{ "title": "Polikistik Over Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Polikistik-Over-Tedavisi-99.jpg", "date": "19.01.2024 13:05:37", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "Polikistik Over Tedavisi, Polikistik Over sendromu üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen bir endokrin bozukluğudur. Polikistik Over, yumurtalıklardan birden çok iyi huylu kistin bir araya gelmesi ile oluşan bir hastalıktır. Polikistik Overin en belirgin özelliği, adet düzensizliği, cilt yağlanması, sivilceler de artış olması, Vücutta kıl gibi tüylenmelerin olması, kısırlık ve kilo artışıdır. Bu belirtilerin yanı sıra yapılan kan testleri ile testosteron hormonu ve böbrek üstü bezleri hormonu yüksek çıkması ile Polikistik Over Sendromu kendini açıkça ortaya koyar.

Polikistik Over Tedavisi Mümkün müdür?

Polikistik Over Sendromunda iki türlü tedavi şekli vardır. Bunlardan biri çocuk isteyen kişilerdir. Hamile olmak isteyen ancak Polikistik Over Sendromuna bağlı olarak bebek sahibi olamayan kadınlara öncelikle diyet ve egzersiz önerilir. Çünkü Polikistik Over Sendromunun da hamileliği engelleyen en büyük nedenlerden biri kilo alımı ve dengesiz beslenmedir. Öncelikli hedef hastaların ideal kilolarına düşmeleri sağlanır. Polikistik Over Sendromu genellikle bu yöntemler ile kendi kendi düzelmeye başlar ve vücut ağırlığının yavaş yavaş azaldığı hastalarda insülin direnci ve androjen düzeyleri de düşmektedir. Böylelikle çok olumlu sonuçlar alabilirsiniz.

Polikistik Over Sendromunda ikinci tür tedavi yöntemi ise çocuk istemeyen hastalardır. Bu tip hastalara doğum kontrol hapı verilerek yumurtalıklar kontrol altına alınır. Ayrıca kilo alımını engeller, tüylenme sorununu azaltır ve ciltte yağlanma şikâyetini ortadan kaldırır.

Polikistik Over Sendromu tedavisinde Metformin ilaçları, yani şeker hastalığında kullanılan bazı ilaçlar verilir. Polikistik Over Sendromunun bir diğer etkisi insülin direncidir. Bu nedenle insülin metabolizmasında bir sıkıntı yaşayan hastalara bu ilaçlar ile tedavi yöntemi uygulanır. Bu tedavi yöntemi ile karaciğerdeki glikoz çıkışı azaltılmış olur ve hastanın açlık plazma glikozu düşmesi sağlanır. Böylelikle hastanın sık sık acıkma isteği kontrol altına alındığı gibi, aşırı şeker ve tatlı ihtiyacını da azaltmış olur. Ayrıca bu ilaçlar 2 ay düzenli kullanmak, yüksek kan insülin direncini ve vücutta oluşan erkeksi hormonal tüylenmeye yol açan androjen hormonlarını da düzenlemiş olur.

Polikistik Over Tedavisinde uygulanan bir diğer yöntem de laparoskopik Diatermi yöntemidir. Bu yöntem ile hastanın karın boşluğuna girilerek yumurta üzerinde bulunan kistlerin temizlenmesi hedeflenir. Bu yöntem kullanılırken koter uygulaması ile ya da lazer tedavisi ile uygulanır. Nedeni hala açıklanamayan polikistik Over sendromunun bu yöntemle ile bebek isteyen kadınlarda başarı şansını arttırdığı ve yumurtaların düzene girdiği gözlenmiştir.
" } ] }