{ "title": "Kolon Kanseri Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Kolon-Kanseri-Tedavisi-46.jpg", "date": "21.01.2024 10:13:12", "author": "damla şahin", "article": [ { "article": "
Kolon Kanseri Tedavisi, Kolon olarak adlandırma yaptığımız kalın bağırsak sindirim sistemi'nin ince bağısaktan sonra gelen kısmına denir. Yaklaşık olarak 2 metre uzunluğundadır. Kolon kanseri batılı ülkelerde sık karşılaşılan bir sorundur ve büyük bir öneme sahiptir. Kolonun rektum ile birleştiği yere 'sigmoid' kolon denir. Kolonun ince bağırsakla birleştiği bölüme 'çekum' adı verilir. Kolon kanseri ışık tedavisi ve ameliyat ile yapılır. Daha sonra ilaç tedavisi ile devam eder. Sindirilmiş gıdalar ince bağırsaktan kolona gelir. Kolon su ve mineralleri besinden ayırır diğer kalanları anüsten atmak için depolar. Kolondan başlayan kansere kolon kanseri denir. Rektumdan başlayan kansere 'rektal' kanser adı verilir. Kolon ile rektum kanserleri bu organların iç kısmını örten tabakayı oluşturan hücreler ile gelişir. Tıpta en fazla görülen beş kanserden biri Kolon kanseridir. Her yaşta kanser görülebilir ama en fazla 50 yaş üzerinde gözlenmektedir. Ortalama 63 yaşında görülmektedir. Kanser hücresi lenf bezlerine ulaşabilir karaciğer ve uzak organlara kanser yayılma riski vardır. Kolon kanseri nedeni kesin olarak bilinmiyor ama oluşmasında çevresel ve genetik neden vardır. Kalıtsal durumlar bu konuda öneme sahiptir. Ailede kolon kanseri olan kişiler kansere yakalanma riski çok yüksektir. Ayrı olarak meme ve yumurtalık kanseri geçirmiş insanlarda kolon kanseri riski yüksektir. Beslenme kolon kanseri olan kişilerde önemli bir role sahiptir. Kolon kanseri oluşumunda hayvansal yağların tüketimi çok etkilidir. Ayrı olarak kimyasal maddeler, hormonlu yiyecekler kolon kanseri nedenleri arasındadır. Sanayi ve bazı fabrikalarda çalışan kişilerde Kolon kanseri hastalığı fazla görülmektedir.

Kolon Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kolon kanseri belirtilerinden sonra kan tahlilleri yapılarak röntgen çekilir. Tümör çok alt seviyedeyse kanser ve çevre dokusunun çıkartılmasından sonra bağırsağın devamlılığı sağlanmıyorsa bağırsak ağzı dışarı açılıp dışkının toplanması için bir torba kullanılır. Hasta torbayla yaşamını sürdürmektedir. Işık tedavisi uygulanmaya başlandıktan sonra tümör küçülür ve torbaya gerek kalmayabilir. Ameliyat yöntemi tümör ve çevresinden doku çıkartıldıktan sonra bağırsağın devamlı çalışması için geride kalan bağırsak uçlarını birbirine dikilmesi gerekir. İyileşene kadar kendinizi korumak için cerrah üst kısmı ciltle ağızlaştırır dikmeden. İyileştikten sonra ağız kapatılır normal şekilde dışkılama yapılır. Işık tedavisi son yıllarda 'tektal' kanserde önemi son derece artmıştır. Kolon kanseri tümörlerde standart olarak uygulama yapılır. Tümör küçültülüp ya da tamamen yok edildikten sonra ameliyat işlemi daha çok kolaylaşacaktır. İlaç tedavisi ile kolon kanseri hastalığı yenebilirsiniz.
" } ] }