{ "title": "Sedef Hastalığı Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Sedef-Hastaligi-Tedavisi-38.jpg", "date": "20.01.2024 09:31:40", "author": "neval güven", "article": [ { "article": "Sedef hastalığı tedavisi, İnsanın psikolojisini bozan çoğu zaman asosyal bir yaşam sürmelerine neden olan, oldukça rahatsız edici bir hastalıktır. Sedef hastalığı cilt hastalıkları içerisinde en sık görülen hastalıklardandır. Sedef hastalığı halk arasında tedavisi mümkün olmayan korkutucu bir hastalık gibi görünse de aslında tedavisi vardır. Sedef hastalığı iki farklı yaş gurubunda daha sık görülmektedir. Bu yaş gurubundan ilki çocukluk yaş gurubu diğeri ise 45-55 yaş arası yetişkin insan gurubudur. Ciltte kırmızı lekeler üzerinde beyaz renkli pullanmalar ve döküntülerle kendini gösteren sedef hastalığı özellikle dirsek, saçlı deri ve diz gibi bölgeler de görülür ve zaman zaman şiddetlenen, kaşıntılı ve tekrar eden bir hastalıktır. Dünyada 125 milyon insanı etkisi altına alan sedef hastalığı, Türkiye'de yaklaşık 700 bin insanı etkilemektedir. İnsandan insana geçebilme özelliği olmayan sedef hastalığının oluşum nedeni tam olarak bilinmemektedir.

Sedef hastalığının yaygın olarak bilinen 4 çeşidi vardır. Bunlar: Klasik tip sedef, genellikle saçlı deri, koltuk altı ve dirsekte kabuklanmalar şeklinde görülür. Gutat tip, özellikle çocukluk çağında etkili olan ve iltihaplı boğaz enfeksiyonları sonucu görülen ve vücutta damla damla kabuklu yaralar şeklinde bulunan bir tiptir. Eritrodermik sedef, tüm vücutta kırmızı bir zemin üstünde soyulma ve kabuklanmalarla kendini gösteren bir çeşittir ve püstüler sedef tedavisi en uzun ve zor olan sedef türüdür. Yanlış tedavi sonucu oluşan iltihaplanmalar ve küçük sivilcelerin yerleşmesi ile oluşan bir tiptir. Sedef hastalığının nedeni tam olarak bilinmemekle beraber vücudun savunma mekanizmasındaki bozukluk nedeniyle deri yenilenme süresinin hızlanması, ailesel yatkınlık (Genetik yatkınlık), aşırı stres gibi faktörlerin büyük rol oynadığı düşünülmektedir. Bunlar dışında geçirilen ciddi enfeksiyonlar, kullanılan bazı ilaçlar, deride hasar bırakan yanık ve travmalar, geçirilen ağır hastalıklar ve hatta bazen küçük bir diş çürüğü bile sedef hastalığını tetikleyen sebeplerden olabilmektedir.

Sedef hastalığı tedavisi: Sedef hastalığında izlenecek tedavi yöntemi kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Hastalığın hangi tip olduğu, hastanın yaşı, hastalığın şiddeti, tırnak ve eklemlerin ne derece etkilendiği, hastalığın cilt üzerindeki dağılımı tüm bu etkenler uygulanacak tedavinin seyrini etkilemektedir. Bazı sedef hastalığı krem ve pomat verilerek iyileşebilmek de iken, bazı sedef hastalıkları ise ağızdan alınacak ilaçlar, belli iğneler, serum ya da ışın tedavisi sonucu iyileşme gösterebilmektedir. Bu hastalığın görünür ve rahatsız edici olmasından dolayı hastaların toplumdan uzaklaşması, depresyon gibi sonuçları da beraberinde getirmesi ayrıca bir psikiyatrik tedaviye ihtiyaç duyulması ile de sonuçlanabilir. Tabi ki tüm bu tedavi yöntemlerine karar verecek olan bir dermatoloji uzmanıdır. Alanında Uzman bir dermatoloğa görünmeden asla ama asla ilaç kullanmayın, çünkü yanlış ilaç kullanımı hastalığın daha çok alevlenmesini sağlıyor ve hasta daha ağır bir vaziyette uzmana gitmek durumunda kalıyor. Ayrıca belirtilerden biri ya da birkaçını kendinizde ya da çocuğunuzda fark ettiğiniz an mutlaka bir uzmana görünün. Erken fark edilen hastalıkları tedavi etmek daha kolaydır.
" } ] }