{ "title": "Kas Yırtılması Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Kas-Yirtilmasi-Tedavisi-22.jpg", "date": "19.01.2024 02:59:44", "author": "mehmet özer", "article": [ { "article": "Kas Yırtılması Tedavisi, Kaslar vücudumuzun hareket etmesini sağlayan ve kemik dokuları yardımcı olan dokulardır. Kas yırtılması ise liflerin zorlanması sonucu kanaması sonucu ortaya çıkan durumlardır. Kas yırtılmasının başlıca nedenleri şiddetli düşme, kası aşırı gerilmesi, yorgun olan kasın ani hareket ettirilmesi olarak sayılabilir. Kas yırtığı belirtileri şişme, aşırı ağrı, kızarıklık ve zorlanma şeklinde kendini gösterir. Kas yırtıkları kısmi kas yırtığı ve tam kas yırtığı olmak üzere ikiye ayrılır. Kısmi kas yırtığına sebep olan durumlar maksimum gerilme ve kasılmadır. Kısmi kas yırtığı gerçekleşmesi durumunda ağrı, belirgin bir şişme ve kas yırtılan bölgede kanama görülür. Tam kas yırtığı ise birdenbire ortaya çıkar ve kas yırtılan bölgede şiddetli bir ağrı meydana gelir. Tam kas yırtığına sebep olan durumlar maksimum hareket sağlandığında kasılma, harekette yaşanan koordinasyonsuzluk ve vücuttaki sert bir kasın şiddetli bir dirence karşı gösterdiği ani tepkimedir. Tam kas yırtığı gerçekleşmesi halinde kas bütünlüğü bozulur, şiddetli ağrı, kanama, hareket ve Kuvvet kaybı ortaya çıkar.

Kas Yırtılması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kas yırtılmaları, yırtılmanın büyüklüğünü ve çeşidine göre farklılık gösterir. Kas yırtıklarının tedavisindeki gözetilen asıl amaç, kanamanın kas yırtığı olan bölgeden uzaklaştırılmasıdır. Kasın yırtılma olan bölgeden uzaklaştırılması için lifin koptuğu andan itibaren hemen müdahale ederek yırtık olan bölgeye soğuk buz torbası gibi araçlarla hemen baskı sağlanarak müdahale edilir ve bu işlem 48-72 saat boyunca belirli aralıklarla tekrarlanarak uygulanır. Bu tedavi şekli kas yırtığı gerçekleştirildiği günden itibaren her gün en az günde 3 defa 20 dakikayı geçmeyecek şekilde kas gücü olan bölgeye uygulanır.

Yaşanan küçük kas yırtıkların tedavisinde ilaç tedavisinin yanı sıra kasın dinlendirilmesi ve atel yardımıyla kasın istirahat etmesi sağlanır. Daha büyük kas yırtıklarında ise kas yırtığı gerçekleşen bölgenin yerine ve kas yırtığı büyüklüğüne göre cerrahi müdahale gerekebilir. Büyük kas yırtıklarında, yırtılan kasların dikilmesi gerekebilir.

Yırtılan kası istirahati almak, kol ve bacak bölgelerinde gerçekleşen kas yırtıklarında bandaj kullanmak, bacak bölgesinde gerçekleşen kas yırtıklarında uzanarak bacakları kaldırmak ve omuz bölgesinde gerçekleşen kas yırtıklarında ise bandajlama ile omzun sarkmasını engellemek gerekmektedir.

Yırtılan kasın tedavisinin ileri süreçlerinde ağrılı dönemin geçmesi ile gerçekleştirilen Fizik Tedavi programları ile yırtılan kasın eski gücünü toplaması için çaba sarf edilir. Kas yırtılması şüphesi taşıyan kişinin ilk anda buz yöntemiyle ilk önlemi almasının akabinde doktora başvurmasını da fayda vardır.
" } ] }