{ "title": "Kronik Gastrit Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Kronik-Gastrit-Tedavisi-18.jpg", "date": "19.01.2024 18:27:28", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Kronik gastrit tedavisi, Gastrit, midenin iç duvarında yer alan mukoza tabakasının iltihaplanmasıdır. Kronik gastrit birden oluşan bir hastalık değildir. Aksine aylar hatta yıllara dayanan bir hastalıktır. Kronik gastritin temel nedeni helikobakter adı verilen virüsüdür. Bu bakteri daha çocukken midenin alt kısmına yerleşir ve zamanla belirginleşir. Daha çok ağız yolu, çevresel etki ve gıdalar ile vücuda bulaşır. Kronik gastrit tedavisi düzenli ve doğru bir antibiyotik ile gerçekleştirilebilir.

Kronikgastritin teşhis ve tedavisi nasıl yapılır?

Kronik gastrit, kendini çok belli etmediğinden ve genellikle belirtileri kısa süreli olduğundan hastaların gastrit teşhisini kendi kendilerine koymaları mümkün değildir. Genel olarak pek çok hastada İltihabın etkisi ile zamanla mide bulantısı, kusma, iştah kaybı, şişkinlik hissi meydana gelir. Mide rahatsızlığı yaşayan hastaların bir süre sonra hayat kalitesi düşmekte ve gittikçe kronik hal alan gastrit zamanla derinleşerek ülsere neden olabilmektedir. Bu nedenle hastalık teşhisinin konulması ve geç olmadan kronik gastrit tedavisine başlanabilmesi için vakit kaybetmeden teşekküllü bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir. Uzman hasta şikâyetini dinler ve kesin bir teşhis için bazı tetkiklerin yapılmasını ve yetişkinlerde endoskopinin uygulanmasını isteyebilir. Oldukça zor bir teknik olan endoskopi ile midenin görüntüsü alınır.

Kronik gastrit teşhisi konulduktan sonra tedavi aşamasına geçilir. Gastritin tipine göre tedavi şekli değişir. Atrofık gastrit tipi için hastanın sürekli B 12 vitamini ve demir takviyesi alması gerekir. Tedavi amacıyla iltihabın daha çabuk kurutulması için midedeki asit miktarının azaltılması gerekir. Bunu sağlamak için Talcid, rennie gibi asit dengeleyici ilaçlar verilir. Ayrıca doğru önerilen ve düzenli kullanılan antibiyotikler ile yaklaşık iki hafta sonra hastalık kontrol altına alınabilir. Hastalığın tedavisi kadar tekrarlanmasını önlemek de oldukça önemlidir. Uygulanan düzenli tedavinin yanı sıra beslenme alışkanlıklarının da gözden geçirilmesi tedavinin bir parçasıdır. Özellikle midedeki asidi artıran turşu, baharatlar, kızartmalar vr sirke gibi gıdalardan uzak durulması gerekmektedir. Hasta diyete riayet göstermez ise ilaç tedavisinin de etkisi çok uzun sürmez ve hastalık tekrarlar. Kronik gastritten kurtulmak için her gün taze elma, üzüm suyu ve çiğ patates suyu tüketmek gastriti hafifletir. Özellikle kronik gastrit tedavisinde A, C ve D vitamini alımı ihmal edilmemelidir.
" } ] }