{ "title": "Kıl Dönmesi Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Kil-Donmesi-Tedavisi-17.jpg", "date": "19.01.2024 13:11:18", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Kıl dönmesi tedavisi, tıp dilinde plonidal sinüs olarak adlandırılan ve halk arasında kıl dönmesi olarak bilinen, özellikle kuyruk sokumu bölgesinde sıkça rastlanan, apse veya şişlik şeklinde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Son zamanlarda artan görülme sıklığı sebebi ile dikkat çeken ve yaşam kalitesini bozan kıl dönmesi, tedavi edilmesine rağmen yeniden tekrarlama riski ile hastaların adeta korkulu rüyası haline gelmiştir. Kıl dönmesi kuyruk sokumu bölgesi haricinde, göbek bölgesinde, koltuk altlarında ve kasıklarda da görünebilmektedir. Erkelerde görülme sıklığı kadınlara oranla daha fazla olmasına karşılık, en sık görülme yaşı olarak da 16 ile 40 yaşları arasıdır. Kıl dönmesi hastalığının belirgin sebebi ise iki kalça arasına sırt ve baştan dökülen kılların bu bölgede iki kalça arasında sıkışması, yürüme ve hareket esnasında vida görevi görerek bu bölgedeki ter bezleri deliklerinden içeri deri altına girip bu bölgede labirentler oluşturması, bununla birlikte giren bakterilerin bu bölgede iltihap başlatması, iltihaplı pis kokulu akıntılar oluşturmasıdır.

Kıl dönmesi tedavisi nasıl yapılır?

Plonidal apse şeklinde oluşan kıl dönmesi tedavisi, hasta yürümekte ve oturmakta güçlük çekeceğinden dolayı acil olarak tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Kıl dönmesi tedavisi genel olarak, apse yapan bölge çok büyük değilse lokal anestezi uygulanarak yapılır. Apseli bölge lokal anestezi uygulandıktan sonra kesilerek yarılır, içi boşaltılır ve içi temizlenip antibiyotikli ilaçlar tatbik edilerek kapatılır, sık sık pansuman yapılmak sureti ile enfeksiyonun geçmesi sağlanır. Bu işlemler yapılırken enfeksiyonlu bölgenin tıraş edilmesi de gereklidir.

Plonidal sinüs şeklinde oluşan kıl dönmesi tedavisi ise acil müdahale yapıldıktan sonra, deri altında ağaç kökü şeklinde yerleşmiş olan kıl yuvalarına yapılır. Bu işlem için öncelikle fenol enjeksiyonu yöntemi, sinüs traktusunun kesilerek açık bırakılması yöntemi, kısmi çıkarma yöntemi, total çıkarma yöntemi, primer kapama veya açık bırakma yöntemi veya doku kaydırma yöntemlerinden birisi uygulanır. Vücudun diğer bölgelerinde oluşan kıl dönmeleri kuyruk sokumu kadar olmasa bile rahatsız edici boyuttadır. Genellikle bayanların kasık bölgelerindeki kıl dönmesi oluşumları, ufak apseler şeklinde kendini belli eder ve iyileşmeyen odaklar meydana getirir. Bu odaklar daha fazla büyümeden tedavi edilmesi, ileride yaşanabilecek daha büyük ameliyat sorunlarını da ortadan kaldırması bakımından yararlı olacaktır. Göbek bölgesinde oluşan kıl dönmeleri ise akıntı ve pis koku ile kendini belli eder, bu bölgelerde oluşan kıl dönmeleri erken teşhis ve ufak bir cerrahi operasyonla tedavi edilebilir. Kıl dönmesi sorunu en iyi yapılmış ameliyat sonrası bile tekrarlama riski bulunan bir hastalıktır, bu sebeple hastalar ameliyat öncesi iyi değerlendirilmesi ve uygun ameliyat yöntemi uygulanması, tekrarlama riskini ortadan kaldırmak bakımından oldukça önemlidir. Hastanın da ameliyat sonrası hekimin tavsiyelerine titizlikle uyması nüksetme riskini azaltıcı bir faktör olacaktır.

Ameliyat sonrası erken dönemde yaranın iyi korunması, tekrar apse ve iltihabi durumlar yaratmaması için dikkatlice pansuman edilmesi oldukça önemlidir, uzun dönemde ise o bölgenin temizliğine ve hijyenine dikkat edilmesi, en az iki yıl boyunca o bölgede bulunan kılların gerek tüy dökücü kremler kullanarak gerekse tıraş edilmek sureti ile temizlenmesi gereklidir.
" } ] }