{ "title": "Kaygı Bozukluğu Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Kaygi-Bozuklugu-Tedavisi-77.jpg", "date": "20.01.2024 07:43:34", "author": "emine mutlu", "article": [ { "article": "
Kaygı Bozukluğu tedavisi, Günlük faaliyetler sebebiyle oluşan tehlikelere karşı doğal bir insan tepkisidir. Çok değişkenli şartlar ile uyumunu sağlayan faydalı bir tepkidir. Aslında günlük faaliyetler sonucunda oluşur. Belli kaygı ve korkulardan kişilerin etkilenir ve kişilerin kendi kendine ürettiği kişilik hastalığıdır. Genel olarak normal ve sağlıklı bir duygusal tepki vermesine rağmen kaygı bozuklukları, kaygılı bireylerde aşırı şekilde ve yaşamını olumsuz etkileyen bir boyutta görülür. En yaygın görülen kaygı bozuklukları şunlardır:
Kaygı bozukluğu tedavisi nasıl yapılır?

Kaygı bozukluğunun tedavi edilebilmesi mümkün ve bu hastalıkların önemli bir kısmı profesyonel yardımlar olarak sağlığına kavuşturur. Tedavi süreci oldukça değişkendir. Bazı kişiler birkaç hafta veya içerisinde tedaviye cevap verirken bazılarının ise bu süreç bir yılı aşabilir. Bir kişinin birden fazla kaygı bozukluğu varsa depresyon problemi ve ilaca olan ilgisi fazla ise Komplike hale gelebilir. Kaygı bozuklukların tedavisinde birkaç önemli yöntemin etkili olduğu kanıtlanmıştır. Bu tedavi yöntemleri şunlardır: Terapi, ilaç tedavisi, Alternatif tıp tedavisi, Bunları sırası ile ele alalım.

Bilişsel davranışçı terapisi: Düzenli bir şekilde yapılandırılmış olan oldukça etkili ve daimî olan tedavisi çeşididir. Bu terapi çeşidi ayırt etmeyi, davranışları değiştirmeyi ve davranışların tekrar şekillendirmeye odaklı terapi olumlu sonuç verme süresi ise 3-4 Ay arasında değişir. Bu terapi sürecin de hasta aktif tedavi de yer alır.

Maruz bırakma tedavisi: Tedavi yöntemi bilişsel davranışçı terapinin farklı bir versiyonudur. Maruz bırakma terapisinde hasta kaygılarını azaltma ve korkularını yok etme seansları verilir. Terapide hasta kademeli olarak yaşadığı korkulu bir durum ya da objeye maruz bırakılır ve zamanla hastanın bunlara daha az duyarlılık göstermesi sağlanır.

Kabullenme ve bağlanma terapisi: bu terapide yaşama ve olayları yargılamadan tecrübe etme yanında, istenmeyen düşünceler ve duygularla mücadele etme yollarını olan davranışları değiştirme stratejileri kullanılır.

Diyalektik davranışçı terapi: Doğu meditasyondan yararlanılarak bireysel ya da grup terapisi ile farkındalığın yanında bireyler arası etkinlik stresi kabullenme ve duyguları denge koyma yeteneklerini öğretmeye çalışır.

Kişilerarası terapi: Kişiler arası terapi, ergenler yetişkinlerde görülen depresyon türleri üzerinde yetiştirici bir piskoterapi türüdür.

İlaç tedavisi nasıl yapılır?

Kaygı bozuklukları tedavisinde kullanılan ilaç yöntemi oldukça güvenilir ve etkilidir. Bazen terapilerle birleştirilerek de kullanılabilir. İlaç tedavisi septomların şiddetine göre uzun veya kısa dönemlere göre kullanabilir. Anksiyete bozukluklarında dört çeşit ilaç türü vardır. Bunlar:
Tamamlayıcı ve alternatif tedavi: Hasta da yüksek sonuçlar verdiği için her geçen gün önemi artmaktadır. Aşağıda verilen tedavi yöntemleri kaygı bozuklukların tedavisinde sıkça kullanılmaktadır.

Gerileme ve gevşeme teknikleri: Araştırmalar, hobiler ve panik atak tedavilerinde yardımcı olduklarını göstermektedir. Gevşeme teknikleri depresyon tedavilerinde kullanılır; fakat bilişsel davranışçı terapiler kadar etkili olmamaktadır.

Yoga: Fiziksel birtakım duruş ile nefes alma tekniklerini ve meditasyonu kombine eden alternatif tedavi yöntemidir.

Akapuntur: Vücudun belli kısımlarını özenle yerleştirilen iğnelerle vücutta enerji akışını belli seviyede tutmak için Çin kökenli bir tekniktir. Elde edilen veriler akapuntur'un kaygı bozuklukları tedavisinde kullanılmasının iyi sonuçlar verdiğini göstermektedir.

Kava: Güney pasifik'te bulunan bu bitki kaygı bozukluğu tedavisinde ve akıl yeterliliğinin gelişmesinde oldukça etkili bir yöntemdir. Tabletler halinde satılan Kava, depresyon ilacı yerine de geçmektedir; fakat yaygın olarak kaygı bozuklukları tedavisinde kullanılır.
" } ] }