{ "title": "Mesane Tümörü Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Mesane-Tumoru-Tedavisi-21.JPG", "date": "19.01.2024 00:20:18", "author": "emine mutlu", "article": [ { "article": "
Mesane tümörü tedavisi: Hastalığın iyileşme olasılığını etkileyen birçok faktörler vardır. Mesane kanserinde erken teşhisi konulursa uygun tedavi ile iyileşme oranı yükselir. Mesane kanseri olan kişilerde birçok tedavi seçeneği mevcuttur. Bazı tedavi yöntemleri klinikte standartlaşmış tedaviler iken bazıları ise değerlendirme aşamasındadır. Tedavinin yapılabilmesi için kanserin bulunduğu evre ve derecesi önemlidir.

Kanser hastalığında kullanabileceğiniz tedavi seçenekleri şunlardır
Transüretral rezeksiyon

Sistoskopi, mesaneye ışık ve kamera ile girilir ve tümörü rezektoskop adı verdiğimiz bir aletle cilde zarar vermeden alınarak idrar yolundan dışarı çıkarılır. Bu çıkarma işlemi sırasında hastanın genel seyri ve tümörün bulunduğu yere göre belden aşağı uyuşturma ya da genel anestezi yöntemi yapılabilir. Bu işlemden sonra hasta bir- üç gün arasında yatabilir. Hastane yatışında idrar sondajı takılır. Sondajın çıkarılmasından sonra hasta taburcu edilir. Mesane tümörü tedavisinde ikinci yöntem olarak intravezikal tedavisi bulunur.

İntravezikal tedavi nedir ve nasıl uygulanır?

Transüretral rezeksiyon gibi cerrahi operasyonlarda tümörler tam olarak ortadan kaldıramayabilir. Bu tümörler genellikle yüksek gradeli, birden fazla yerde görülebilen tümörlerdir. Cerrahi işlem sonrasında kalıntı halde bulunan tümörler, hücrelerin tekrar çoğalarak tümör oluşturmaması için idrar yolundan daha derine ilerleyerek çevre dokularına bulaşmamasını önlemenin yolu tıbbi ilaçlar kullanarak tümörün bulunduğu alana verilir. Kalan tümör hücreleri yok edilebilir. Bu tedavinin tümüne intravezikal tedavi edilir. Bu işlem genellikle hastanede yapılmaktadır. Üretral bir kateder mesaneye yerleştirilir. Uygulanan ilaçlar kemoterapik ilaçlardır ya da tüberküloz aşısıdır. İlaç, tümörün bulunduğu yere verildikten sonra mesanede bulunan idrarın yapılmaması gerekmektedir. Bu ilaçları verilmesinden itibaren mesanenin içindeki ilacın kalma süresi 1 ile 2 saat olmalıdır. İntravezikal tedavi haftada bir ve 6 hafta süreyle uygulanır. Bu tedavi yönteminin bitmesine ardından koruyucu tedavilere devam edilmesi gerekir. Tedavi sonrasında üç ayda bir sistoskopi ve idrar sitolojisi testlerini yaptırmanız gerekir. İntravezikal tedavi amacıyla kullanılan ilaçlar mitomycin-c, thioyepa, doxorubicin, bacillus, calmette-guerindir.

Kemoterapi nedir ve mesane tümöründe nasıl uygulanır?

Ameliyat yöntemi ile tedavi edilemeyecek kadar yayılmış olan ve ameliyat sonrası vücuda yayılma oranı yüksek olan hastalıklarda uygulanır. Mesane kanseri teşhisi konulduktan sonra yayılan yüzde 15 oranında tümörü ya da uzak organlara yayılma durumu olanlarda uygulanır. Mesanede kas yayılımı olan hastalarda mesanenin tamamen çıkarılması ya da tedavi sonrasında yüzde 40 ile 50 oranında uzak metastaz görülmektedir. Bu hastalığa yapılan yöntemlerle tedavinin başarılı olmaması hastanın yaşam süresi kısaltmaktadır. Kemoterapik ilaçlar damar yoluna direkt verilir. Bu yöntemle yayılan tümör hücreleri üzerinde etkili olmakta ve kanser hücrelerinin hızlı bir şekilde yayılmasını engellemektedir. Kemoterapinin tek başına kullanabileceği gibi radyoterapi ile de kullanılabilir. Bu da hastalığın tedavi ile iyileşme oranı artmaktadır.

Kısa sürede kullanılan kemoterapinin yan etkileri nelerdir?
Radyoterapi bu hastalıklar için nasıl uygulanır?

Mesane tümörü tedavisi kanser hücrelerini öldürür. Radyasyon tedavisi kemoterapi yöntemi ile birleştirilebilir. Tedaviyi planlayan doktor size uygun olan bir tedavi yöntemi seçecektir. Sizin vücudumuzun hastalık oranına ve sağlık durumunuza göre hazırlanır. Radyasyonu mesane bölgesine direk uygular. Böylelikle vücudun diğer alanları radyasyonda daha az etkilenir. 5-6 haftalık sürelerle radyasyon uygulanır.

Kısa sürede kullanılan radyasyonun yan etkileri nelerdir?
Mesane tümörü tedavisi yönteminde radyasyon, kemoterapi gibi birçok yöntem kullanılmakta ve bunların yan etkileri de oldukça yüksek olmaktadır. Bu yüzden erken teşhis önemlidir. 6 ayda bir tahlil yaptırarak ya da belirtilerini kendinizde gördüğünüz andan itibaren muayene yaptırmanız gerekmektedir." } ] }