{ "title": "Sinüzit Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Sinuzit-Tedavisi-41.jpg", "date": "20.01.2024 06:19:47", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Sinüzit Tedavisi; Sinüzit rahatsızlığı oldukça fazla görülen ve kişinin yaşam kalitesini önemli derecede etkisi altına alan ve birçok ülkede oldukça büyük bir bütçeye yol açan bir hastalık türüdür. Sinüsler burnun etrafında olduklarından dolayı paranazal sinüsler ası verilmektedir. Frontal sinüs ise alın kısmında, maksiller sinüs yanak bölgesinde arka ile ön etmoid sinüsler ise burun kenarı ile sfenoid sinüs burun arka üst bölgesinde kafatası kemik yapısının içerisinde yer almaktadır. Sinüzitlerin büyüklükleri birbirlerinden oldukça farklıdır kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir genelde doğum yaptıktan sonra ortaya çıkmaktadırlar. Sağlıklı durumlarında ise içleri hava ile dolu olur ve sadece bir adet kanal ile burun boşluğuna açılmaktadırlar. Parazanal ile burun sinüslerin içerisine örtmekte olan mukozal yapı aynı olduğundan dolayı çoğu kez beraber enfekte olmaktadırlar. Bu sebepten dolayı da sinüzit yerine rinosinüzit demek daha doğru olmaktadır.

Paranazal sinüslerin fizyolojisi ile fonksiyonları daha az bilinmektedir bazı hipotezler bulunmaktadır
Gibi fonksiyonlarının olabildiği düşünülmektedir. Paranazal sinüzit sinüsleri enfeksiyonudur. Akut, subakut ile kronik olarak isimlendirilir. Bu sınıflandırma enfeksiyonun süresi ile çok yakından alakalıdır. En az iki haftadan daha az sürmekte olan bir sinüzit akut ise tam iki hafta ve üç ay arasında sürmekte ise subakut tam üç aydan uzun sürer ise kronik olarak adlandırılır. Aynı zamanda kendini tekrarlayan sinüzitlerde bulunur ki bunlar kronik sinüzitin akut alevlenmeleri olur.

Sinüzit Tedavisi Nasıl Olur?

Komplikasyon yapmamış olan akut haldeki sinüzit türlerinde ilaç tedavisi çoğu zaman yeterli olmaktadır. Burun içerisindeki akıntılardan eğer kültür yapılabiliyor ise uygun antibiyotik ilacı verilir. Eğer kültür yapılamıyor ise çoğu kez yapılmaz o zamanda çok daha geniş spektrumlu bir antibiyotik kullanılır. Antibiyotiğin yanı sıra sistemik ödem çözücüler ve lokal çözücüler ile alerjik ilaçların kullanılması gerekir. Bu tedavi yöntemi doktorun tavsiye etmiş olduğu dozlar ile ve doktorun kontrolü altında kullanılması gerekir. İlaçların alınma süresini sadece doktorunuz tayin etmeli ve bazen de iki, üç haftaya kadar uzayan tedavilerde gerekli olabilir. Sinüzite zemin hazırlamakta olan anatomik bir bozukluk var ise (Septum deviyasonu gibi) ya da burun içerisini tıkamakta olan polipoid var ise bunların cerrahi yolla mutlaka temizlenmesi gerekir. Akut sinüzitte ise çok az yapılması ihtiyacı ortaya çıkan sinüs cerrahileri kronik sinüzitlerde daha çok yapılır. Sinüs ameliyatları ise artık endoskop kullanılarak burun içerisinden girilerek yapılabildiği için eskisi kadar korkulacak bir uygulama değildir. Kişin iş hayatından çok uzun ayrı kalmasını gerektirmeyen bir yöntemdir.
" } ] }