{ "title": "Menisküs Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Meniskus-Tedavisi-81.jpg", "date": "20.01.2024 12:11:30", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Menisküs Tedavisi, Vücudumuzda uyluk kemiği ile bacakların eklemler sayesinde meydana getirmiş olduğu kısma diz eklemi adı verilir. Diz eklemi taşınan yüklere, uygulanan hafif, ağır basınçlara ve uzun ve hızlı süreli hareketlere karşı oldukça dayanıklı bir yapısı vardır. Çok dayanıklı olmasına tek eksenli yapısı gereği aşırı zorlanmalarda bazı zedelenmeler ortaya çıkar. Bu durumda hareketlerin kısıtlanması ile zorlanmasına neden olur. Bu kısımda meydana gelen zedelenmeler yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler ve oldukça düşürür. Genç yaşlarda ve özellikle de sporcularda görülmekte olan bu diz rahatsızlığı zorlanmalar ve ani hareketlerde spor ile ilgilenmeyen sıradan kişilerde de çok sık görülür. Hiçbir zorlanma olmadan da bir anda oluşan menisküs vakaları da vardır. Menisküs genelde kırk yaşı üstünde olan yaşlı kişilerde hiçbir zorlanma olmadan ortaya çıkan durumlar ile karşılaşılır. Oturup kalkar iken ağrı, merdiven çıkar iken hissedilen ağrıların aynı seviyede tutulamaması, dizde boşalma hissi, yürürken eklemlerde hareketin zorlanması hissi, hareketlerin eskiye göre çok daha zor yapılması yani tam bükme ve tam dik durumlarının rahatlıkla yapılamaması menisküs rahatsızlığının en büyük belirtileri arasında yer alır.

Menisküs Tedavisi Nasıl Yapılır?

Rahatsızlığı olan bir kişi doktora gittiğinde eğer mensiküsden şüphe ediliyor ise bacağına daha önceden almış olduğu darbeler ve zorlanmaları ile bu duruma benzeyen bütün durumları hatırlamalı ve doktora anlatarak doktoru bilgilendirmesi gerekir. Eğer Doktor muayene ederek durumu anlayamaz ise MR çektirerek yırtık ile zedelenmeyi görsel olarak çok daha iyi görür. MR kullanılarak çekilen eklemlerde net sonuç vermeyebilir. Bazı zedelenme ile yırtıkların görünmeme durumu vardır. Menisküs olduğu iyice netleşen hasta kişiler için yapılacak olan ilk aşamada hemen ameliyat düşünülmez. O bölgeye sıkı bandaj, soğuk uygulama, uzun müddet istirahat, hareket zorlaştırıcı şeyler ve spora bir süre ara verilmemesi genellikle menisküs tedavisinde başarıya ulaşmanın en iyi yollarından birisidir. Sabit kalan ve hareketi azalmış olan bacak için fizik tedavinin uygulanması ile ağrılı durumlarda ise ağrı kesicilerin alınması yapacağınız en doğru hareket olur. Ameliyatın kesinlikle şart olduğu durumlarda ise kanama olup olmadığının iyice incelenmesi gerekir. Yapılan inceleme sonucunda eğer kanama görülür ise bu durum çok daha kötüdür ve düzelmesi oldukça uzun zaman alır. Kanama görülen bölge hemen dikilir ya da kanama olan bölge hemen alınır. Geride kalan dokular ile düzelme beklenir. Oluşan kanamayı durdurabilmek için eğer dikiş atılmış ise bu durumun mutlaka korunması gerekir. Ancak genellikle bazı problemler oluşur ve doku yerinden alınır. Ameliyat olduktan sonra kayganlık ve şok emici özelliğini yitiren kısım kireçlenmeye yol açar. Bacaklarımız vücudumuzu taşıyan en önemli organlarımızdan biridir bunun için eğer menisküs var ise bunun gereği bir an önce yapılmalıdır eğer erken teşhis ve tedaviye başlanmazsa hem siz çok daha fazla acı çekersiniz hem de iyileşme süresi çok daha uzun olur.

" } ] }