{ "title": "Salmonella Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Salmonella-Tedavisi-47.jpg", "date": "20.01.2024 05:55:12", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Salmonella tedavisi: Salmonella türü bakterinin neden olduğu, çoğunlukla yiyecekler ve kirli içme suları ile bulaşan yaygın ve mikrobik bir hastalıktır. Tifoya sebep olan bakterilerin yaşama alanı insandır. Hatalığın bulaşma yolu çoğunlukla ağızdır. İnsan vücuduna girdikten 1-2 hafta sonra hastalık meydana çıkar. Diğer adı enterik ateş olan tifo; yüksek ateş, karın ve baş ağrısı, göğüs ve karında lekeler, nabzın azalması gibi belirtiler ile kendini belli eder. Beyin, böbrek, akciğer, kalp gibi birçok organı ve kulaklardaki sinirleri etkiler. Salmonella bazı hastalıklara veya rahatsızlıklara da yol açabilir. Dünyada yılda 15-20 milyon insanın yakalandığı hastalık hijyene uyulursa ortaya çıkmaz.

Hasta bireyin şikâyetleri ile yapılan tetkikler neticesi salmonella (Tifo) teşhisi konur. Kan, idrar, dışkı kültürü yapılarak bakterinin varlığı tespit edilir. Yapılan kültür neticesi bakteri üreyebiliyorsa, kişi tifo hastası demektir. Doktora başvurmadan antibiyotik kullanmak bu bakterilerin üremesi gözlenemez ve teşhis yanlış yapılabilir.

Tedavisi: Salmonella başka tehlikeli rahatsızlıklara da sebep olacağından, ölümle sonuçlanabilir. Mide kanaması, dolaşım yetmezliği, damar iltihabı gibi problemlere neden olabilir. Salmonella, tedavi edildiğin bu problemlerin oluşma riski ve ölüm oranı azalır.

Salmonella hastalığına ilaç tedavisi nasıl yapılır?

Salmonella bakterilerini yok etmek ancak antibiyotik tedavisi ile mümkündür. En sık kullanılan antibiyotik kloromfenikoldür. İlaçla tedavi başladıktan sonra yaklaşık üç gün içinde ateş kontrol altına alınabilir. Amoksisilin ampisilin gibi antibiyotikler de kullanılır. Çocuklar ve hamileler için farklı türden antibiyotik tercih edilir. Doktorun hastanın durumunu göz önüne alarak vereceği ilaçlardır.

Salmonella hastalığında beslenmenin önemi

Günlük yaşamda beslenmeye dikkat edilmelidir. Alınan besinler karbonhidrat ve protein içeriği bol olmalıdır. Tüm hastalıklar da söylendiği gibi bol bol su tüketmek gerekir. Salmonella hastalığın yaygın olduğu bir yere seyahat eden bireylerin, test edilmemiş çiğ ve soğuk gıdaları yememeleri, içme suyunun temizliğine çok dikkat etmesi gerekir.

Salmonelladan korunmak için
" } ] }