{ "title": "Lazerle Leke Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Lazerle-Leke-Tedavisi-22.jpg", "date": "20.01.2024 16:02:09", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Lazerle leke tedavisi, cilt lekeleri, bir sağlık sorunu olarak kabul edilmez. Fakat kişi üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Cilt lekeleri, eller, yüz, bacaklar, sırt gibi pek çok bölgede görülebilir. Cilt renginde meydana gelen kahverengi lekeler ya da noktalar yaşa bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi farklı nedenlerden dolayı da oluşabilir. Yaşlılık lekeleri, güneş lekeleri, çil gibi isimlerle halk arasında değerlendirilebilir. Lekeler görünüm olarak kişiyi rahatsız etse de cilt üzerinde bir zararı olmaz.

Lazerle leke tedavisi, çil, güneş lekesi, yaşlılığa bağlı lekeler, et beni, doğum lekeleri gibi lekeler üzerinde kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu lekeler için tek başına kullanılabileceği gibi farklı tedavilerle kombine olarak kullanılabilir. Lazerle leke tedavisinde seans sayısı, lekenin türü, lekenin derinliği, hastanın cilt tipine bağlı olarak değişebilir. Yüzeysel olarak gelişen bir çil lekesi örneğin bir seansla tedavi edilebilir. Ancak leke derinse seans sayısı 4-5'e çıkabilir. Doğuma bağlı gelişen cilt lekelerinde 10-15 seansa ihtiyaç duyulabilir. Lazerle leke tedavisinde uygulanacak seans aralığı 3-8 hafta arasında değişebilir.

Lazerle leke tedavisi ne kadar etkili olur?

Lazerle leke tedavisinin etkinliği lekenin türü, cilt yapısı, lekenin derinliği, tercih edilen lazer tipi gibi etkenlere bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle lazerle leke tedavisinin etkinliği doktorun tedaviyi doğru yapıp yapmadığıyla da alakalı olarak değişebilir. Dolayısıyla lazerle leke tedavisinde deneyimli bir merkez ve doktor seçilmelidir.

Lazerle leke tedavisinde nelere dikkat edilmelidir?

Lazer leke tedavisi uzun süren bir tedavidir ve muhakkak uzmanlık gerektirir. Özellikle cilt tipi koyu olan kişilerde tedavi boyunca çok titiz ve dikkatli olunmalıdır. Çünkü koyu tene sahip kişilerde reaksiyonel olarak leke gelişme olasılığı fazladır. Tercih edilen lazerin türü mutlaka doğru olmalıdır. Cildi tahriş etmekten kaçınılmalıdır. Kılcal damar kızarıklığı olan, hassas cilt tipine sahip olan kişilerde deneyim ve dikkat çok önemlidir.

Lazerle leke tedavisinde kullanılan lazerler nelerdir?

KTP lazer, Q-switched Nd YAG lazer, fraksiyonel lazer kullanılan lazerler arasındadır. Fraksiyonel lazerlerin etkileri oldukça değişken olabilir ve bu lazerler yan etki bakımından yüksek riske sahiptir. Fraksiyonel lazerle leke tedavisi yapılıyorsa kullanımı sırasında çok dikkatli olunmalıdır.

Lazerle leke tedavisi ve etkileri nelerdir?

KPT lazer: Renk maddesini en iyi şekilde yakalayan lazer tipidir. Fakat cildin çok altına inemediği için yüzeysel cilt lekeleri için tercihe dilir. Leke çok derinse seans sayısı çok fazla olabilir.

Q-Switched Nd YAG lazer: Kısa sürede atış yapma potansiyeline sahip lazer türüdür. Hızlı atış yapan bu lazer renk maddesini patlatarak sonuç verir. Kısa sürede atış yaptığında yalnızca renk maddesi zarar görür ve çevre dokularda zarar oluşmaz. Bu sayede cilt hasarı ve tahrişi olmadan tedavi mümkün olur. Cildi yenileme özelliğine de sahiptir. Cilt yenileme yöntemleriyle kombin yapılarak kullanılabilir. Bu sayede etkinliği arttırılabilir. En az 6 seans uygulanması gerekir. Seanslardan sonra ciltte pembemsi bir görünüm açığa çıkabilir. Ancak bu durum geçicidir.

Fraksiyonel lazer: Cilt yenileme kabiliyeti olan franksiyonel lazer leke tedavilerinde kullanılabilir. Ciltte lekelenmeyi arttırdığı yönünde bilgiler vardır. Bu nedenle hassas ciltlerde, koyu tenlilerde ve kızarık ciltlerde kullanımı yapılmamalıdır.

Karbon peeling: Q-Switched Nd YAG lazer tedavisi uygulamadan 20 dakika öncesinde uygulanır. Leke bulunan bölgeye siyah renkte bir solüsyon uygulanır. Solüsyon cilt tarafından emilir. Bu uygulamadan sonra lazer uygulandığında etkinlik daha fazla artar.
" } ] }