{ "title": "Ortodonti Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Ortodonti-Tedavisi-78.jpg", "date": "19.01.2024 19:10:43", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Ortodonti tedavisi; ağızda bulunan düzgün yerleşmemiş ve çarpık olan dişlerin temizliği zor yapılmaktadır. Bu sebepten diş eti rahatsızlıklarına ve dişlerde çürüklerin oluşmasıi nedeniyle dişleri kaybetme riski mevcuttur. Ayrıca çene kaslarında oluşan fazla baskıya neden olduğu için bununla beraber baş ağrılarına, eklem bozukluğuna, omuz ve sırt kısmında ağrılar oluşmaktadır. Ortodonti tedavisi sayesinde dişler uzun ömürlü ve sağlıklı dişlere sahip olursunuz. Dişlere bu tedaviyi uygulayan diş hekimine ortodondist denilmektedir.

Ortodonti tedavisini uygulanabilecek durumlar

Hastanın diş ve ağız yapısı kontrol edilerek incelenir. Tedavi için hastanın çene yapısına uygun modeller yapılır. Devamında röntgen filmi çekilerek tanı konulur. Ayrıca ortodonti tedavisi için ağız yapısının aşağıda bulunmuş olduğu durumlara göre belirlenmektedir.
Ortodonti tedavisinin uygulanış çeşitleri

Sabit uygulamalar
Hareketli uygulamalar
  • Alignerlar: bu yöntemde dişlerin aynı hizaya gelesi için kullanılmaktadır. Şeffaf olarak alignerlar, braketler ve tellerin yerine kullanılmaktadır.
  • Hareketli yer tutucular: Çene kısmında üst bölüme oturur. Hareketli tutucular dişlerin aralarını dolduran akrili bir baz yapısında olan teller veya plastikten oluşmaktadır.
  • Çeneyi yeniden yapılandırmak için kullanılan apareyler: Çenede üst va alt kısma yerleştirilen özel splint aletleridir. Çene yapısının düzelmesine yardımcı olur.
  • Lip and cheek bumper: Yanak ve dudak kaslarının yapmış olduğu kuvveti cihaz dişleri geri iterek engellemektedir.
  • Headgear: bu alet çene yapısında üst kısmın gelişimini yavaşlatarak, arka dişleri sabit tutan ve ön tarafta bulunan dişleri arkaya iter.
  • Hareketli pekiştiriciler: Ortodonti tedavisinde çenedeki dişlerdeki değişikliği engellemek için yapılan tedavi şeklidir.
  • Çene genişletici: Damağa oturtulur ve bu şekilde alta bulunan kemiği hareket ettirerek açılır.
" } ] }