{ "title": "Pnömoni Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Pnomoni-Tedavisi-27.png", "date": "19.01.2024 19:40:56", "author": "Rabia Nurdan Özen", "article": [ { "article": "
Pnömoni Tedavisi, Pnömoni teşhisi koyulan hastalarda ilk öncelik olarak kişinin kliniksel, radyolojik ve laboratuvar semptomları ile şikâyetleri incelenerek, pnömoni tedavisinin evde mi yoksa hastane yatışlı olarak mı yapılacağına karar Uzman doktor tarafından karar verilir.

Hastanede uygulanan pnömoni tedavileri
Yukarıdaki koşullardan herhangi birinin varlığı bile pnömoniye eşlik ettiği durumda çok ciddi sonuçlara yol açabilmektedir. Bu nedenle yukarıdakilerden birisinin varlığındaki pnömoni tedavisi hastanede gerçekleştirilmelidir.

Evde uygulanan pnömoni tedavileri

Ancak yukarıdaki koşulları sağlamayan, genel sağlık durumu iyi veya iyiye yakın olan daha genç hastaların pnömoni tedavisinin, Uzman doktor takibinde ancak evde olması önerilmektedir.

Genellikle bu türdeki hastaların pnömoni tedavisinde evde istirahat ve antibiyotik tedavisi yarar sağlamaktadır. Pnömoni tedavisinde kullanılacak antibiyotiğin ne olacağına hastanın genel sağlık durumuna, pnömoninin klinik belirtilerine göre Uzman doktor tarafından karar verilir. Yetersiz ya da yanlış antibiyotik kullanımı hastalığın seyrinin olumsuz anlamda değişmesine neden olabilmektedir. Pnömoninin tedavisi sırasında doğru kullanılan antibiyotik sonrası genellikle ilk 5 gün içerisinde vücut sıcaklığı normale döner, diğer semptomlar iyileşmeye başlar ve yaklaşık 2 hafta sonrasında hastalık tamamen iyileşir.

Hastane içerisinde pnömoni tedavisi sürdürülen hastalarda ise derhal olası olan canlı mikroorganizmalara karşı antibiyotik tedavisi başlatılır. Tedavi süresince eğer gerekli olur ise balgam kültürü, kan kültür muayeneleri ve bazı diğer tetkikler istenebilir. Bu tür pnömoni hastalarında antibiyotik tedavisine ek olarak gerek görülür ise altta yatan akciğer, karaciğer, böbrek veya kalp hastalıklarına yönelik destekleyici tedavi uygulanabilmektedir. Bütün uygulanabilecek olan pnömoni tedavilerine rağmen solunum yetmezliği yaşayan pnömoni hastalarında yoğun bakım ve mekanik ventilasyon destekleri uygulanmaktadır.

Pnömoninin bazı vakalarında tümör veyahut yabancı cisimlere bağlı olarak bronşta tıkanmalara neden olan bir süreç, akciğer alanında ortaya çıkabilmektedir. Bu tür vakalarda çoğunlukla antibiyotik tedavilerine direnç gösterilmektedir ancak bazen ise uygulanan pnömoni tedavisine ve pnömoni röntgen çekimlerine tamamen düzelen bir tepki sağlayabilmektedirler, bu nedenle çoğunlukla altta yatan hastalık görülememektedir. Bu sebeple özellikle 40 yaş üzeri sigara kullanan kişilerde pnömoni tedavisi sonrası bronskopik uygulama ile bronş içlerini tıkayan bir hastalık varlığı olup olmadığı gözden geçirilmelidir.
" } ] }