{ "title": "Katarakt Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Katarakt-Tedavisi-26.jpg", "date": "19.01.2024 20:48:25", "author": "neval güven", "article": [ { "article": "Katarakt Tedavisi, katarakt yaşlılık hastalığı da denilebilir. Çünkü genelde yaşlı insanların katarakt ameliyatı olduğunu duyarız. Katarakt ileri yaş guruplarında ortaya çıkan bir göz problemidir. Genellikle 50 yaşın üzeri insanlarda (İleri yaş guruplarında) görülmesinin sebebi de budur. Katarakt gözümüzde bulunan doğal merceğin (Lensin) saydamlığını kaybetmesi olayıdır. Saydamlığı bozulmuş olan mercek sisli, buzlu veya lekeli bir cam gibi olur ve görme ile ilgili sorunlar, şikâyetler de böylece başlamış olur. Merceğe yansıyan cisimler şekilsiz, sisli, bulanık ya da zayıf görülmektedir. Ardından baş ağrısı ve gözde yorgunluk şikâyetleri oluşur. Gözümüzde bulunan merceğin yapısı protein ve sudan oluşmaktadır. Protein yapılarının özel dizimi, gözdeki merceğin saydam ve ışığı da geçirebilir özellikte olmasını sağlamaktadır. Zaman ilerledikçe küçük protein molekülleri olması gerekenden fazla birikir ve sonuç olarak mercek saydamlığını kaybeder, bu moleküller tüm merceği kapladığında görmeyi engeller ve olgunlaşmış katarakt ortaya çıkar.

Kataraktın en bildik sebebi ilerlemiş olan yaştır. Ancak bunun yanında başka sebeplerde vardır. Bunlar; göze gelen ve zarar veren şiddetli darbeler, diyabet hastalığı, göz içinde oluşmuş olan iltihaplar, uzun süren kortizon kullanımı, çok fazla güneş ışınlarına maruz kalmak, sigara kullanımı, doğuştan gelen hastalıklar, genetik yatkınlık, çeşitli nedenlerden ötürü oluşmuş travma gibi sebeplerle de katarakt oluşabilmektedir. Bu hastalığın belirtileri ise bulanık veya şekilsiz görme, renklerin soluk ve zor algılanması, çift görme, özellikle akşamları çok az görme ve gece körlüğü, gözlük numarasının sık değişmesi, parlak ışıklı ortamlarda gözde kamaşma, gözler de yorgunluk hissedilmesi, baş ağrısı şeklindedir. Bu belirtiler fark edildiğinde mutlak bir göz muayenesine gidilmesi gerekmektedir. Katarakt her iki gözde de oluşabildiği gibi aynı şekilde ilerleme söz konusu olmayabilir. Yani bir gözde yeni başlamışken diğerinde olgunlaşmış katarakt görülebilir. Katarakt oluşumu uzun yıllardan sonra olsa da kimi zaman bazı durumlardan dolayı birkaç ayda da gelişmesi de mümkün olabiliyor. Kataraktın bilinen birkaç türü vardır. Bunlar; nükleer katarakt, arka kapsül katarakt, kortikal katarakt, kortikonükleer katarakt, nigra katarakt ve matür katarakttır. Katarakt hastalığının teşhis edilebilmesi için Uzman bir göz doktoruna gidilmesi gerekmektedir. Yapılan tetkikler sonunda eğer katarakt olgunlaşmış ise cerrahi müdahale kararı alınır ve hasta ameliyat edilir.

Katarakt hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Katarakt hastalığını ilaçla tedavi etmek mümkün değildir. Ne kullanılan ilaçlar ne göz damlası ya da göz için uygulanabilen egzersizler ya da gözlük kullanımı bunlardan hiçbiri ne yazık ki kataraktı tedavi edemez. Saydamlığını kaybetmiş opaklaşmış mercek alınır ve sonrasında yerine hastanın tekrar iyi görmesini sağlamak amacıyla yapay lens (Mercek) konulur. Görme bozukluğu hastanın günlük işlerini aksatacak derecede ise Uzman doktorlar tarafından ameliyat kararı alınır. Maalesef ki katarakt ameliyatının tek tedavi yöntemi uygulanacak cerrahi operasyondur. Hastada ameliyat sonrası çok şiddetli ağrılar oluşmaz, ancak ameliyattan sonraki ilk birkaç gün çok önemlidir. Gözün enfeksiyon kapmaması için dikkat edilmeli ve doktorunuzun size yazdığı damla ve ilaçları mutlaka kullanmalısınız.
" } ] }