{ "title": "Skolyoz Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Skolyoz-Tedavisi-41.jpg", "date": "21.01.2024 14:01:36", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "Skolyoz Tedavisi, Skolyoz omurganın bel ve göğüs bölgelerinde görülen, yana doğru eğriliktir. Normal bir kişide omurlar arkadan bakıldığı zaman sırasıyla boyun, sırt ve bel bölgelerinde dümdüzdür. Skolyoz da omurlar sağa ve sol tarafa doğru yön değiştirirler. Omurgaya bakıldığında normalde bu eğrilik hemen fark edilebildiği gibi röntgen filmlerinde ve doktor kontrollerinde anlaşılır. Skolyoz büyüme çağındaki çocukların geleceklerini etkileyen bir hastalıktır. Erken teşhis çok, çok önemlidir. Erken teşhiste %100 tedavi edilebiliyor. Zamanında teşhis edilemeyen omurga eğrilikleri çocukların gelişimini de etkilemektedir. Büyüdükleri zaman sırt ve bel ağrıları, akciğer ve kalpte fonksiyon bozuklukları ortaya çıkmaktadır.

Skolyoz tedavisi yöntemleri nelerdir?

Öncelikle skolyozun derecesi ve hangi aşamada olduğu belirlenir. Tedaviler sırt kuşağı kullanarak, düzenli egzersiz ve ameliyat şeklinde olabilmektedir.
Eğriliğin yeri ve büyüklüğü tedavi için önem arz eden bir durumdur. Eğriliğin derecesi ne kadar fazla ise büyüme durduktan sonra eğrilik o kadar artmaya devam eder. Tedavi edilmeyen aşırı derece skolyozlar akciğer kapasitesini daraltarak ileride akciğer ve kalp ile ilgili rahatsızlıklara zemin hazırlamaktadır. 30 derecenin altındaki skolyozda belirli aralıklarla tedavi önerilir. 30 derece üzerinde korse kullanılarak omurga basınçlara karşı desteklenerek ve hastanın büyümesine paralel olacak şekilde korse değişikliği yapılarak tedaviye devam edilir. Kız çocuklarda adet dönemine girildikten sonra 1,5 yıl daha korse kullanımı devam eder. Tedavi sona erdiğinde ilk eğrilik derecesinin 1-2 derece altına düşen bir eğrilik derecesi varsa tedavinin başarılı olduğu kabul edilir.

Skolyoz hastalığında Cerrahi tedavi yöntemleri nelerdir?
" } ] }