{ "title": "Lösemi Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Losemi-Tedavisi-64.jpg", "date": "20.01.2024 07:18:54", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Lösemi tedavisinde de bütün hastalıklarda olduğu gibi erken teşhis çok önemlidir. Lösemi, insan vücudunun hayati bir parçası olan beyaz kan hücrelerinin hızla çoğalması ve kan hücrelerinin yerini alması ile oluşan bir kanser çeşididir. Halk arasında ismi kan kanseri olarak da anılmaktadır. Çağımızda çocuklar arasında en çok görülen hastalıktır. Özellikle çocukların lösemi tedavisi ile iyileşme olasılığı çok yüksektir. Löseminin altında yatan temel nedenler bilinmemekle birlikte, genetik yatkınlık, radyasyon, virüs gibi nedenlerinde etkili olduğu tespit edilmiştir.

Lösemi hastalığının teşhisi ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Lösemide dört tane birbirinden farklı kan kanseri çeşidi için kullanılan ifadedir. Lösemi belirtileri çok keskin değildir Ancak yine de yorgunluk, halsizlik, cilt solgunluğu ateş gibi durumlarda ihmal etmeden tam kan sayımının yapılabileceği teşekküllü bir hastaneye başvurulması gerekmektedir. Yetişkin ve çocuk hematoloji klınikleri tarafından tedavi ve takip edilmektedir. Kan testi sayesinde akyuvarlar yani beyaz küre miktarını gösterir. Löseminin türünü teşhis etmek için ise bazı kan testleri ve kemik iliği testi yapılması gerekmektedir. Testler aynı zamanda tedavinin bir parçasıdır. Böylece tedavi öncesi ve sonrası hastanın durumu takip edilebilir.

Lösemi hastalığına farklı tedaviler

Lösemi hastalarının tedavisinde uygulanacak yöntem hastalığın tipine göre farklılık gösterebilir. Doğru tedavi yöntemlerinin uygulanabilmesi için tam teşekküllü sağlık kuruluşlarından yardım almak gerekir. Tedavi için başvurulacak sağlık kuruluşunda kemoterapi uygulaması için tecrübeli hemşire, kan bankası, enfeksiyon uzmanı ve radyasyon uzmanı bulunmasına özen gösterilmelidir. Çağımızda hastalığın tedavisinde çok önemli çalışmalar yapılmaktadır. Henüz uygulanmamış pek çok yöntem denenmektedir, Uygulanan ve sonuç alınan en önemli tedavi şekilleri kemoterapi, radyasyon, ilaç, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, ilik naklidir. Uygun dönerin bulunmasıyla ilik nakli yapılmaktadır. Toplum içinde kemik iliği nakli olarak ifade edilse de aslında dolaşan kan, kordon kanı gibi kaynaktan toplanan kök hücrenin naklidir. Lösemi tedavisinde en önemli amaç hastayı iyileştirmek, hastalığın vücut üzerindeki etkilerini en aza indirebilmek ve habis hücreleri ortadan kaldırmaktır. Akut lösemi hastalarının tedavisine zaman kaybedilmeden başlanılması gerekmektedir. Tedavinin ilk aşaması indüksiyon tedavisi olarak bilinir. Hastanın hastanede uzun süre kalarak tedavi edilmesi şeklinde uygulanır. Bu tedaviye konsalidasyon da denilir. Tedavinin bu kısmı kök hücre transplantasyonu ile veya transplantasyon olmadan yapılan kemoterapiyi kapsayabilir.

Lösemi tedavisinde pek çok hastalığın tedavisi gibi büyük bir titizlik gerektirir. Lösemi tedavisi mümkün bir kanser türü olduğundan son zamanlarda yeni bilgilerin ortaya çıkması, hedefe yönelik moleküler ilaçlar ve biyolojik ilaç tedavisinin her geçen gün kullanıma girmesi, daha gelişmiş radyoterapi aletlerinin yapılması, özellikle kemik iliği nakliyle ilişkili ulusal ve uluslararası gelişmeler, insanların bu konuda bilgilendirilmesi ve hastalığın tamamen tedavi edilmesinde büyük yol kat edilmesine sebep olmuştur.

Lösemi tedavisinde temel yöntem olan kemoterapi ve diğer yöntemlerle genellikle lösemi hücrelerinin yok edilmesi amaçlanır. Hepsindeki ortak payda ise lösemi hücrelerinin etkisinin ortadan kaldırılmasıdır.
" } ] }