{ "title": "Lazerle Varis Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Lazerle-Varis-Tedavisi-23.jpg", "date": "19.01.2024 19:56:16", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Lazerle varis tedavisi, günümüzde varis tedavisinde yaygın şekilde kullanılmaya başlamıştır. Varis bacak toplardamarlarında uzayan, genişleyen, kıvrımlaşan, kapakçıkların görevini yapamaması halinde oluşur. Bunun dışında vücuttaki yüzeysel damarların hepsinde varis olabilir. Bacaklarda daha fazla oluşması tüm vücudun yükünü taşıyan bacak damarlarının olumsuz etkilemesi yüzündendir. Bacaklardaki damarlar yüzeysel ve derin venler ile bunların bağlantısını yapan birleştirici damarlardan meydana gelir. Vücuttaki kanı kalbe geri gönderme görevini üstlenirler. Pompalama yapan kalp kanın atardamarlara gitmesini sağlar. Kirli kanın toplanmasında damarlar daha fazla iş yükü üstlenir. Bunda damarlara bacaklardaki kaslar yardımcı olur. Damarların içinde bulunan kapakçıklar ile atardamar basıncı kanın geriye gitmesini sağlar. Bu işlemde kasların hareketiyle kan daha rahat geriye gider. Bunların devam etmesi için varislerin tedavisi ihmal edilmemelidir. Varis tedavisinde farklı tedavi metotları vardır. Ancak avantajlı olması nedeniyle lazerle varis tedavisi günümüzde en fazla tercih edilenidir.

Lazerle varis tedavisi nasıl yapılır?

Varislerin bu yöntemle tedavisinde 2 farklı yöntem kullanılmaktadır. Bunların birisi damar içinden uygulanan endovenöz yani harici yüzeysel şekilde yapılan epidermal lazer varis tedavisidir. Eski yıllarda bacaklarda olan kıvrımlı, büyük varis tedavisinde cerrahi yöntem kullanılırdı. Artık lazer varis tedavisi uygulanarak, hastalar için konforlu bir tedavi yapılır. Bu tedavide damar içinden işlem yapılsa da hastaların anesteziyle uyutulması gerek kalmaz. Hasta bilinci açık şekilde tedavi uygulanır.

Harici lazerle varis tedavisi (Epidermal lazer tedavisi): Varisler derecelerine göre 3 grup halinde değerlendirilir. İlk aşamadaki kılcal varislerin tedavisinde tek seans halinde 10 dakika kadar süren lazer tedavisi yapılır. 2-4 mm kadar çapı olan varislerin tedavisinde genellikle damar dışı harici lazer tedavisi tercih edilir. Epidermal lazer tedavisi denen bu yöntemde bölge özel bir jel yardımıyla soğutulur. Problemin yaşandığı damar lazerle tahrip edilir. Bu aşamada damara 70-90 derece ısı verilir. Daha önceden alanın soğutulması sayesinde, hastada sızlama, ağrı gibi etkiler olmadığı gibi, bölgede yanık etkisi de olmaz.

Damar içi lazerle varis tedavisi (Endovenöz lazer tedavisi): Varislerin bu yöntemle tedavi edilmesi sayesinde, klasik varis tedavisine göre hastalarda daha hızlı bir iyileşme süreci olur. Damar içinden işlem yapılmasına rağmen, kesi yeri çok küçük olur. Hastalara lokal anestezi altında, varisli olan bölgeye yoğun ışık enerjisi verilir. Lokal anestezi ayak bileğine yapılacağı gibi, dize yakın bir alana da yapılabilir. Büyük toplardamara açılan küçük kesiye lazer katateri yerleştirilir. Ultrason yardımıyla kataterden lazer verilerek, hasar gören damar yakılır. Bu damar kapatıldığı için buradaki kan akımı da başka bir damara yönlendirilir. Çevre dokular bu işlemlerden bir zarar görmez. Diğer varis tedavi yöntemlerine göre komplikasyonları az olan bu yöntem hastaların hastanede kalmasını gerektirmez. Varisler yara izi olmadan tedavi edilir. Tedavi yaklaşık 1 saat sürer, sonrasında normal yaşama dönüş kolay olur. Hastaların bir hafta kadar varis çorabı giymesi bu alandaki şişliklere, morluklara engel olur, daha az etki hissedilir. İleri derecedeki varislerde, hasarın fazla olması söz konusuysa lazer tedavisi ile skyleroterapi yöntemi de uygulanır.

Lazerle varis tedavisi avantajları nelerdir?
" } ] }