{ "title": "Kuduz Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Kuduz-Tedavisi-19.jpg", "date": "21.01.2024 16:40:42", "author": "Rana Betül Örünç", "article": [ { "article": "Kuduz tedavisi, Kuduz bulaşıcı ve ölümcül bir virüs hastalığıdır. Sırtlan, yarasa, ayı, tilki, köpek, çakal, keçi, koyun, inek, at, sığı, eşek ve kedi gibi hayvanların bulaştırdığı insanlarda görülür. Salya, tükürük gibi durumlarda virüs bulaşır ve kuduz olunur. Kuduz olan bir hayvanın salya, tükürüğüne dokunan bir hayvandan kişiye bulaşabilir. İlk olarak virüs vücuda girer ilk hedefi kas hücrelerine yerleşmektir. Kas hücrelerine yerleştikten sonra hedef sinirler yoluyla beyne ulaşmaktı. Beyine yerleşir ve burada virüs çoğalır. Beyinden sonraki hedefi göz, deri, tükürük bezleri gibi organlardır. Kuduz hastalığı meydana gelir. Virüsün vücuda girip hastalığın ortaya çıkması arasındaki süreye Kuluçka dönemi denilir. Beyne yakın olan bölgede ısırılma durumu varsa hastalık hastayı etkisi altına alır. Virüs Kuluçka dönemini geçirdiyse durdurmak imkânsızdır ve hastanın sonu ölümdür. Kuduz şüphesi olan kişiler hemen doktora ya da en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdırlar. Kuduz olan kişide ilk olarak şu belirtiler görülür. İştahsızlık, yüksek ateş ve halsizlik. Bunun dışında ısırılan bölgede ağrı ve kızarma görülür. Yara kapansa da kaşıntı devam eder. Hastalık giderek ilerlemeye başlar. Sudan korkma durumu, sese karşı duyarlılık, ışığa karşı duyarlılık, saldırganlık, huzursuzluk gibi durumlar görülür. Kimi zaman kısmi felç oluşur. Kimi zamanda hasta hemen hayatını kaybedebilir.

Kuduz tedavisi şekli

Kuduz virüsü taşıyan bir hayvan kişiyi ısırığında, ısırılan bölge hemen sabunlu bir suyla iyice yıkanmalıdır. Yapılan sabunlu su işlemi virüsü tam olarak ortadan kaldırmasa da büyük bir miktarını ortadan kaldırır. Virüsleri ısırılan bölgeden uzaklaştırır. Deterjanlı suyla yıkandıktan sonra yara olan bölge tentürdiyot gibi ilaçlarla temizlenmelidir. Yara dışında yara çevresi de temizlenmelidir. Bu işlem virüslerin temizlenmesi için çok önemlidir ve hemen yapılmalıdır. En yakın bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Kuduz tedavisi için kuduz aşısı yapılır. 0, 3, 7, 14, 28. Günlerde 5 doz kuduz aşısı yapılır. Kuluçka dönemi geçmemişse hasta kesinlikle iyileşir. Fakat gecikmişse iyileşmesi mümkün değildir. Eğer ısıran hayvan evcil bir hayvansa hayvan 10 gün gözlem altına alınır. 10 gün sonunda hayvan mikrop taşımıyorsa kişi kuduz olmaz.
" } ] }