{ "title": "Leke Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Leke-Tedavisi-87.jpg", "date": "20.01.2024 02:22:30", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Leke Tedavisi, Leke vücudun herhangi bir yerinde oluşan değişik renk demektir. Yani vücudun ürettiği maddelerle cildin rengini belirleyen olayına pigmentasyon denir. Bu durum tıpta melanin veya melasma kelimeleri olarak anılır. Bu renk maddeleri melanosit denen çok özel hücreler tarafından üretilir. Fakat üretilmelerinin amacı ise cildi güneşin ultraviyole ışınlarından korumaktır. Bu yüzden çoğalırlar ve güneşin etkisiyle de sentezlenir. Cilt lekesine sebep olan deri hücrelerinde bulunan melanin birikiminden dolayı artması nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Diğer lekelere oranla daha büyük ve koyu renktedir. Açık tenli kişilerde güneşe maruz kalan kısımlarında görülür. Genellikle tıpta ephelis olarak bilinir. Burada cilt kendini güneşin zararlı ışınlarından koruyabilmek için hücreler fazla miktarda melanin olmasında dolayı cilde rengini veren renk pigmentini salgılamaya başlar. Çoğunlukla deri lekelenmesi yüz, boyun ve el üstleri gibi kronik bir şekilde güneşe maruz kalan bölgelerinde daha çok etkilemektedir. Yani derinin en üst tabakası veya deri altı tabakası ile ilişkili olabilir. Leke tedavisinde temel kural güneşten uygun şekilde korunmadır. Tedavinin sırrı burada gizlidir. Bu sağlandıktan sonra lekelenmenin tipine göre uygun tedavi seçenekleri ile genel olarak lekelenme ne kadar yüzeysel olursa ve ne kadar yeni ise tedaviye yanıtı da o derece iyidir. En başarılı leke tedavisi lazer ile yapılan tedavisidir. Açık tenli kişilerde en iyi sonuçlar alınır. Bazı araştırmaların sonucunda C vitamini ile magnezyumun da leke tedavisinde anlamlı bir başarısı olduğu kanıtlanmıştır.

Leke tedavisi nasıl yapılır?

Kimyasal peeling; Derinin cansız görüntüsünü tedavi eder. Leke ve izlerden arındırmak için uzun yıllardır kullanılmaktadır. Kimyasal peeling işleminin en hafifi meyve asitleri ile yapılan bir tedavidir. Derinin üst tabakasının soyulması ile lekelerin ve bazı derin kırışıklıkların tedavisinde tercih ediliyor.

Enzim peeling; Leke tedavisinde son yıllarda kullanılan çok özel bir soyma yöntemidir. En önemlisi hassas ciltlerde güneşe maruz kalmaktan kaynaklanan lekelerin tedavisinde etkili yöntemlerden biridir. Bunun için cilde özel bir karışım olan maske uygulanır. Genelde 3-6 ay süre ile devam edilir.

Mezoterapi; Leke giderici olarak özel ilaçlardan oluşan karışımların cildin alt kısmına enjekte edilmesi ile leke tedavisinde uygulanır. Bu tedavi yöntemi, güneş hasarı ve kolajen kaybı birleşerek cildin dolgunluğuna ve görünümüne etki eder. Mezoterapi tedavisi uygulanırken vitaminler, antioksidanlar ve bağ dokusu maddeler sayesinde cilt içerisine şırınga verilir. Genellikle haftalık uygulamalar şeklinde 3-5 seans da tedavi edilmektedir.

Lazer tedavisi; Lazerle leke tedavisinin etkinliği üzerine lekenin tipi, derinliği, cildin yapısı ve seçilen lazerin cinsi ile alakalıdır. Bu sebeple tedavi sonuçları kişinin sahip olduğu lekenin durumu, yaşlılık lekeleri, et benleri ve doğum lekeleri gibi tek başına veya diğer yöntemlerle beraber kullanılmaktadır.

Renk açıcı kremler; Cilt üzerinde bulunan çatlak lekeleri, güneş ve çil lekelerine karşı etkin bir şekilde ortadan kaldırmak amacıyla üretilmiştir. Gün içerisinde iki defa uygulanarak sorunlu bölgeye kullanılır. Leke tedavisinde yaygın olarak hidrokinon, C vitamini, arbutin, kojik asit ve glikolik asit içeren kremler kullanılır. Ayrıca retinol içeren kremlerde de ciltte soyulma etkisi gösterir. Özellikle leke tedavisinde yardımcı olarak uygulanır.

Güneş koruyucu kremler; Leke tedavi sırasında güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır. Çünkü bu kremler, cildi kış aylarında güneşin etkilerinden korur ve lekenin koyulaşmasını önler. Güneş koruyucu krem sayesinde cilt kuruluğunu engeller. Cildin sağlıklı ve duru görünmesine yardımcı olur.
" } ] }