{ "title": "Neurofeedback Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Neurofeedback-Tedavisi-57.gif", "date": "20.01.2024 01:22:32", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "
Neurofeedback Tedavisi, Nasıl ki kalbin elektriksel hareketlerini gözlenmek için kalp EKG'si çekiliyorsa, beyin dalga amplitüdlerinde değişiklik yaratan durumları tespit etmek için ve bunları düzenleyebilmek için Neurofeedback tedavi uygulaması yapılmaktadır. Neurofeedback uygulamasında beyin elektriksel hareketleri ve beyin dalgaları, artık bilgisayar ekranında gözlenebilir bir hale getirilmektedir.

Nörofeedback tedavi uzmanı, hastalar görünür bir şekilde getirilen beyin dalgalarını ekranda izleyerek ve normale göre sapmalar gösteren değerleri belirleyerek o seansa özel olarak bir çalışma protokolü düzenlenir. Nöroterapi seansı esnasında, ses ve görüntülü uyaranlar ile hastaya geri bildirim verilerek kişinin tepkilerini kontrol etmeyi öğrenmesi sağlanmaktadır. Bu uygulamalar ile beynin bisiklete binmeyi öğrenmesine benzetilmektedir. Neurofeedback tedavisi, hastanın dağınık ve kontrol dışı çalışan dikkat sistemini, belirli protokolleri uygulayarak, çok daha verimli çalışmasını sağlamaktadır.

Neurofeedback tedavisinde ilaç veriliyor mu?

Neurofeedback tedavisi ilaçsız bir uygulama biçimidir. Hastaya dışarıdan ilaç, elektrik veya başka herhangi bir madde verilmez. Sadece saçlı deriye yerleştirilecek olan elektrotlar aracılığıyla beyin dalgaları ve beynin elektriksel hareketlerinin ekranda görüntülenmesi sağlanmaktadır.

Neurofeedback ne zaman uygulanması gerekir?

Neurofeedback tedavisi pek çok alanda kullanılabilen bir yöntemdir. Dikkat dağınıklığı, stres yönetimi, özel öğrenme güçlüğü gibi birçok durumlarda neurofeedback tedavisi kullanılmaktadır. En yaygın neurofeedback tedavi uygulama alanı ise dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğudur. Özellikle, ilaç tedavisini tercih edilmediği ve çeşitli sebeplerle ilaç tedavisinde kullanılmayan veya ilaç tedavisine ara verildiği zamanlarda DEHB li çocuk ve ergenlerde neurofeedback tedavisi tercih edilmektedir.

Neurofeedback tedavisine dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda beyin elektrik hareketlerinde sıklıkla kortikal yavaşlama” olarak isimlendirilen farklılıklar bulunmaktadır. Bu hastalarda, beynin ön kısmı olan prefrontal kortexte, düşük miktarlarda frekans Theta dalgaları amplitüdlerinde artış ve yüksek frekanslıdır. Beta dalgalarının amplitüdlerinde ise düşüş gözlenmektedir. Neurofeedback tedavi seansları sırasında uygulanan protokoller, beyindeki Theta-Beta dalga amplitüdlerinin normal bir değere ulaşmasını sağlamaktır. Beyindeki Theta dalgaları, dikkatin dağınık olduğu zamanlarda artar. Beta dalgaları ise odaklanılmış konsantrasyon ve dikkat ile ilişkisi vardır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan kişilerde ise beyin Theta dalga amplitüdleri normal değerlerden daha yüksek, Beta dalga amplitüdleri ise normalden düşüktür. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu bireylerin beyin dalgalarındaki Theta-Beta oranı ise artmıştır. Buda, düşük uyanıklık durumu ve odaklanma sorunları ile ilişkilidir. Neurofeedback tedavi seanslarında, tek başına Theta dalgalarının amplitüdünü azaltmaya yönelik protokoller uygulandığı iki ayrı dalga boyunca etki yaparak ve Theta-Beta oranında azalma sağlanmasına yönelik olan protokoller de uygulanabilmektedir. Nöroterapist, her seansta hastaya özel bir protokolü seçerek, uygulanmasını sağlamaktadır.

Neurofeedback ve beyin dalgalarını kontrol etmek Neurofeedback tedavisi beynin bir çeşit yeni baştan öğrenme yöntemidir. Hiperaktivite bozukluğu ve dikkat eksikliği olan bireylere beyin dalgaları konusunda gerçek zamanlı geri bildirimler verilerek, sürdürülebilir ve odaklanılmış dikkatin nasıl sağlanacağı ve devam ettirileceği öğretilmektedir.

Neurofeedback Tedavisi Kaç Yaşında Uygulanabilir?

Neurofeedback, tedavisi nöroterapistin yönlendirmesine uyum sağlayabilecek çocukluktan erişkinliğe kadar her yaştan çocuk grubunda uygulanabilir. Neurofeedback tedavi seansları her bireyde farklı sürede ve farklı oranda fayda sağlamaktadır. İlk olumlu etkinin gözlenmesi yaklaşık 10-12. Seans sonrasında olmakla beraber, sağlanan bu fayda düzeyine göre seans sayıları düzenlenecektir. Neurofeedback tedavi seanslarının uygulanma sıklığı haftada 1-2 seans olarak uygulaması, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletlerinde yayınlanan klinik çalışmalarda önerilmektedir." } ] }