{ "title": "Okb Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Okb-Tedavisi-97.jpg", "date": "20.01.2024 11:49:02", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "
Okb Tedavisi, Bir rahatsızlık olan (OKB), obsesif-kompülsif bozukluk insanları tekrarlanan düşünceler ve davranışlar döngüsüne hapseden ve kısıtlayan bir hastalıktır. OBS olan kişiler, kontrol edemedikleri stres yaratan yinelenen düşünceler, görüntüler veya korkular yani obsesyonlar sebebi ile huzursuz olurlar. Bu düşüncelerin yarattığı ritüelleri ve anksiyete bazı rutinleri acil olarak gerçekleştirmek ihtiyacına (Kompülsiyonlar) sebep olurlar. Ritüeller takıntılı olan düşünceleri önleme veya akıldan uzaklaştırma girişimi ile yapılır. Ritüel anksiyeteyi geçici olarak durdurabilir, obsesif düşünceler tekrar edildiğinde kişinin ritüeli çabucak tekrar etmesi gerekir. Bu OKB döngüsü kişinin günlerini ve saatlerini çalar normal günlük işlerini yapmasını tamamen engelleyebilir. OBS bozukluğu olan kişilerin saplantılarının ve takıntılarının gerçeklerden uzak veya manasız olduğunun farkında olabilirler, ancak kendilerini durduramazl.

Okb Tedavisi Nasıl Yapılır?

OKB için laboratuvar testi ile belli olmaz. Doktor hastanın ritüellere ayırdığı zaman diliminde hastanın gözlem ve belirtilerini değerlendirerek teşhisini koyar. OKB kendi kendine kesinlikle geçmez, bu yüzden tedavi edilmesi çok önemlidir. En iyi tedavi yöntemi ilaç ve bilişsel davranış terapilerdir.

Bilişsel davranış terapisi: Bilişsel davranış terapisindeki hedefi, OKB olanların davranışlarını gerçekleştirmeden korkularıyla yüz yüze gelmesini ve anksiyetenin azaltılmasını sağlamaktır. Bu terapi OKB olanlarda sıkça görülen çok abartılmış veya felaketler içeren düşünceleri azaltmaya odaklanılır.

İlaç tedavisi: Selektif serotonin, trisiklik antidepresanlar, geri alım inhibitörleri okb tedavisine yardımcı olabilir. Hastaların ilaç ve posikoterapiye cevap vermedikleri şiddetli vakalarda ise Eloktrokonvulsif Terapi (EKT) veya beyin cerrahisi kullanılmaktadır. EKT sırasında hastanın başına elektrotlar takılır ve beyne nöbete neden olan bir dizi elektrik şoku verilmektedir. Bu nöbetler beyinde nörotransmitterlerin salınmasına neden olur. Sürekli devam eden tedaviler sonucunda hastalar normal veya normale yakın bir yaşam sürerler. Erken teşhis her zaman tedavi süresini azaltacaktır.
" } ] }