{ "title": "Reflü Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Reflu-Tedavisi-65.jpg", "date": "20.01.2024 21:36:47", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "Reflü Tedavisi, reflü mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasıdır. Mide hidrojen iyonu adı verilen bir salgı üretir. Ayrıca onikiparmak bağırsağından mideye doğru geri safra akımı mevcutsa bu sefer hem safra hem de asitli içerik yemek borusuna kadar ulaşır. Asitli haldeki mide içeriğinin, yemek borusuna kadar geri dönerek, uzun süre yemek borusu ile temas etmesi ile yemek borusunun zamanla kendini koruma özelliğini kaybetmesidir. Yetişkin insanların yaklaşık %25'sinde reflü görülmektedir. Ağza gelen hem acı hem de ekşi içerik, şişkinlik, geğirme ve yutakta sanki sürekli bir şey takılı kalmış hissi insana aşırı derecede rahatsızlık verir.

Reflü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Konusunda Uzman bir doktordan yardım alınarak hasta şikâyetlerini belirttikten sonra muayene yapılır. Hastalığın tanısında \"Gastroskopi\" yöntemi kullanılır. Reflü tedavisi için 3 yöntem kullanılmaktadır.

Reflü hastalığına ilaç tedavisi, ilaç tedavisinin amacı asidi baskı altına alıp midenin asit salgıma miktarını kontrol altında tutmaktır. Fakat ilaç tedavisi sadece mideden salgılanan asit için etki gösterip, on iki parmaktan gelen reflü için etkili değildir. Dolayısı ile ilaç tedavisi sırasında da reflü devam eder. Buna bağlı olarak da yemek borusu tahriş olmaya devam eder. İlaç tedavisi reflüden şikâyet eden kişilerin %80'ini rahatlatmakla birlikte reflünün kökenini tamamen ortadan kaldırmayıp kesin çözüm getiren bir tedavi değildir. Sadece reflünün yarattığı rahatsızlıkları ortadan kaldırarak kişinin yaşam kalitesini yükseltmeye yardımcı olur. İlaç tedavisi kesilir kesilmez şikâyetler büyük ölçüde geri döner.

Reflü hastalığına cerrahi tedavi, Cerrahi tedavi, 8-12 haftalık süreçte yapılan tıbbi tedavinin fayda göstermediği, diyetin işe yaramadığı ve 4 cm'den büyük mide fıtığı olanlarda, ömür boyu ilaç kullanmak istemeyen hastalarda ve yemek borusunun iyice tahriş olduğu durumlarda yapılmaktadır. Reflü mide fıtığı ile seyrettiği zaman kişinin yaşam kalitesini tamamen düşürür ve çok büyük rahatsızlıklar vermeye başlar. Cerrahi tedavi şekli, hastalığın mekanik kökenini ortadan kaldıran en etkili tedavi şeklidir. Yani kesin tedavi şeklidir. Cerrahi tedavi yaptıran hastaların %90 gibi yüksek bir oranla şikâyetleri ortadan kalktığı gibi bir daha ilaç kullanımına da gerek duyulmaz. Cerrahi tedavi, 8-12 haftalık süreçte yapılan tıbbi tedavinin fayda göstermediği, diyetin işe yaramadığı ve 4 cm'den büyük mide fıtığı olanlarda, ömür boyu ilaç kullanmak istemeyen hastalarda ve yemek borusunun iyice tahriş olduğu durumlarda yapılmaktadır. Artık laparoskopi sistemi ile açık reflü ameliyatına gerek kalmadan 1 saat içinde yapılan bir ameliyattır. Hasta 1 gece hastanede kalarak ertesi gün taburcu olur.

Reflü hastalığına yaşam tarzı değişikliği, kişinin yaşam tarzını değiştirmesi de bir diğer tedavi yöntemidir. Midedeki asit salgısını azaltacak şekilde dengeli ve düzenli beslenmek, baharatlı ve acı gıdalardan tüketmemek, uykuya geçmeden en az 2 saat önce gıda alımını kesmek, alkol ve sigaradan uzak durmak, asitli içecekleri tamamen kesmek ve fazla kilolardan kurtularak mideye baskı yapacak şekilde dar kıyafetler giymemek ve gece yatarken yüksek yastık tercih etmek alınabilecek önlemler arasındadır.
" } ] }