{ "title": "Kulak Çınlaması Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/kulak-cinlamasi-tedavisi-3930.jpg", "date": "19.01.2024 15:24:05", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Kulak Çınlaması Tedavisi, Değişik sebeplerle meydana gelen kulak çınlamasını tedavi etmek için çınlamanın nedenlerini araştırmak gerekir. Bu durumda ilk yapmanız gereken şey kendinizi kontrol etmeniz olacaktır. Yediğiniz, içtiğiniz veya ruh halinizdeki değişiklikler beraberinde kulak çınlamasını ortaya çıkarıyor ise kulak çınlamasına neden olan şeyleri yapmamanız ilk yapmanız gerekenlerdir. Her şeye rağmen kulak çınlaması devam ediyor ise KBB uzmanına teşhis için başvurmak gerekir.

Kulak çınlaması nasıl tedavi edilir?

Tıp alanındaki gelişmeler her geçen gün kulak çınlaması ile ilgili yeni buluşlar ortaya çıkarmaktadır. Hekim tarafından yapılan bazı uygulamalar ile kulak çınlamasında önemli rahatlama sağlanmaktadır. Kulak çınlaması meydana gelen kişi, hastalığın kalıcı olduğu düşüncesine kapılması hasta da ayrıca psikolojik sorunlara yol açar. Bu nedenle hastaya yaklaşım da dikkatli olunması gerekir.

Kulak çınlaması tedavi edilirken hasta öncelikle işitme testine tabi tutulur. İşitme kaybı var ise kulak sinirlerinde hasar olduğu anlaşılır. Bu durum da KBB uzmanına gitmek gerekir. Eğer işitme kaybı yok ise hasta nöroloğa veya beyin cerrahına görünmesi gerekir. Çünkü çınlama tansiyon şeker ve merkezi sinir sistemi sorunlarından kaynaklanıyor olabilir. Kulakta çınlama daha çok uğuldama ya da cızırdama şeklinde ise orta kulak sinirlerinde harabiyetin olduğu kanısına varılır.

Kulakta çınlama orta kulakta bulunan sinir uçlarının yüksek ses ya da alkol, kafein gibi şeylere bağlı olarak hasar görmesi ile ortaya çıkar. Çınlamaya maruz kalan kişilerin özellikle kafeinli içeceklerden uzak durması tedavinin bir parçasıdır. Sinir uçlarının yok olması, parmak uçlarının yok olması gibi geri gelmeyecek bir durumdur. Fakat E vitamini içeren yiyecekler ve vitaminlerin kulak çınlamasını azalttığına dair yorumlar bulunmaktadır.

Kulak sinirlerinde hasar olmadığı halde çınlama daha çok tansiyon ve şeker ile ilişiklendirilir. Böyle bir çınlama kulak arkasından duyulur. Tansiyon ve şeker ölçümü yapılması ve normalleştirilmesi kulak çınlamasının yok olmasına neden olabilir.

Kulak çınlamanız var ise kendi kendinize alacağınız tedbirler ile tedavi olabilmek mümkündür. Bunun için stresten uzak durmak, günlük düzenli spor yapmak, gürültülü ortamlardan uzak durmak, uyuşturucu ve alkol almamak, gün içinde spordan sonra ayakkabılarınızı çıkartarak toprak bir alanda bir süre yürümek, gün içinde bir tane limon tüketimini özen göstermek, bir sade madeni soda içmek kulak çınlamasını hafifletmektedir.

Sodanın çınlamayı hafifletme etkisi kanıtlanmıştır. Bunun nedeni ile içinde bulunan elektrolitlerin beyin fonksiyonlarını düzene sokmasıdır. Bu durumda beyinde bulunan kararsız elektriğin toprağa aktarılması için gerekli sportif faaliyetleri yerine getirmek önemlidir.

" } ] }