{ "title": "Sakal Kıran Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Sakal-Kiran-Tedavisi-56.jpeg", "date": "19.01.2024 09:56:56", "author": "mehmet özer", "article": [ { "article": "Sakal Kıran Tedavisi, Sakal kıran aslında saçkıran hastalığının yüz bölgesine nüksetmesi sonucu ortaya çıkan erkeklere özgü bir hastalıktır. Hastalık başlangıç aşamasında madeni para büyüklüğünde bir bölgede kıl dökülmeleri ile başlar ve zamanla sakal dökülen bölge sayısı birden fazlaya çıkar. Sakal kıran hastalığının tedavi edilmemesi takdirde hem sakal dökülen bölgenin alanı büyür hem de sakal dökülen bölge sayısı fazlalar. Sakal kıran hastalığı belirti göstererek yavaş yavaş ilerleyebileceği gibi belirti göstermeksizin aniden de ortaya çıkıp ilerleyebilmektedir. İltihap sorununa neden olan sakal kıran hastalığına Trichophyton gipseurride adlı organizma neden olmaktadır. Bu organizma sığır, at, köpek gibi hayvanlarda görülür. Bu tür hayvanları evinde evcil hayvan olarak besleyen veya çiftçilik yaptığı için işi dolayısıyla bu hayvanlarla haşır neşir olan insanlarda daha fazla görülmektedir. Ayrıca hijyen koşullarının kötü olduğu kilo ortamlarda bulunmak da sakal kırana sebep olmaktadır.

Sakal Kıran Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sakal kıran teşhisi konulan hastaya tedavi için sıcak nemli losyonu, kompleksler ve ilaç tedavileri uygulanır. Kullanılabilecek çeşitli mantar ilaçları ile sakal kıran tedavisinde birkaç ay içerisinde olumlu sonuçlar alınabilmektedir. Sakal kıran tedavisinde en önemli noktalar olarak sabırlı davranmak, stresli bir hayat tarzından uzak durmak, doktorun verdiği ilaçları düzenli olarak kullanmak, hijyen koşullarına önem göstermek ve sakal kıran hastalığına sebep olacak mantar türünü taşıma riski olan hayvanlardan uzak durmak sayılabilir. Sakal kıran hastalığının tedavisi kısa sürede sonuç vermemekle beraber tedavinin sabırla birkaç ay uygulanması halinde olumlu sonuçlar alınmaya başlanacaktır.

Sakal kıran sorunu için uygulanabilecek alternatif tedavi yöntemlerinden birisi de kortizon enfeksiyonudur. Kortizon enfeksiyonun evde hasta tarafından kendi kendini uygulanması mümkün olmayıp, bu enjeksiyonun saç bakım merkezleri veya hastanelerin cildiye bölümlerinde uygulanması mümkündür. Bu yöntemin sakal kıran tedavisinde başarı oranı yüzde 70 oranlarında ölçülmektedir.

Sakal Kıran Tedavisi Bitkisel Yöntemler

Sakal kıran tedavisinde bitkisel bir çözüm yöntemi olarak bir kaşık Ardıç katranı ve ikiye kesilmiş yarım limonun suyu, bir kaşık vazelin ile bir kapta karıştırılır. Daha sonra bir baş sarımsak ikiye bölünerek sakal kıran olan bölgeye tahriş olana kadar sürülür. Daha sonrasında hazırlanan karışım da sakal kıran olan bölgeye sürülerek bu şekilde iki saat bekletilir ve sonrasında bölge ılık su ile yıkanır. Bu kür bir hafta boyunca her gün düzenli olarak uygulanır.

Sakal Kıran Olan Bölgede Tekrar Sakal Çıkar Mı

Sakal kıran genelde köklere zarar vermeyen bir dökülme türüdür. Dolayısıyla köklerin zarar görmediği dökülmelerde sakalların tekrar çıkma imkânı her zaman vardır ancak sakal kökleri zarar görmüşse bu durumda sakal hiçbir tedaviye tedaviye cevap vermeyecektir. Sakal kıran tedavisi belirtilerini gösterilmesinden itibaren 3 yıl içerisinde yapılmazsa sakal kökleri ölür. Dolayısıyla sakallarda kalıcı kayba sebep olmaması için hastalık belirtilerinin görülmesinden itibaren ivedilikle hastalık tedavisini yapılmasında fayda vardır. Sakal köklerinin ölmesi ve sonucunda sakalın verilen tedaviye cevap vermemesi halinde ise yapılabilecek tek şey sakal ekimidir.
" } ] }