{ "title": "Sjögren Sendromu Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Sjogren-Sendromu-Tedavisi-72.jpg", "date": "20.01.2024 10:33:29", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Sjögren Sendromu tedavisi; Sjögren sendromu, bağışıklık sisteminde meydana gelen kronik bir bozukluktur. Kişilerin vücudunda özellikle gözyaşı bezleri, tükürük ve akyuvarlara saldırır. Vücutta olan tükürük ve gözyaşı bezlerinin üretimini azaltarak, gözde ağızda kuruluğa neden olur. Bazen de vajinanın ıslak olmasını sağlayan bezlere zarar vererek vajinal kuruluğa neden olur. Bunların dışında eklemlerde sertleşme ve ağrı ile kaslarda şiddetli ağrılara neden olabilmektedir. Bu sendrom otoimnun bir hastalık olduğundan, sağlıklı hücre ve dokuların vücudun kendi bağışıklık sistemi tarafından saldırıya uğramasına neden olmaktadır. Aslında bağışıklık sistemi vücuda giren zararlılara karşı vücudun koruma mekanizmasıdır. Fakat otoimnun, hastalığı olan kişilerde kanda dolaşan ve sağlıklı hücre dokulara bulaşıcı virüs veya bakteri gibi zararlıları patojenlermişcesine saldıran anormal antikorlar oluşturur.

Sjögren sendromu türleri

İki şekilde ayrılmıştır. Bunlar birincil ve ikincil Sjögren Sendromlar'dır.
Yani başka hastalıkların tetiklemesi ile meydana gelir. Sjögren Sendromu her yaştan insanda oluşabilen bir hastalıktır. Fakat genellikle kırk yaş üstü insanlarda oluşumu daha yaygın olarak görülmektedir. Bu Sjögren Sendromu'na yakalanan kişilerin çoğunu kadınlar oluşturmaktadır. Hastalığın belirtileri genellikle belli bir zaman içerisinde azalmaya başlar. Sjögren Sendromunun belirtileri hasta ve etrafından ziyade doktor tarafından anlaşılabilmektedir. O yüzdende vücudunuzda oluşan belirtilerin doktor tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Bu sendromun en yaygın belirtileri ise göz ve ağızda kuruluk şeklindedir. Bunun dışında belirtileri de olabilmektedir. Sjögren Sendromu olan hastalarda ağız kuruluğundan kaynaklı olarak diş çürümesi, dilde oluşan yarıklar yutkunma sorunları, konuşma güçlüğü tükürük bezi şişliği, mantar enfeksiyonu gibi belirtiler gözlemlenirken gözlerde ise; gözün içinde bir şey varmış gibi hissetme, yorgun ve bitkin hissetme, kaşınma, batma, ışığa karşı hassasiyet, göz kapaklarında tahriş, şişme ve akıntı gibi belirtiler görülmektedir.

Sjögen Sendromu Tedavisi; Hastalık kişilerde otoimnun şekilde ilerleyen bir yapıda olduğundan içerideki koruyucu mekanizmanın işlevini bozarak sağlıklı hücrelere saldırması ile hasta ıslak olması gereken ağız göz ve vajinal bölgelerde kuruluk meydana getirir. Bu üç organ dışında ayrıca böbrek, tiroit bezleri, eklemler ve akciğer üzerinde de birçok olumsuz etkiye neden olabilmektedir. Hastalığın tanısının hekim tarafından konulması ile hastaya uygulanacak tedavinin belirlenmesi gerekmektedir. Öncelikli olarak Sjögren Sendromunun birincil mi, ikincil mi olduğunun belirlenmesi çok önemlidir. Böylelikle tedavi yöntemi buna göre yönlendirilebilmektedir.

Sjögren Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalığın görüldü bölgelerden gözyaşı bezlerinde düzelmeler sağlamak için yapay gözyaşı kullanılmaktadır. Genellikle göz kurulukların da etkili bir yöntemdir. Bu kullanılacak ilaçlar reçete gerektirmeden alınabilir. Eğer ki gözlerde çok şiddetli bir tahriş söz konusu ise doktorunuz tarafından kısa sürelide olsa kortikostreoid içerikli göz damlaları reçete ile kullanımınız sağlanır. Uzun süreli Cushing sendromu gibi istenmeyen ve ciddi yan etkilerin riskini hastada arttırdığından ötürü reçeteli olarak verilmektedir. Bunun dışında olan bir diğer tedavi yöntemi de gözler için sıvı hazneli yapılan gözlüklerdir. Bu gözlükler ıslaklığı içeride tutmaya yardımcı olarak gözleri dışarıdan gelen toz gibi etkenlere karşı korumada da yardımcı olur. Böylelikle gözlerdeki tahrişlenme riski en aza indirgenebilmektedir. Bir diğer yöntem ise ameliyattır. Gözyaşı kanallarının küçük parçacıklardan dolayı tıkanması ile gözyaşı kanalları kapanır. Bu gözyaşı kanalları kapatıldıklarında gözyaşları gözde daha uzun süre kalarak gözlerin kurumasını yavaşlatır. Bu yöntem genellikle önceden bahsettiğimiz yöntemlerin hiçbirisi işe yaramadığında kullanılmaktadır.

Sjögren Sendromu Ağız Kuruluğu

Olduğundan daha fazla sıvı tüketimi, buz küpü emilimi, ağız çalkalama, sigara içmeyi bırakma, ağız hijyen temizliği ve şekersiz sakız çiğneme ağızda Sjögren Sendromu oluşumunu ve etkilerini azaltmada yardımcı olur. Ayrıca ağız içerisinde tükürük bezlerinin çalışmasını arttırıcı jel, pastil veya sakız gibi ürünleri kullanmak gerekir. Bunların dışında ayrıca tıbbi ilaçlardan da kullanılmaktadır.

Bunlar
  • Plokarbin,
  • Hidroksikloklorin ilaçlar göz ve ağızda kuruluğun tedavisinde kullanılır.
Sjögren Sendromu Vaijnal Kuruluk

KY jeller gibi kayganlaştırıcılar etkili bir yöntemdir. Ayrıca HRT ve östrojen kremlerde kullanılmaktadır. Kas ve eklem ağrılarında ise antienflamatuvar ilaçlar kullanılır. Genellikle doktor tarafından reçete ile verilmektedir. Gereken durumlarda çok ağır bir ilaç olan NSAID ilaç da reçete ile hastaya verilebilmektedir. Sağlıkla kalın.
" } ] }