{ "title": "Polinöropati Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Polinoropati-Tedavisi-37.jpg", "date": "20.01.2024 04:50:51", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Polinöropati tedavisi: Polinöropati insan vücudundaki sinirlerin işlevlerini kaybetmesine neden olan bir hastalıktır. Vücudumuzdaki her organ (Kalp, göz, deri, kaslar, bağırsaklar, mesane vb) beyin ve omurilikten uyarılar alarak normal işlevlerini sürdürür. Bu uyarılar beyin ve omurilikten dağılan sinirler tarafından sağlanmaktadır. Sinirlerin görevi gelen elektriksel uyarıları hedefine ulaştıracak elektriksel ve kimyasal değişimleri sağlamaktır.

Sinirler fonksiyonunu biyokimyasal reaksiyonlar vesilesiyle yerine getirmektedir. Bu reaksiyonları engelleyebilecek kimyasal ya da yapısal değişiklikler uyarıların hedefine varmasını engellemektedir. Buda kişide deri duyusunu alan sinirlerde hasar oluşması durumunda uyuşma, kas sinirinde hasar oluşması durumunda güç kaybı, duyu kusuru ve dengesizlik, yüz sinirinde bir sorun oluşması durumunda yüz felçleri göz sinirinde bir problem oluşması durumunda çift görmeler oluşur. Sinirdeki hasar, siniri tutan dahili hastalıklardan kaynaklanabileceği gibi herhangi başka bir sebep olmaksızın yalnızca sinirin tutulduğu hastalıklardan da meydana gelmektedir.

Polinörapati Tedavisi: Belirtilerin nedeni ve ciddiyetine bağlı olarak tedavinin ilk basamağı dinlenmedir. Tedavi süreci, vurgulanan ciddiyetine göre ve bireyin içinde bulunduğu duruma göre değişebilmektedir.

İlaçlar: Periferik nöropati düzeyine göre alınacak ilaçları düzgün kullanıma ve uygun bir tedaviye erken başlamanıza bağlı olarak ilerleme düzeyi kontrol edilebilir. Tedaviye erken başlamak ortaya çıkan hasarı düzeltmez, ancak daha ileri düzeye geçmesini ve artmasını engeller. Doktorun reçeteye ilave edeceği ilaçlarda periferik nöropatiden dolayı oluşan acıyı dindirmede etkili olabilir.

Fiziksel tedavi: Fiziksel tedavi metotları ileri düzeyde sinirsel bozukluk görülen hastalarda sık uygulanan bir metottur. Boyun ve omur kemiğine aşırı baskıdan dolayı sinir iletişiminde yaşanan sıkıntı ya da sinirleri hasar gören kişilerde cerrahi müdahale de uygulanabilecek bir metottur.

Yardımcı aletler: Yaya bireylerin yürümesine yardım eden baston, tekerlekli sandalye gibi araçların kullanımı da faydalı olacaktır.

Cerrahi müdahale: Tümörden dolayı kaynaklanan bir sinirsel veya aşırı basınca bağlı nöropati çeşitleri varsa cerrahi müdahale gereklidir.
" } ] }