{ "title": "Stres Kırığı Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Stres-Kirigi-Tedavisi-28.jpg", "date": "19.01.2024 11:06:12", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "
Stres Kırığı Tedavisi, aşırı kullanım veya tekrarlayan darbeler maruz kalmak kemiklerde stres (Yorgunluk) kırığına yol açabilir. Bu kırıklar kemiğin içerisinde mikro düzeyde çok küçük kırıklardır. Bu stres kırıkları özellikle kaval kemiğinde ve ayak tarak kemiklerinde görülmektedir. Çeşitli korunma yollarıyla tedavi edilen bu stres kırıklar genellikle uzun süre ayakta kalarak çalışan bireylerde ve ayakta durmayı gerektiren mesleklerde görülür.

Stres Kırığı Hastalığı Hangi Yaşlarda Görülür

Stres kırık çocuk yaşlarda görülmemektedir. Özellikle 20-35 yaşları arasında görülmektedir. Ancak sporcularda her yaşta görülebilir Stres Kırığı normal kırıklar gibi bir kırık değildir. Ağrısı öteki kırıklara oranla çok daha düşüktür. Genel olarak hastalar ağrılardan ve şişkinlikten şikâyet ederek ve yakınarak doktora giderler. Şişlikler normal kırıklardan çok daha küçük düzeyde şişliklerdir. Stres kırığı bakıldığında görülüp, anlaşılacak bir hastalık değildir. Tomografi ve MR çekiminden sonra stres kırığı tanısı konulabilir. Hatta çoğu zaman röntgende bile gözükmez ve bu kırık dahada ilerleyebilir.

Stres Kırığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Stres kırığı deriye çok yakın bir bölgede ise hastanın kendi kanından alınacak olan hücrelerle tedavi yapılması gerekir. Stres kırığı tedavisinde gerekirse koltuk değneği ve tekerlekli sandalyeden destek alınmalıdır. Bu kırıkta ameliyat olma olasılığı oldukça düşük bir olasılıktır. Kemiklerin kaynama olasılığı ise çok yüksektir. Bireyler iş sebebi ile devamlı ayakta durmaları gerektiği için yükün eşit olarak dağılmasına yardımcı olacak ayakkabıları tercih etmeleri faydalı olacaktır. Bu durum kadınlar da ise sürekli ayakta durarak yaptıkları bir iş varsa topuklu ayakkabıdan uzak durmalıdırlar. Stres kırığında en önemli tedavi parametresi hastanın stres yüküne yol açacak olan unsurları ortadan kaldırmak gerekir. Öncelikle yapılması gereken şey ayakkabının doğru seçilmesi ve tedavinin ilk üç haftasında bol bol istirahat edilmesidir. Ayağın üstüne kesinlikle yük bindirilmemesi gerekir. Daha sonra üç ile altı hafta arası hafif yükler verilir. Amaç bu yolla çalışılan hastanın yanlış yük vermekten kaynaklanmış olan kemik içi basıncını azaltmaktır. Bu dönem içinde uygulanan fizik tedavi ve rehabilitasyon ile ayakta artan ödemin azaltılması ve ayağın adale gücünün normal kalması için çaba sarf edilmesidir. Stres kırığı tedavisinde o bölgeye alçı uygulanabilir. Hasta kesinlikle koruyucu ve yumuşak fit ayakkabılar kullanması gerekir. Stres kırığı tedavi edildikten sonraki dönemde ise aktivitelere yavaş yavaş ve kademeli dönüş yapılmalıdır. Egzersizlerin süresi ve hızı kademeli bir şekilde arttırılmalıdır.
" } ] }