{ "title": "Sıtma Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Sitma-Tedavisi-54.jpg", "date": "19.01.2024 14:52:27", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "
Sıtma tedavisi, malarya olarak isimlendirilen hastalığın iyileştirme sürecidir. Ölümcül sonuçları doğurabilen bu hastalığın nedeni, plazmodium adı verilen tek hücreli parazitlerdir. Tek rezervuarları insan olan bu parazitlerin hepsi sıtmaya neden olmaktadır ve anofel tipi sivrisineğin ısırması ile bulaşır. Anofel sivrisineği, sıcak ve nemli yerlerde yaşam göstermektedir. Hastalığın görüldüğü süreçte nöbetler halinde ateş ve titreme meydana gelmektedir. Erken ve doğru teşhiste sıtma tedavisi mümkündür. Sıtma tedavi edilmediği takdirde ise ciddi problemlere yol açar. Dünya genelinde 200 milyondan aşkın insanın bu hastalığa yakalandığı tahmin edilmektedir. Sıtma hastalığı daha çok Asya ve Afrika'da görülmektedir. Yaygın olarak karşılaşılan hastalıklar arasındadır. Ülkemizde en çok görüldüğü bölgeler Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesidir.

Sıtma Tedavisi nasıl yapılır?

Sıtma için kullanılacak ilaç oluştuğu coğrafi bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Nedeni ise sıtmaya neden olan plazmodium çeşitleri ilacın bulunduğu coğrafi bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Sıtma tedavisinde kitle tedavi de uygulanması gerekebilmektedir. Bu tedavi yöntemi, bir yerleşim bölgesinde yaşayan ve Primakin konturendikasyonu bulunmayan herkesin eş zamanlı olarak radikal tedaviye alınması işlemidir. Bu tedavi, komşu yerleşim birimlerinde bulaşım olmadığı ve onlara yerel odaklık yapan yerleşim birimlerinde uygulanır. Genellikle sıtmanın sık görüldüğü yerlerde uygulanır. Her iki halde de yerleşim yerindeki hastalık yoğunluğunun nüfusun %10'u geçmesi gerekir. Bu plazmodium türleri hastalığa karşı direnç gösterdiği için ilaçlar bazen etkili olmayabilmektedir. Sıtma tedavisinde en sık kullanılan ilaç“klorokin”dir. Sıtma savaş dispanseri, sağlık ocakları, sıtma personelleri ücretsiz olarak bu hastalığı tedavi etmektedirler. Sıtma tedavisinde kullanılan ilaçlar sadece sıtma savaş dispanserinde bulunur ve ücretsizdir. Bu ilaçlar hem koruyucudur hem de tedavi edicidir. İş amaçlı ya da seyahat için sıtmanın görüldüğü bir bölgeye gitmeniz gerekiyor ise bu koruyucu ilaçları almanız gerekmektedir. Bilim adamlarının geliştirdiği yeni ilaç türleri hem koruyucu hem de tedavi edici özelliğe sahiptir.

Sıtma tedavisi boyunca hasta istirahat halinde olmalıdır ve vücudun direncini yüksek tutacak besinlerle beslenmelidir. Sıtma olduğu düşünülen kişiler ya da pozitif bulunanlar çok dikkatli bir biçimde tedavi edilmelidir. Nedeni, Türkiye'de görülen sıtma hastalığında amaç, yalnızca kliniğin iyileştirilmesi aşaması değil aynı zamanda taşıyıcılığın ve tekrarların önlenmesidir. Bunun gerçekleşmesi için 14 günlük sıtma tedavinin hiç aksatılmadan ve tam olarak yapılması gerekir. Sıtma tedavisine başlandıktan bir iki gün içinde tüm şikâyetler ortadan kaybolur. Hastalar iyileştiklerini düşünerek sıtma tedavisini yarıda kesmektedir. Bu hatalı durum, parazitlerin tamamen yok olmamasına ve kişinin bulaştırma riskinin sürmesine neden olmaktadır. Ayın zamanda parazitlerin ilaçlara karşı direnç kazanmasına neden olur. Bu yüzden hekimin uygun gördüğü süreç bitmeden tedavi kesilmemeli ve bundan sonraki süreçte de hastanın vücut direncinin yüksek kalması gerekmektedir.

" } ] }