{ "title": "Makat Çatlağı Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Makat-Catlagi-Tedavisi-11.jpg", "date": "19.01.2024 23:39:11", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Makat Çatlağı Tedavisi, Bilimsel adı anal fissür olan halk arasında makat çatlağı olarak bilinen bu rahatsızlık, ülkemizde oldukça sık görülen rahatsızlıklar arasında ilk sırada yer alır ve kişiye dışkılama esnasında oldukça acı vererek yaşam kalitesini düşürür. Fakat bu duruma rağmen makat çatlağı yaşayan kişiler genellikle doktora gitmekten çekindikleri için kendi çabalarıyla hastalığı iyileştirmeye çalışırlar. Bu nedenden dolayı makat çatlağı daha da ilerleyerek hem kişiyi oldukça rahatsız edici bir duruma gelir hem de tedavisi daha da güçleşir. Kış aylarında daha fazla görülen makat çatlağı tedavisinde uygulanan birçok yöntem vardır.

Makat çatlağı tedavi yöntemleri, makat çatlağı rahatsızlığından korunmak için dışkılama esnasında fazla ıkınmaktan kaçınmak, günde 2 litreden fazla su içmek ve lif ağırlıklı yiyecekler tüketmek tedavide büyük bir önem taşır. Makat çatlağı tedavi şekline çatlağın özellikleri bazı basit basınç ölçümler ile karşılaştırıldıktan sonra karar verilir. Makat çatlağının altında yatma ihtimali olan kadınlarda rektosel ve iltihabi bağırsak hastalıkları gibi hastalıklar bakımından değerlendirme yapılır. Tedavi şekli çatlağın akut veya kronik olmasına göre değişiklik gösterir.

Akut makat çatlağı tedavisi, ilk olarak hastaya posalı gıdalar tüketmesi ve bol bol su içmesi ancak acı ekşi ve baharatlı gıdalardan uzak durması önerilir. Bununla beraber ılık su banyoları, kesinlikle doktor kontrolünde kullanılacak dışkının çatlağı tahriş etmemesi için dışkı yumuşatıcı ilaçlar, oldukça yaygın kullanılan ve hastada belirgin bir şekilde rahatlama sağlayan spazm giderici ve lokal anestezik kremler reçete edilir.

Kronik makat çatlağı tedavisi, hastalık kronik hale geldiğinde uygulanacak tedavi yöntemleri botoks uygulaması ve cerrahi yöntemdir.

Botoks, makat çatlağı tedavi edilirken en sık kullanılan ve başarı elde etme şansı son derece yüksek olan botoks uygulaması, 2-3 dakika gibi oldukça kısa bir sürede uygulanan bir yöntemdir. Bu uygulamada botulin zehri içeriği olan botoks, makat kaslarına enjekte edilir ve burada kısmi felç durumu oluşturur. Bu uygulama sayede kişide dışkılama esnasında olan kasılmalar azalır ve bu kasılmalardan dolayı hissedilen ağrı giderilir. Bu zaman diliminde de makat çatlağının iyileşmesi sağlanır.

Kapalı makat çatlağı ameliyatı, makat çatlağı tedavisinde uygulanan diğer bir yöntem ise ameliyattır. Makat çatlağı ameliyatı botoks enjeksiyonu her yerde bulunmadığı yerlerde uygulanır. Başarı oranı yüzde 95'tir. Ancak ameliyat sonrasında makatta deformasyon ortaya çıkması, gaz ve dışkı kaçırma gibi yan etkilere neden olması sebebiyle çok fazla önerilmeyen bu ameliyat hastalığının iyileşmesine sebep olan kasın kesilmesi ile yapılır ve hasta ameliyattan iki gün sonra sağlığına kavuşur.
" } ] }