{ "title": "Mide Kanseri Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Mide-Kanseri-Tedavisi-51.jpg", "date": "19.01.2024 06:28:09", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Mide Kanseri Tedavisi, Mide karnın hemen sol üst bölgesinde yer almaktadır. Sebeplerinde açıklayacağımız çeşitli birçok nedenlerden kaynaklı midenin mukoza zarında bazen tümörler meydana gelmektedir. Oluşan bu tümörlerden kötü huylu olanlar mide kanserine sebep olur. Mide kanseri çok sık midenin küçük kenarında meydana gelir. Mide kanseri en fazla görülen dördüncü kanser çeşididir. Yurdumuzda yaklaşık seneden en az yirmi bin kişi mide kanseri olmaktadır. Erkeklerde kansere yakalanma riski kadınlara göre çok daha yüksek olur. Yaşlı kişilerde mide kanseri çok daha fazla görülmektedir. Dünyada bu hastalığın en çok görüldüğü yerler ise Çin ile Japonya gibi uzak doğu ülkeleri ve kuzey Avrupa ülkeleri ile güney Amerika'daki Kosta Rika ve Kolombiya gibi ülkelerdir. Bu coğrafi değişiklikler mide kanserinde genetik etkenlerin oldukça rol almış olduğunu gösterir. Yurdumuzda Karadeniz bölgesinde mide kanseri başka bölgelere göre çok daha fazla olur. Mide kanserinin oluşmasında beslenme alışkanlığının oldukça büyük bir yeri vardır. Meyve ile sebze yenmesinde yetersizlik, tuzlu gıdaları çok fazla yemek beslenme ile alakalı en çok görülen kanser sebeplerindendir. Nitrit ve nitrat tuzları midede kanserojen maddeye dönüşür.

Mide Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Mide kanserinin tedavi yöntemi kesinlikle ameliyattır. Yapılan ameliyat ile mide yerinden çıkartılır çıkarmak zorunda kalınır çünkü oluşan tümör tamamen mideye yayılmıştır. Yalnızca oluşan tümörü almak yeterli olmaz. Oluşan kanserin tipine göre bundan sonra da ilaç tedavisi ile ışın tedavisi uygulanmaktadır. Hastalığın şiddetine ve seyrine göre doktor tarafından hasta kişinin durumu da göz önünde bulundurularak tedavi uygulanır. Uygulanan tedaviden sonra hasta kişiler oluşan tümörden tamamen kurtulur. Ancak kanser tekrardan kendini yenilebilir. Bundan sonraki amaç oluşan hastalığın yeniden meydana gelmesini çalışmaktır. Tedavi esnasında eğer istenmeyen sonuçlar oluşmuş ise bunları mutlaka engellemeniz gerekir. Yurdumuzda mangal eti oldukça önemli bir yere sahip olduğundan dolayı etin tuzlanması ve pişerken yanması da kansere neden olur. Çünkü yanan et kanserojen madde içermektedir. Çiğ et yiyerek beslenmek de yine aynı biçimde kanser riski taşımaktadır. Midede ülser veya gastrite sebep olan H. Pylori bakterisi kansere sebep olur. Oldukça zararlı olan bu maddeyi tamamen yok etmek kanser ihtimalini azaltmaktadır. Ayrıca sigara kullanmakta mide kanseri ihtimalini altı kat daha fazla artırmaktadır. Sigara içmek mide içinde iltihap oluşturmaktadır. Yine aynı biçimde alkol içmekte mide kanserinin en büyük sebepleri arasında yer alır. Çok yakın akrabalarında mide kanseri olanlarda kanser ihtimali çok daha yüksek olur. Kalıtsal etkenler mide kanserinin oluşmasında çok büyük rol oynamaktadır. Beslenme alışkanlığı da oldukça önemli bir etken olduğundan dolayı sosyoekonomik seviyede kanserin oluşmasında etkili olmaktadır. Ayrıca geçirdiğiniz birtakım hastalıklar ve evre şartları mide ameliyatı kanseri nedenleri içinde yer alır.

Kemoterapi: Kemoterapi yöntemi basit bir şekilde ilaçlar ile oluşan hastalığı tedavi etmektir. Kemoterapide alınan ilaçlar hücrelerin çoğalmasını ve büyümesini engelleyerek onları yok ederler.

Ameliyat: Oluşan rahatsızlık artık çok ilerlemiş ise o bölgenin belirli büyüklükte açılarak sorunun giderilmesidir. Ameliyat her hastalıkta en son çaredir.

Radyoterapi: Radyoterapi tedavi yöntemi oluşan hastalığın tedavi edilmesi için genelde X ışınlarının kullanılması anlamına gelmektedir. X ışınları 1895 senesinde keşfedilen ve keşfedildiği tarihten bu yana radyasyon tanı ile teşhis tedavi (Röntgen) tedavi (Radyoterapi) amacı ile kullanılır.

" } ] }