapılır.

Demir Şelaşyonu: Kırmızı küreler içindeki hemoglobin demir bakımından oldukça zengindir. Bu sebeple kan nakli sırasında hastalara önemli miktarda demir yüklenmesi yapılır. Fazladan yüklenen demirin vücuttan atılması konusu ile ilgili mekanizmalar çok yetersizdir.

Fazla demir Kalp, Karaciğer gibi dokularda birikir ve burada hasara sebep olur. Bu hasarın düşürülmesi için hastalara demiri bağlayan (Şelatör) ilaçlar verilir.
Folik Asit Tedavisi: Folik asit kırmızı kürelerin sağlıklı kalmasına yardım eden bir vitamindir. Demir şelasyonu, kan transfüzyonu ile standart olarak bu hastalığı taşıyan her hastaya verilmektedir.

Diğer Tedaviler: Hastalığın tedavisi için kullanılacak, yeni yöntemler şu an test aşamasında olup, çok az kullanılır.

Talasami Tedavisi İçin Kan, İlik ve Kök Hücre Nakli

Sağlıklı bir bireyden (Donör) alınan sağlıklı kan ya da kemik iliği nakli ile hastanın kemik iliğine sağlıklı kök hücreler transfer edilir. Kök hücreler kemik iliğinde kırmızı kan hücreleri ve diğer kan hücreleri üretir. Kök Hücre Nakli, talasemili hastalarda tek tedavi edici tekniktir. Bununla beraber kemik iliği nakli çok tehlikeli bir prosedürdür ve hastaların oldukça azı makul bir donör bulma ihtimaline sahiptir.
" } ] }