{ "title": "Panik Atak Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Panik-Atak-Tedavisi-84.jpg", "date": "21.01.2024 13:32:49", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Panik Atak Tedavisi: Panik atak başta panik bozukluğu olmak üzere birçok psikiyatrik bozukluklarda ve fiziksel hastalıklarda aniden gelen endişe, korku, kaygı nöbetidir. Günümüzün değişken yaşam ortamı, yaşam kaygılarının artmasına, maddi, manevi belirsizlik durumlarının yarattığı hiçlik duygusunun artması sonucunda panik atak tüm Dünyada toplumu tehdit eden bir hastalık haline gelmiştir.

Uzmanlar tarafında psikolojik bir Sendrom olarak tarif edilir. Hastalar çoğunlukla yaşadıklarının gerçekten fiziksel bir sorun olduğuna inanır ve hiç kimsenin bu hastalığın gerçek nedenini bulamadığını düşünmektedir. Panik atak yaşayan kişi doktora gittiğinde doktorlar sorunun psikolojik olduğunun tanısını koymasının ardında hasta yakınları ve çevresinde bulunanların bilinçsiz bir şekilde hastaya yaklaşımları hastayı daha rahatsız eder ve zarar verir. Hastanın çevresindekiler panik atağın önemsiz bir hastalık olmadığını düşünmeleri ve hastaya sen hastalık hastasısın demeleri panik atak yaşayan hastanın durumunu daha da zorlaştırır. Hasta kendisini çaresiz, yalnız hisseder ve kısır bir döngü içerisine girer.

Panik atak başlangıcı çocuk yaştakilerde nadir görülür, çoğunlukla ilk panik atak görülmesi 18, 25 yaşları arasındadır. Panik atak ilerleyen yaşlarda 30-40 yaşlarında kendini ciddi bir şekilde göstermeye başlar. Panik atak nöbetleri hastaya göre değişmektedir nöbet geldiğinde 5, 45 dakika sürmektedir. Panik atak korkusu 10 dakika içerisinde hızla tırmanır ve en üst noktaya gelir sonra da yavaş, yavaş azalmaya başlar ve sonunda kaybolur. Panik atak hayat kalitesini oldukça etkilemektedir, Kişi her an atak gelecek korkusu yaşar ve evden dışarı çıkmaya, pazara, çarşıya gitmeye korkar. Panik ataklı kişi yalnız kalamaz, otobüse binmeye korkar ve devamlı yanında birilerinin olmasını ister.

Panik Atağın Belirtileri Nelerdir?

Hastaya atak geldiğinde çok ciddi bir hastalık geçirdiğini düşünür.
Panik atak olan kişi devamlı korku içinde kalp krizi geçireceğini, felç ve beyin kanaması geçireceğini düşünür. O anda düşüp bayılacak, kontrolünü kaybedecek, çıldıracak hissine kapılır ve yoğun bir korku içerisine girer. Panik atak hastaları atak geldiğinde kalp krizi geçirip öleceğini düşünür ve kolay, kolay teskin edilemezler.

Panik Atağı Neden Olur?

Panik atak psikolojik rahatsızlıktır bu rahatsızlık hem psikolojik hem de biyolojik nedenlerden kaynaklanmaktadır. Panik atağının etkili bir şekilde tedavisinin edilmesi mümkün olmaktadır. Panik atak geçiren kişiler devamlı acaba atak ne zaman gelecek diye korkarak beklemeye başlar lar. Bu bekleyişe beklenti kaygısı denmektedir. Bu kaygı yüzünde kişi işini, gücünü yapamaz, istediği yere gidemez devamlı aklındaki durumları yaşayacağının korkusuyla yaşarlar.

Bu belirsiz beklenti hastaların bazılarında Agorafobi denilen açık alana çıkma, meydanlara çıkma korkusunun gelişmesine neden olur. Bazı panik atak hastaları var ki aylarca hat da bir yıl boyunca evinden dışarı çıkamayan hastalar vardır. Nedeni ise evden dışarı çıktığında atak geleceğini düşünerek endişeye kapılır. Ya dışarı çıktığımda kalabalığın içindeyken atak gelirse, nefessiz kalırsam, bana kimse yardım etmezse veya atak geldiğinde bana yardım edecek kimseler olmazsa ya felç geçirirsem ya kalp krizi geçirirsem ya orada ölürsem korkusu hastayı devamlı rahatsız, tedirgin eder. Bu nedenle panik atak hastasının çevresi giderek daralır.

Panik Atak Geldiğinde Ne Yapılmalı?

Hasta kişi atak geldiği anda o anda ne iş yapıyorsa bırakmamalı devam etmeli, aşırı korkuya, aşırı tasaya kapılmadan işini yaparak atağın üstünde geleceğini düşünmelidir. Yani o anki gelen korkuya kendini teslim etmemelidir. Ben yine bir önceki geçirdiğim korkuyu yaşayacağım, beni tamamen işgal edecek diye düşüncesine kapılmamalıdır. Kişi tam bir korku, felaket algısı içine girer, sanki tüm kötülükler kendinin başına gelecekmiş gibi düşünmeye başlar. Hasta kişiye bu yaşadığı felaket algısını değiştirmek atağı önlenmiş olur.

Aslında atak gelir gibi olduğu zaman hasta şöyle düşünmeli acaba bir başka kişide bu karıncalanma hissi, çarpındı olsaydı oda benim gibi endişeye kapılır mıydı veya bu belirtiler hep böylemi kalacak yoksa 1 saat sonra tamamen yok olacak mı, acaba ben bu hisleri çok mu abartarak düşünüyorum diye düşünmelidir. Aslında kişi kendini biraz eleştirip bu düşüncelerinin yersiz olduğunu yanlışlıklarını görebilse atağın verdiği korkuyu yenebilir.

Panik atak geldiğinde yapılması gereken şey korkunun üzerine gitmektir. Yani bir otobüse veya bir vapura bineceği zaman kalp atışlarında hızlanma, yine atak gelecek düşüncesinde sıyrılıp atağın verdiği korkuyu yenerek o otobüse veya vapura binmelidi.

Panik Atakda Tedavi Nasıl Yapılır?

Panik atak bozukluğu kolay tedavi edilebilen rahatsızlıktır. Atak iyi tedavi edilmediği zaman ve verilen ilaçlar yeterli dozda ve istenilen sürede kullanılmadığı zaman, psikolojik tedavi yapılmadığı zaman bu rahatsızlığın iyileşme süresi uzayabilir. Panik atak tedavisinde günümüzde kullanılan birkaç ilaç vardır bunlar panik atağı çabucak iyileştirmektedir.

Panik atak belirtisi olan kişiler mutlaka çok iyi kontrolden geçmeli ve verilen tedavi düzenli olarak uygulanmalıdır.

Sağlıklı günler dilerim.
" } ] }