{ "title": "Kortizon Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Kortizon-Tedavisi-49.gif", "date": "20.01.2024 10:35:20", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kortizon tedavisi, vücudunuzda kortizon üretiminin yetersiz olması halinde ya da kortizonun hiç üretilmediği hallerde dışarıdan kortizon takviyesi yapılarak uygulanır. Böbrek üstü bezleri tarafından salgılanan kortizon hormonu, vücutta yağ ve karbonhidrat metabolizmasını düzenleme görevini üstlenmiştir. Fazla kilolu olan kişilerde daha fazla kortizon üretilir. Ayrıca gün içinde üretilen kortizon hormonu miktarı da farklı olur. Bu kan basıncına, zamana ve vücut ısısına bağlı olarak değişiklik gösterir. Ancak genellikle sabah saatlerinde kortizon üretimi olur. Sinirli olunan zamanlarda vücuttaki kortizon miktarı normalin on katına bile yükselebilir. İnsanların doğumundan sonraki 3. Hafta salgılanmaya başlayan kortizon, yaşam boyunca ölüm gerçekleşene kadar üretilir. Eğer vücutta olması gerekenden az kortizon varsa ya da kortizon üretilmiyorsa dışarıdan kortizon tedavisi yapılması gerekir.

Kortizon tedavisi ne zaman yapılır?

Kortizonun gelişi güzel dışarıdan verilmesinin ciddi sonuçlar doğurabilir. Ancak kortizonun verilmesi gereken durumlarda verilmemesi de ciddi sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olabilir. Bu hormonun sadece böbrek üstü bezinden salgılanması yüzünden, eğer böbrek üstü bezinde sorun yaşanırsa kişiye doktor denetiminde kortizon tedavisi uygulanması gerekir. Alerjik hastalıklarda, romatizmal hastalıklarda, çeşitli kan hastalıklarında ve diğer bazı sağlık sorunlarında kortizon tedavisi uygulanır. Eğer kortizon tedavisi yapılması gerekiyorsa, bu yapılmadığı takdirde hastanın kaybedilmesi kaçınılmaz olur. Doğumda bebekte kortizon eksikliği olursa, bebeklerde özürlü olma riski yükselir.

Kortizon tedavisi hangi hastalıklarda uygulanır?

Kortizon tedavisi çoğu hastalık açısından tek tedavi seçeneği olma özelliğini korumaktadır. Bu tür hastalıkların tedavi aşamasında doğru şekilde verilen kortizon hormonu hastanın iyileşmesine yardımcı olur. Bu tedavinin mutlaka doktor denetiminde uygulanması şarttır. Çünkü tedavide fazla miktarda verilecek kortizon hormonu vücutta başka hastalıkların oluşmasına neden olabilir. Kortizon tedavisinin uygulandığı hastalıklar ise;
Kortizon tedavisi beslenmeyle desteklenir

Kortizon tedavisi bir yandan hastalıkların tedavisinde önemli bir rol oynarken, bir yandan ciddi yan etkilere de yol açabilir. Bu nedenle tedavi sırasında hastaların beslenmesine dikkat ederek, tedaviyi desteklemesi gerekir. Öncelikle tuzlu, yağlı, şekerli ve unlu yiyeceklerin tüketilmemesi gerekir. İçeriğinde hazır katkı maddeleri bulunan yiyecekler yenmemelidir. Özellikle tuzlu besinler kortizon tedavisi gören hastalarda tansiyon yükselmesine neden olur. Tuz tüketiminin fazla olması halinde vücuttaki potasyum kaybı oluşacak, devamında kas güçsüzlüğü, kalp kası problemleri yaşanacaktır. Kortizon tedavisi gören kişilerin sıkça kemik yoğunluğu ölçümü yaptırması gerekir. Bu osteoporoz gelişimi açısından alınması gereken bir önlemdir. Hastalar kalsiyum takviyesi için, yeteri kadar süt ve süt ürünleri, kuru baklagil, yeşil sebzeler, küçük balıkları ve yoğurt tüketmeye gayret etmelidir. Sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesi gerekir. Çünkü mevsimi dışındaki ürünlerde hormon olabilir. Alkollü içeceklerden kaçınılmalıdır. Kortizon tedavisi hastalarda iştah açılmasına neden olur. Bu yüzden tatlı yemekten, yağlı besinleri tüketmekten kaçınmaları kilo almalarını da önleyecektir. Hazır çerezlerde tuz ve yağ oranı fazla olduğundan, bunlarda tüketilmemelidir.

Kortizon tedavisinin yan etkileri var mı?

Kortizon tedavisinin uzun süre devam etmesi, yüksek dozda kortizon alınması hastanın vücudunda yağ ve su tutulumunu arttırır. Bu etkiler kemik erimesi, kas erimesi, karın ve omuzlarda yağ birikimi gibi olumsuz etkilere neden olur. Kandaki şeker oranının düzenleyen insülin hormonunda etki yaparak, kan şekerinde yükselmeye ve hastalarda şeker hastalığının gelişmesine yol açabilir. Gebelikte kortizon tedavisi olursa, gebe kadında şeker hastalığı riskine neden olabilir. Vücuttaki su ve tuz tutulumu nedeniyle yüksek tansiyon ve ödem sorunları yaşanabilir. Bu durumda hastalar böbrek sorunları ile kalp yetmezliği problemi yaşayabilir. Bu tür sorunlar tespit edilirse, kortizon tedavisinin doğru şekilde kesilmesi gerekir. Aniden tedaviyi kesmek hastalarda addison krizinin olmasına yol açabilir. Çünkü kortizon dışarıdan verildiğinde böbrek üstü hormonu kortizon üretimini durdurur. Aniden kortizon verilmesi kesilirse, vücutta kortizon eksikliği olacağından addison krizi yaşanabilir.
" } ] }