{ "title": "Kırık Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Kirik-Tedavisi-88.jpg", "date": "21.01.2024 11:37:33", "author": "Rana Betül Örünç", "article": [ { "article": "Kırık tedavisi, Kemiğin bir nedenden dolayı kopması sonucu kırık oluşur. Kırığın oluşması birçok sebebe bağlı olabilir. Vücut iskeletimizi kemikler oluşturur. Kemikler vücudumuzu dik tutar, hareketi sağlar, iç organlarımızı korur. Günlük yapmış olduğumuz, yürüme, koşma, oturma, kalkma gibi olayları kemikler sayesinde yaparız. Kemiklerde oluşan kırıklar hayatımızı büyük ölçüde etkiler. Yürüme, yatma, oturma, koşma sorunu yaratabilir. Kalsiyum depoları için kemikler önemlidir. Kemiklerin kırıklarının farklı çeşitleri vardır. Kırık kemiğin iyileşmesi kişiden kişiye, bölgeden bölgeye farklılık gösterir. Yaşı ilerlemiş kişilerin iyileşme süreci daha uzun süre alır. Orta kemik kırığı, kalça kırığı, ayak bileği kırıkları olmak üzere ayrılır. Yaşı ilerlemiş kişilerde kalça kırığı çok görülen bir kırık çeşididir. Kalça kırığının iyileşme süreci 1-2 ay arasında değişir.

Spor yaralanmaları, herhangi bir spor yaparken, basketbol, voleybol, futbol gibi durumlarda oluşan sakatlıklar sonucu meydana gelen kırıklar. Trafik kazası sonucu, yüksekten veya herhangi bir yerden düşme gibi durumlarda da kırık oluşabilir. Bazı kanserler vücut direncini etkiler. Etkilediği için kırık oluşabilir. Kırılan kemiklerde bazı olaylar meydana gelebilir. Kırılan bir kemikte büyü oranda kan kaybı oluşabilir. Kemikler organları korur denilmişti. Bu nedenden dolayı kemiğin kırılması sonucu doku ya da organlar büyük oranda hasar görebilir. Bir düşme, sakatlanması gibi durumlar sonrasındaki bölgede bulunan ağrı çıkık ya da kırık olabilir. Bunu anlamak ağrının şiddetine bağlıdır. Bulunan bölgedeki ağrı çok şiddetliyse ve hareket edemiyorsa büyük ihtimal bu kırıktır. Tedavi başlayana kadar bu ağrı şiddetlenir ve artar. Kırık olan bölgede şişme ve mor renk oluşur. Dışarıdan bakıldığında bile gözle görülen bir şekil bozukluğu vardır. Lırık çeşitleri vardır. Basit kırık, deriye zarar vermez. Açık kırık, kırık derinin dışına çıkar ve kanama olasılığı yüksek olur. Yeşil ağaç kırığı, daha çok çocuklarda görülür ve ince bir çatlaktır. Çok ince çatlak, sporcularda görülen bir çatlaktır. Karmaşık kırık, Kırığı çevreleyen dokularda hasar görülür. Parçalı kırık, kemik birden çok parçaya ayrılma durumudur. Kompresyon kırığı ise iki kemiğin zorla birleşmesidir.

Kırık tedavisi ve yapılması gereken ilk durum

Kırığı olan bir kişi kesinlikle hareket ettirilmemeli, kanama durumu varsa yaralar kapatılmalı, temiz bir bez veya sargı ile kanama yerine bastırılmalı ve kanama durdurulmalıdır. Kemiklere asla dokunulmamalıdır. Bacak, kol gibi kırıklarda yastık konulabilir. Kırığı olan kişi bir şey yememelidir. Doktor ışınla kırığı teşhis eder. Bt taraması ve MR taraması kullanırlar. Kırığı teşhis ederler. Cerrahi operasyonlar yapılır. Cerrahi kırık tedavi şekli;
Kırıkların iyileşmesi için çok fazla hareket ettirilmemeli, kırık bölge ıslatılmamalı, doktorun önerdiği egzersizler yapılmalıdır. Kırığın çeşidine göre iyileşme süreci değişir.
" } ] }