{ "title": "Soğuk Algınlığı Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Soguk-Alginligi-Tedavisi-63.jpg", "date": "20.01.2024 04:43:58", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Soğuk Algınlığı Tedavisi, Soğuk ayların başlaması ile yavaş yavaş vücudumuzda halsizlik ve kırgınlık başladı. Bunlar farkında olmadan hava değişikliklerinin bedenimiz üzerine olan etkileridir. Yazdan kalma alışkanlık olarak pencerelerin açık kalması, kısa kollu tişörtler ile akşam gezmelerine gitme, terli iken soğuk su içme soğuk algınlığını beraberinde getirmektedir. Soğuk algınlığı ile burun akıntısı, yerli yersiz üşüme ve yüksek ateş baş gösterebilir. Soğuk algınlığını tedavi edebilmek için öncelikle bağışıklık sistemini güçlü tutmak gerekir. Bunun için gerekli vitaminleri almak, yeterli beslenmek ve dinlenmek tedavinin başlangıcı olarak kabul edilebilir.

Soğuk algınlığını tedavisi için neler yapılmalı?

Havanın soğuması aynı zamanda havanın kurumasına neden olur. Bu durumda gece yattığımız oda da nemlendirici bulundurmamız da fayda var. Havanın nemlenmesi burun tıkanıklığını azaltır, rahat nefes almanızı sağlar, boğaz da kuru havanın etkisi ile oluşmuş tahrişler yatışır ve ağrılarda azalma görülür. Nemlendiricinin seviyesi normal düzeyde olması gerekir. Aksi durumda hijyen sorunu ortaya çıkabilir.

Bedeninizde soğuk algınlığı olduğunuzu düşünüyorsanız, akşam yatmadan önce sıcak duş almak nefes kanallarınızı açarak rahat bir uyku çekmenizi ve daha kolay iyileşmenizi sağlar. Duş alırken sinüslere masaj yaparak yüzünüzü yıkarsanız baş ağrınızın hafiflediğini soğuk algınlığı etkisinin azaldığını göreceksiniz.

KBB doktoruna giderek belirli tetkiklerden sonra vereceği ilaçları kullanmak soğuk algınlığının başka bir tedavisidir. Tedavi aşamasında burun açıcı spreyler, boğaz pastilleri, antibiyotik, ateş düşürücü ve ağrı kesiciler kullanılır. Bunun yanında istirahat etmek ilaç etkisini tam olarak göstermesi için gereklidir. Unutulmaması gereken kendinizi çok hasta hissetmiyorsanız, bitkisel tedavi uygulamanız daha sağlıklı olacaktır.

Nane Limon kaynatıp günde üç su bardağı olacak şekildi içmek, vücudun direncini yükseltecektir. Bununla birlikte kuşburnu çayı, ada çayı, zencefil çayı içmek soğuk algınlığının tedavisinde içilmesi gereken çaylardır. Soğuk algınlığının başlaması ile 3 - 4 gün geçtiği halde geçmeyen hastalıklar için sıcak bir odada ya da hamama giderek terlemek soğuk algınlığının atlatılmasında etkili olmaktadır.

Soğuk algınlığı ile boğaz da karıncalanma kesik öksürük başladı ise tuzlu ılık su ile ağzınızı gargara yapın, burunda tıkanıklık oluyor ise burun bandı kullanarak burun kanallarını açın, burun delikleri kıyısına ve boğaz ön kısmına ve nefes borusunun geçtiği göğüs kısmına nane ve mentollü kremler sürün, daha sonra boğaz spreyini kullanın ve uykuya dalın. Sabah uyandığınızda kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

Yatarken başınızın altını destekleyerek bir yastıktan daha yüksek olur ise sinüslerden dışarı doğru akıntı akarak soğuk algınlığının azalmasına ve daha rahat nefes almanıza neden olacaktır.
" } ] }