{ "title": "Makat Yırtığı Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Makat-Yirtigi-Tedavisi-71.jpg", "date": "19.01.2024 07:39:42", "author": "Seyhan POLAT", "article": [ { "article": "
Makat yırtığı tedavisi, makat yırtılması denildiği zaman ilk olarak makatta çatlak akla gelir. Genellikle sert bir kabızlıkla anüs cildinin çizilmesiyle başlayıp ve giderek derinleşir. Fakat en çok neden kabızlık olsa da aşırı dizanteri, ishal gibi hastalıklardan da makat yırtılması sorunu ortaya çıkar. Zamanında doğru ilaçlarla tedaviye başlanırsa derinleşmeden iyileşebilir.

Makat yırtılması 2 derecede değerlendirilebilir
Makatta çatlama olduktan sonraki 2-3 hafta süresi içinde erken dönem olarak değerlendirilir. Düzenli tedavilerle %40-60 ihtimalle düzelebilir ve yaklaşık bu kadarı da kronikleşir. Erken dönemde hasta tuvalette makatını bıçak çiziyormuş gibi acı hissedilir ancak dışkılama işlemi bittikten sonra ağrısı kısa sürede geçiyor. Kronikleştiğinde ise yani ciddi hal aldıktan sonra hasta, tuvaletten çıktıktan sonra 2-4 saat boyunca ağrı hissetmeye devam eder. Bu ağrı dışkılama sırasındaki bıçak gibi değildir daha çok makatta kontrolsüz kasılma şeklinde ağrıya benzer. Bacağa, kola giren kramp ağrısına benziyor. Hastalık devam ederse cerrahi müdahalelerle yapılması gerekir çünkü ilaçlar fayda vermez.

Kronikleşen makat yırtığının tedavi yöntemleri nelerdir?
" } ] }