{ "title": "Psikolojik Tedavi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Psikolojik-Tedavi-64.jpg", "date": "21.01.2024 05:39:40", "author": "Ceyhun YILMAZ", "article": [ { "article": "Psikolojik Tedavi; Bir bireye sağlıklı diyebilmek için ruhen ve bedenen kendini iyi hissetmesi gerekmektedir. İnsanın ruh sağlığı en az beden sağlığı kadar önemlidir. Çoğu zaman psikolojik hastalıklara fiziksel hastalıklar kadar önem verilmemektedir. Ruh sağlığı bozulan bir insan mutlaka psikolojik tedavi görmesi gerekmektedir. Bu tür hastalıklar en başta önemsiz gibi görünse de psikolojik tedavi görmeyen hastaların durumu günden güne kötüleşir ve sonucunda bundan tüm aile etkilenebilir. Psikolojik hastalıklar her yaş gurubunda görülebilir, doğuştan ortaya çıkabilir veya korku, üzüntü gibi kişinin başından geçen kötü bir olay sonucu hastalık tetiklenebilir. Panik atak, şizofreni, depresyon, anksiyete bozukluğu, dikkat eksikliği en çok bilinen psikolojik hastalıkların başında gelmektedir.

Psikolojik Hastalıkların Belirtileri Nelerdir?

Ruh sağlığı bozulmuş insanların çoğunda davranış bozuklukları gözlenmektedir. Bu davranışları gün içinde değişiklik gösterir. Günün belli bir bölümünde çok iyi ve güler yüzlü görünürken anlamsız bir şekilde sinirlenme, memnuniyetsizlik, mutsuzluk gibi davranışlar görülebilir. Alakasız bir şekilde herkesin kendinden bahsettiğini ve birileri tarafından arandığını düşünmek gibi davranışlar içinde bulunabilirler. Tekrarlayan şüpheci olma hali ve başkalarının göremediği şeyleri gördüğünü iddia etmek gibi davranışlar da psikolojik hastalıkların belirtileri arasındadır. Bu tür belirtilerin görüldüğü insanların vakit kaybetmeden psikolojik tedavi görmeleri gerekmektedir. Bu tür hastalıkları zamanında tedavi edilmemesi durumunda tedavi süreci uzun ve zahmetli olacağı unutulmamalıdır.

Hastalığın Tanısı ve Psikolojik Tedavi Nasıl Yapılır?

Psikolojik hastalıkların tedavisinde tanı oldukça önemlidir. Hasta hekim tarafından detaylı olarak muayene edilir. Hastanın ellerinin titreyip titremediği ve gözlerinde büyüme olup olmadığı kontrol edilir. Hastalara normal insanlara anlamsız gelen resimler gösterilerek orada ne gördükleri sorulur. Okuma ve yazması var ise psikolojik testler çözdürülür, kişinin hangi hastalığa daha yakın olduğu tespit edilerek tanı koyulur. Hastalığın erken teşhis edilmesi hem tedavinin süresi hem de hastanın sağlığı açısından oldukça önemlidir. Hastalık erken teşhis edilmemesi durumunda, tedavinin şekli ve kullanılan ilaçların ağırlaşması tedavinin süresini uzatmaktadır. Durumu ağır olan hastalar öncelikle hastanede gözetim altına alınır ve hasta düzenli olarak ilaç tedavisi gördükten sonra evde tedavisine devam edilmek üzere taburcu edilir. Psikolojik tedavi gören hastalar ilaçlarını içmek istemeyebilir. Psikolojik tedavi gören hastanın ilaçlarını içip içmediğini mutlaka takip etmelisiniz. İlaçların içilmemesi veya eksik içilmesi durumunda tedavinin süresi uzayabileceği gibi ilaçların dozunun hekim tarafından tekrar ayarlanması gerekebilir.
" } ] }