{ "title": "Kök Hücre Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Kok-Hucre-Tedavisi-47.jpg", "date": "22.01.2024 00:45:29", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "
Kök Hücre Tedavisi, sadece belirli doku hücrelerine dönüşebilen öncü doku hücreleri ile yapılan, embriyonik kök hücre kullanılmadığı tedavi türüdür.

Canlıyı oluşturmaya döllenmiş tek bir hücreden başlayan, vücutta bulunan bütün hücrelere dönüşebilen ve limitsiz çoğalabilme özelliğiyle kendilerini sürekli yenileyebilen hücrelere, bütün hücrelerin kaynağı anlamına gelen kök hücre adı verilir. Kök hücre yeteneğine, olgunlaşma durumuna veya oluşturabildiği doku üst gurubuna göre farklı isimler alır. Kök hücreler canlıların vücut bulmasında ve de vücudun yaşamını sürdürebilmesinde en önemli rolü oynar. Teknolojik gelişmeler kök hücrenin tıpta kullanımına imkân sağlamıştır.

Kök Hücreler Nerede Bulunur ve Ne İşe Yarar

Yetişkin bir insanın bütün dokularında o dokuların bütünlüğünü ve devamlılığını sağlamak amacıyla doku hücrelerinin küçük bir yüzdesi oranında sadece o ve benzeri dokuları oluşturabilecek yetişkin kök hücreleri vardır. Multipotent karakterli bu yetişkin kök hücreleri sonraki bir aşamada, doku hücrelerine dönüşecekleri için bunlar öncü doku hücreleri olarak da adlandırılabilir. Bu hücrelerin görevleri hastalık, yaralanma ve diğer nedenlerle oluşabilecek doku hasarı ya da kaybını telafi etmek ve onarmaktır. Örneğin yaralanan parmağımızda, yaranın iyileşmesi bu şekilde sağlanır. Bütün insanları yakından ilgilendiren doku yaslanması, zamana yayılan yavaş bir doku kaybı olduğu için ne yazık ki öncü doku hücrelerini uyaramamaktadır.

Kök Hücre Tedavisi Nasıl Yapılır?

İlk zamanlar kök hücreler sadece kemik iliğinden alınabiliyordu. Kemik iliğine iğne batırmak, biyopsi yapmak ve bu az miktardaki hücreyi haftalar içinde çoğaltmak oldukça riskli bir işlemdi. Son dönemde kök hücrelerin yağ dokusunda çok daha fazla miktarda olduğu, hatta kemik iliğinden 500 kat fazla miktarda bulunduğu öğrenildi. Geldiğimiz noktada yağ dokusu içindeki kök hücreleri ayırabilmekteyiz. Hücre öldürmeden yapılan liposuction işleminden elde edilen hücreler içinden kök hücreler özel bir yöntemle ayrılabilmekte.

Kök Hücre Naklinin Yağ Dokusu Naklinden Farkı

Yağ nakli ile sadece yağ dolgusu nakledilmektedir ve bu dolgu kendisini besleyemediğinden zaman içinde kaybolmaktadır. Bu nedenle şişkinlik yapacak kadar fazla nakletmek gerekir. Kök hücrece zenginleştirilmiş yağ dokusu ise kendini besleyebildiği ve çoğalabildiği için daha kalıcı olmaktadır. Kök hücre dolgu yaparken neye ihtiyaç varsa ona dönüşebilmektedir. Örneğin kas hücrelerin arasına yerleşen kök hücreler kas hücrelerini yenilerken, yağ dokusuna karışanlar yağ dokusunu, derinin içine yerleşenler deriyi yenilerler. Damara ihtiyaç olan kısımlarda da damara dönüşmektedirler.

İyileşme Süreci

Kök hücre tedavisinde kök hücrelerin yapısı gereği hücreler, iyileşmeyi hızlandırıcı etki göstermekte, uygulama yapılan bölgelerde morarma daha az olmakta ve vücuda uygulama için giriş yapılan deliklerde dahi iz kalmamaktadır. Hastalar çok daha kısa sürede günlük hayata dönebilmektedir.
" } ] }