{ "title": "Lazerle Göz Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Lazerle-Goz-Tedavisi-67.jpg", "date": "22.01.2024 01:40:55", "author": "emine mutlu", "article": [ { "article": "
Lazer ile göz tedavisi: Lazer, gelişen tıp dünyasının bir dalı olan göz de kullanılmaktadır. Lazer tedavi yöntemiyle gözlüklerden ömür boyu kurtulmak oldukça kolay ve mümkündür. 6 dereceye kadar hipermetrop ve astigmat sıfırlanabilmektedir. Lazer ile göz tedavi yöntemi miyop, astigmat, hipermetrop ve yaşa bağlı yakını görme yeteneğini kaybedenlere uygulanmaktadır.

Kimlere lazerle göz ameliyatı yapılabilir?
Lazerle göz tedavisinde kullanılan çeşitler

Lasik: Günümüzde miyop hipermetrop tedavisinde kullanılan ameliyattır. Bu yöntem son yıllarda gözlük ya da lens dereceleri 0 50 dereceden fazla değişmemiş 0.14 miyoplara, -6'ya kadar hatlara, artı altıya kadar da hipermetrop olanlara uygulanabilmektedir. Lastik ameliyatıyla gözün ön kısmındaki saydam tabaka olan kornea belli bir oranda kaldırılarak içeri lazer yapılır. Lazer 25 ile 30 saniye süreyle lazer ışını gönderdikten sonra kornea tekrar kapatılır. Dikiş olmadan göz bandajlamanarak operasyon tamamlanıyor.

İntralase lasik: Miyop, astigmat, hipermetrop gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan uygulamalardan biri olan bu lasik türünün önemli özelliği ameliyatın bilgisayar kontrolünde ve kişiye özel programlanan bir tedavi yöntemi olmasıdır. Doktor hatalarını bu yöntem ile önce kornea dokusu kaldırılıyor daha sonra yatay dokuya lazer yapılarak şekillendirilir. Kuru göz oluşumunda daha az risk özelliği taşıyan bu yöntem, korneası çok dik ve düz hastalarda ise sorunsuz kontrollü ince bir tabaka oluşturmayı sağlıyor. Ameliyat süresi 5 dakika gibi olan interlastik korneasının kesilmesinden korkan hastalarda korneası düz ve yüksek astigmatizmalı olanlarda tercih ediliyor.

Waveront: Gözün yapısı ve görme gücü kişiden kişiye farklılıklar gösterir. Mesela 3 derece miyop olan herkesin gözü aynı özelliği taşımadığı gibi görme kusuru da kişiden kişiye değişmektedir. Dolayısıyla herkese aynı yöntem uygulanmaz. İşte bu tedavi tekniği ise bu noktada devreye girer; bu yöntemde lazer cihazı kişinin göz yapısına uygun lazer ışınları programlar. Bu yöntemle miyop, hipermetrop, astigmat gibi göz kusurlarının dışında yüksek derecede kusurlarda düzeltilebilir. Kişi normal yaşantısı içinde fark edemeyeceği göz sorunlarını bile tespit edilir. Pilot, kaptan gibi görme keskinliğinin en üst düzeyde olması gerekenler daha önce ameliyat yapıp başarı sağlanamayanlara uygulanır.

Epi-lasik: İnce kornea nedeniyle lasik ameliyat yapılmayan 6 dereceye kadar hastalara uygulanmaktadır. Ameliyat damla anestezi ile başlar.

Yağ lazer: Cihazı yerleştirdikten sonra merceğin yerleştirildiği göz bebeği koyulaşmaya açmak ve bazı göz tansiyon tiplerini tedavi etmek için uygulanır.

Argon lazer: Diyabete bağlı kanama için kullanılır.

Lazer tedavisinde kullanılan yenilikler

Günümüz de ilasik denilen yeni bir tedavi yöntemi vardır. Tedavi süreci aşamasında hastanın göz yapısına özel tasarlanır. Hipermetrop, astigmat, miyop hastalarının tedavilerinde kullanılmaktadır. İlasik yöntemi, Amerikan ordusunun pilotlarının ve nasadaki astronotların tedavisi için onay görmüş ve bu yöntemin astronot ve pilotun mesleki olarak olağanüstü şekilde görme yetkinliğine sahip kişilerin gözlerini daha da hassaslaştırarak görme kalitesini arttırdığı gösterir. Bu tedavi yönteminin pilotlar gibi mesleğinde gece görüşünün önemli olduğu kişiler, görme kalitesinin yüksek beklentisi olan sporcular, yüksek astigmat olan ve göz bebeğinin çapı altı buçuk milimetrenin üzerinde olan kişiler bu yöntemi tercih etmektedir. Bu lazer yöntemi işlemi yaklaşık 15 saniye waveront ile 30 ile 40 saniye sürmektedir. Hastanenin ameliyathanede kaldığı süre 10 dakika kadardır. Gözde uygulanan lazer tedavisi yaklaşık 6 saat sonra normal hayata dönülebilir.

Kimlere lazerle göz tedavisi uygulanmaz?

" } ] }