{ "title": "Sosyal Fobi Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Sosyal-Fobi-Tedavisi-67.jpg", "date": "19.01.2024 02:04:03", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "
Sosyal Fobi Tedavisi, Sosyal fobi ismi de verilen sosyal fobi bozukluğu, kişilerin sosyal ortamlara karşı aşırı ve akıl almaz derecede korku duyduğu bir çeşit anksiyete rahatsızlığıdır. Fobi başkaları tarafından yargılanma, eleştirilme ve seyredilme korkusundan kaynaklanır. Sosyal fobisi korkusu olan kişiler hata yaparak başkalarının karşısında utanç duyacağından veya rezil olamaktan korkar. Belki de korku sebebi sosyal beceri eksikliğinden veya başkalarının önünde yaşanacak olan bir deneyimle kötüleşebilir ve anksiyete patik atağa dönüşebilir. Korkunun bir sonucu olarak, kişi bazı sosyal durumlara aşırı sıkıntı içinde katlanır veya hepsinden kaçınabilir. Sosyal fobisi olanlar daha gerçekleşmemiş olaylar sebebiyle günlerce, haftalarca bazen aylarca korku içinde yaşarlar. Sosyal fobisi bulunanların çoğu korkusunun yersiz olduğunun farkında olmasına rağmen bunun üstesinden gelemezler. Sosyal durumlar ve başkalarının negatif fikirleri hakkında yanlış inançlara sahip olurlar. Sosyal fobi tedavi edilmezse kişinin okul, iş, sosyal aktiviteler ve bütün ilişkiler dahil olmak üzere günlük rutinini bozabilir. Topluluk karşısında konuşmak gibi belirli durumlardan korkarlar. Ancak özellikle tek korkuları yoktur, pek çok sosyal durumdan rahatsızlık duyarlar.

Sosyal fobi Nasıl Tedavi Edilir?

Sosyal fobi, çoğunlukla doğru tedavi ile tamamen iyileşmesi muümkün bir rahatsızlıktır. En etkili tedavi bilişsel-davranışsal terapisidir. İlaç tedavisi de belirtilerin azalmasına neden olarak bilişsel-davranışsal terapisini daha etkili bir hale getirebilir.

Bilişsel-davranışsa terapisi: bu terapinin amacı kişilerin düşüncelerini daha akılcı bir başka yere yönlendirmek ve daha önceden sosyal fobiye neden olmuş hallerden kaçınmasını engellemeye yardımcı olmaktır. Kişinin soysal fobi belirtilerini tetikleyen durumlara karşı farklı reaksiyon vermesini öğretmektir. Terapi sistematik olarak duyarsızlaştırmayı veya korkulan duruma gerçek hayatta maruz kalmayı içerir. Sistematik olarak duyarsızlaştırmada kişi ürkütücü durumu hayal ederek ve korkularıyla rahat ve güvenli bir çevreyle başa çıkmayı öğrenir (Örneğin terapistin ofisi). Gerçek yaşamda maruz kalmada ise; terapistin de desteğiyle kişi aşamalı bir şekilde kendisi için ürkütücü olan şeylerle karşı karşıya gelir.

İlaç tedavisi: Bazı sakinleştiriciler, antidepresanlar (Benzodiazepinler) ve beta-blokerler belirli sosyal fobi belirtilerini hafifletmek amacı ile kullanılabilir. Sosyal becerilerin ve öz saygının geliştirilmesi için nefes egzersizi ve danışmanlık gibi rahatlama teknikleri de sosyal fobi tedavisinde başa çıkmada kişiye yardımcı olabilir.
" } ] }