{ "title": "Kıl Kökü İltihabı Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Kil-Koku-Iltihabi-Tedavisi-91.jpg", "date": "20.01.2024 15:48:41", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kıl kökü iltihabı tedavisi, kıl kökü iltihabı vücudumuzda kılların olduğu her bölgede yaşanabilecek sorunlar arasında bulunur. Bölgede kızarıklık, ödem, ateş, ağrı gibi belirtilerle kendini gösterir. Farklı sebeplerle kıl kökü iltihabı ortaya çıkabilir. Bunlar arasında en fazla görülen nedenlerden biri kılların tıraş edilerek kesilmesidir. Eğer hafif derecede kıl kökü iltihabı varsa bazen tedaviye gerek olmadan bir hafta on gün içinde kendiliğinden iyileşebilir. Kıl kökü iltihabı tedavisi tıbbi yöntemlerle ve bitkisel yöntemlerle yapılabilir.

Kıl kökü iltihabı tedavisi (Tıbbi tedavi önerileri)

Yüzeysel kıl kökü iltihabı tedavisi: Cildin üst katmanlarından oluşan kıl kökü iltihabında alınacak bazı önlemler tedavi edilmesine yardımcı olur. Bunların arasında temizlik kurallarına dikkat edilmesi, ellerin sıkça yıkanması oldukça önemlidir. Tedavide cilde providon iyodür, klorheksidin, triclosan içeren antibiyotikli sıvılar sürülür. Eğer bölgede şişme varsa bactroban adlı antibiyotikli krem sürülebilir. Giysilerin bol olması da rahatlamanıza yardımcı olabilir.

Derin kıl kökü iltihabı tedavisi: Ciltte alt tabakalarda etkili olan kıl kökü iltihabında ilaçlardan yararlanılır. İltihap bakteri kaynaklı olursa, mupirosin, fusidik asit denilen antibiyotikli kremler cilde sürülebilir. Kıl kökü iltihabının geçmemesi, tekrarlaması halinde eritromisin, fluklosasilin gibi antibiyotikli haplar kullanılabilir. Maya kaynaklı olan iltihaplanmada itrakonazol, flukonazol gibi ketokonazol kremler, haplar ve şampuan kullanılması fayda sağlar. Kurtçuklardan oluşan kıl kökü iltihabında malatiyon losyon, permetrin kremler kullanılması önerilir. Virüsler nedeniyle oluşan iltihaplarda valasiklovir, asiklovir, famsiklovir gibi ilaçlarla 10 günlük bir tedavi uygulanabilir.

Arpacık tedavisi: Arpacık dediğimiz sorunda kıl kökü iltihabıdır. Gözde oluşan bu iltihaplarda, sıcak uygulama yapılması yararlı olur. Gerekirse doktor tarafından içindeki iltihap boşaltılabilir. Bölgeye yayılımı önlemek içinde kloramfenikol adlı antibiyotik merhem kullanılabilir.

Kılların alınması: Sıkça kıl kökü iltihabı oluşuyorsa, bölgedeki kılların alınması çözüm olabilir. Bunun için tüy dökücü krem kullanabileceğiniz gibi, bölgeye lazer epilasyon yaptırabilirsiniz.

Kıl kökü iltihabı tedavisi (Bitkisel tedavi önerileri)

Şeker: Ciltte ölü hücreleri arındıran, kiri temizleyen şeker, kıl kökü iltihabını da yatıştırır. Bunu kullanmak için 1 su bardağı toz şekerle, yarım su bardağı zeytinyağını ya da jojoba yağını karıştırarak, içine 2-3 damla lavanta ve çay ağacı yağı ekleyin. Bunu iltihabın olduğu bölgeye masaj yaparak sürün. Bir süre bekleterek ılık suyla cildinizi yıkayın. Haftada 2 defa uygulandığı takdirde iltihabın etkisi azalacaktır.

Karbonat: Kıl kökü tedavisi için kızarıklık ve şişkinliği giderecek anti inflamatuar etkisiyle karbonattan faydalanabilirsiniz. Suyla karıştırılarak macun haline getirilen karbonatı cildinize iltihabın olduğu bölgeye sürün. Ciltte biraz bekleterek durulayın. İsterseniz karbonatı suyun içine karıştırıp, losyon şeklinde kıl kökü iltihabına her gün sürebilirsiniz.

Çay ağacı yağı: İçeriğindeki enzimlerle iltihabın yayılması önleyen çay ağacı yağı, anti bakteriyel, antiseptik, anti enflamatuvar etkisiyle cildin onarılmasına yardımcı olur. Bunu 5-6 damla çay ağacı yağı ile 2 yemek kaşığı içme suyunu karıştırarak cildinize sürüp sağlayabilirsiniz. Her gün sabah ve akşam iki defa bunu uygulayabilirsiniz.

Aspirin: Kıl kökü iltihabı tedavisi için kullanılan aspirin iltihabı azaltır. Bölgedeki kızarıklığı ve inflamasyonun azaltılmasında oldukça etkili olur. Şişliği azaltıcı etki yapar. Toz haline getirilen aspirini az suyla hamur kıvamına getirin. Bunu ciltte iltihap üzerinde bekletin. Günde 1-2 defa bu uygulama yapılırsa, iltihap kısa sürede iyileşme gösterecektir.

Aloe vera: İltihap için oldukça faydalı olan aloe vera, cildi nemlendirir, enflamasyonun azalmasına, kaşıntının ortadan kalkmasına yardımcı olur. Kıl kökü iltihabı kısa sürede iyileşir. Aloe vera jel cilde harici olarak tatbik edilir.

Bal: Cildi nemlendiren, yumuşatan bal, aynı zamanda bakterileri öldürür. İltihabın üzerine sürülen bal bir süre sonra ılık suyla yıkanır. Bunu günde 2-3 defa yapabilirsiniz.

Tuz: Hem iltihabın olduğu yerde bakterileri öldürür hem de enfeksiyonun oluşmasına engel olur. Tuzu az suyla hamur haline getirerek, cildinizde bir süre bekletin. Sonra ılık suyla temizleyin. Her gün 2 defa uygulandığında faydası görülecektir.
" } ] }