{ "title": "Polip Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Polip-Tedavisi-95.jpg", "date": "20.01.2024 13:07:41", "author": "Süleyman mutlu", "article": [ { "article": "
Polip tedavisi: Polip; mide, kuru rahim ağzı, ses telleri gibi vücudun değişik yerlerinde oluşan tümör yapılanmasıdır. Rahim içinde oluşan polipler ise rahmin içindeki kökte bulunurlar. Bugün bazı kısımları normalden daha fazla büyüyerek rahim boşluğuna doğru iter ve böylelikle polipler ortaya çıkar. İtilen doku endometrium ile olan ilişkisini kaybetmez. Eğer bağlantı daha geniş bir tabakada gerçekleşmişse geniş tabanlı polip adı verilir. Safra polipi hisse zaman geçtikçe rahim ağzından dışarı doğru çıkarlar. Poliplerin ortaya çıkış sebepleri tam olarak ortaya konulmamıştır. Ancak endometrial poliplerin ortaya çıkış sebebi kadınların salgıladığı östrojen hormonundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Bununla birlikte genetik yapı da bir sorun oluşturabilir. Bazı araştırmalara göre kadınlarda görülme olasılığı yüzde 50'dir. Menopoz döneminden kanamalar yaşayan kadınların yüzde yedisinin kanama nedeni polip olarak bilinmektedir. Polipler her yaş grubunda görülse de özellikle 40-50'li yaşlarda daha çok rastlanmaktadır. Poliplerin tedavisi de bu yaş grubuna uygun olmalıdır. Endometrial polipler rahmin içinde yer alır genellikle birden fazla olurlar. Polipler şekil ve fonksiyonları açısından gruplara ayrılırlar. Bunlar;

Fonksiyonel polipler: Endometrium ile benzer özellik taşıyan salgı hücreleri içerir.

Hiperplastik polip: Östrojen hormonuna bağlıdır endometrial hiperplaziye benzerdirler.

Adenomatöz Polipler: Kas dokusunda içinde yer alır.

Akrofik polipler: Hiperplastik polip özelliklerini zamanlayıcı ve bu polipleri oluşturur.

Pseudo polipler: Yalancı polipler denilmektedir.

Polip belirtileri nelerdir?

Polipler hiçbir semptomu uğramadan gelişen bilirler. Mesela rutin bir araştırmada rahim içi ameliyatlarında anda patolojik inceleme sayısını tespit edilebilirler. Poliplerin ortaya çıkardığı en önemli sorun kanama ve adet düzensizliklerdir. Cinsel birleşme sırasında kanama ya da ağrı'ya sebep olanlara da polip nedir. Endometrial polipler Kısırlık ya da gebelik kayıplarına yol açabilir. Empriyonun üst kısmında yer almış ise embriyo normal şekilde gelişemez. Gebelik var ise düşük ile sonlanır. Kadınlarda kısırlık sebebi poliplerdir. Kansere yol açan poliplerin sayısı oldukça azdır.

Polipler ve tanı ve tedavisi nasıl yapılır?

Poliplere iyi huylu tümörlerde denilmektedir. Bu tümörler her zaman gerçek özelliklerini ortaya çıkarmazlar. Alerji tahrişe bağlı oluşumlar ve iltihap şeklinde kendini gösterirler. Bulut derin dış görünüşü saplı veya sapsızdır. Polipler genellikle burun gırtlak mide rahim içi rahim boynu kalın bağırsakta yerleşebilirler. Polipler bir bölgede birden fazla yerleşmişse bu tür poliplere polipozis adını verilir.

Burun polipleri: Bunun içinde oluşan enfeksiyon nedeniyle kendini göstermektedir. İlk başta milimetrik boyuttadırlar. Zaman geçtikçe büyürler. Polipler genellikle steroid içerikli damlalar tedavi edilirler. Bu damlalar burunda oluşan poliplere karşı oldukça etkilidir. Damla kullanılmaya başladıktan 4-5 gün içerisinde etkisini göstermeye başlar. Kullanılan damla poliplerin ufalmasını almasını ve zamanla kaybolmasına yardımcı olur. Diğer bir tedavi yöntemi ise steroid tabletlerdir. Bu yöntem ise enfeksiyonlu oluşmasını engeller. Bu iki tedavi yöntemi de oldukça başarılıdır.

Safra kesesi polipleri

İyi huylu polipler olarak da isimlendirilir. Safra kesesi hastalıklarında en sık görülen hastalık tipidir. Bu polipler birçok hastalığın belirleyicisi konumundadır. Bazı poliplerde ise karın ağrısı oluşturabilir. Safra kesesi polipleri teşhis edildikten sonra tedavi seçeneği olarak poliplerin büyümesini engellemek olmalıdır. Çünkü polipleri büyümeye devam ettikçe kanser oluşma riski de artmaktadır. Kanser riski taşıyan polipler 10 ile 12 bilim ve daha büyük olmalıdır. Bu seviyeye gelirse Laparoskopi yöntemiyle polipler yerlerinden çıkarılır. Diğer bir tedavi yöntemi ise cerrahidir. Cerrahi yönteminde safra kesesi de alınır. Ameliyattan sonra hasta aşırı yağlı yemekten kaçınmalıdır.

Rahim polipleri: bu polipler rahmin iç tabakasına yerleşerek rahmin kalınlaşması neden olur. Bu sorun, her yaş tipinde görülen bir sorundur. Rahmin içinde bir ya da birden fazla polip oluşabilir. Bu polipler genellikle büyüktür. Kadınlarda kalp tarz ağrılar, aşırı şekilde adet görme, adet düzensizliği yaşanmasına sebep olurlar. Rahimde oluşan polipler kısırlığa da sebebiyet verir. Mutlaka tedavi edilmelidir. Polip tedavisinin yöntemin de histeroskopi yöntemiyle kullanılır. Bu yöntem ile rahimden alınan polip Patoloji olarak incelenerek tedavi edilir. Ayrıca kürtaj yoluyla da tedavi yöntemi vardır. Transvajinal ultrason yöntemi ile polipler başarılı bir şekilde alınır. Hasta sağlığına kavuşur." } ] }